25-08-2011 - Mountainbiken, Nieuws

Marktoverzicht trailhelmen

Het hoofd erbij houden. Wanneer we in de bergen rijden passen we onze uitrusting aan op de ruigere omstandigheden. Een fiets met meer veerweg en bredere banden met dikkere noppen, het vormt een wereld van verschil wanneer je door heftiger terrein aan het rijden bent. Wanneer er iets fout gaat in deze omstandigheden, liggen de consequenties vaak ook hoger. Maar niet iedereen past zijn bescherming hierop aan. Trailhelmen zijn de laatste jaren gelukkig sterk in opkomst, hier een marktoverzicht.

Tekst: Michiel Rotgans

Een lichtgewicht crosscountryhelm biedt uiteraard voldoende bescherming voor je hoofd, maar als je onderuit schuift op een pittig stukje trail in de bergen, is het fijn om te weten dat je helm een iets groter deel van je hoofd bedekt dan dat het alleen als een eierdop bovenop je bolletje staat. Downhillers weten dit natuurlijk al jaren en dragen daarom fullface-helmen, motorcross-achtige helmen die het hoofd volledig bedekken en maximale veiligheid bieden. Crosscountryhelmen en fullface-helmen zijn twee uitersten, zowel wat betreft gewicht en bescherming als wat betreft ventilatie.

De trailhelm positioneert zich tussen deze twee uitersten, maar neigt qua uiterlijk iets meer naar de crosscountryhelm. De helm onderscheidt zich door de grotere mate van dekking op je achterhoofd, hij ‘loopt wat verder door’ in je nek. Zo biedt hij meer bescherming voor een beetje extra zekerheid.

Het overgrote deel van je lichaamswarmte verlies je via het hoofd, je moet er niet aan denken om ook maar een klein stukje te moeten klimmen met een fullface-helm op. Dat voelt als hardlopen in een vuilniszak. Qua ventilatie vinden we trailhelmen niet of nauwelijks onderdoen voor hun crosscountry-broertjes. We horen wel eens geruchten dat trailhelmen minder goed zouden ventileren, maar in de praktijk merken we hier weinig van. Sommige merken claimen de ventilatiegaten zo te ontwerpen dat ze op snelheid meer lucht aan zouden zuigen, dankzij het Venturi-effect, maar ook hier hebben wij onze twijfels over. De aanwezigheid van veel luchtgaten is naar ons idee het meest belangrijk. Daarnaast hebben wij in de praktijk gemerkt dat zwarte of donker gekleurde helmen een stuk warmer kunnen aanvoelen op je hoofd.

Zoals je ziet, variëren de helmen van 85 euro tot aan 180 euro, dat prijsverschil komt voort uit de gebruikte materialen. Bepaalde varianten van eps zijn na een val op het hoofd permanent beschadigd, rijp voor de vuilnisbak zeg maar. Andere vormen van eps en het door POC gebruikte EPP nemen na een val weer hun originele vorm aan en zijn daardoor ‘multi-impact-proof’. Laat je in de winkel ook goed informeren of de helm ‘penetration proof’ is, dit om veiligheid te bieden wanneer je met je hoofd op een steen valt. Goedkoop is duurkoop, het is ook hier van toepassing, veiligheid komt met een prijs.

Bepaalde merken bieden een ‘crash-replacement’ programma. Val je, en is je helm dusdanig beschadigd dat hij vervangen moet worden? Dan kan je op vertoon van je kassabon een kortingspercentage krijgen op de aanschafprijs van een nieuwe helm.

Vaak is de veiligste helm de helm die het beste past. Ga dus altijd even langs de fietsenwinkel om te voelen hoe de helm op je hoofd zit.

 

 


 

 

Specialized Vice

€ 119,90

 

 

 

 

 

Bell Variant

€ 109,95

 

 

 

 

 

POC Trabec Race

€ 185,-

 

 

 

 

 

 

 

POC Trabec

€ 160,-

 

 

 

 

 

 

Fox FLUX

€ 105,-

 

 

 

 

 

 

Met Terra

€ 85,-

 

 

 

 

 

Urge Enduro-O-Matic

€ 109,-

 

 

 

 

 

 

 

 

Giro XAR

€ 179,-

 

 

 

 

 

Specialized Tactic

€ 79,90

 

 

 

 

Uvex XP

€ 89,95

 

 

 

 

 

 

 

661 Recon

€ 109,-

 

 

 

 

 

 

 

Met Kaos UL

€ 149,-

 

 

 

 

 

 

Bell Sequence

€ 119,95

 

 

 

 

UP/DOWN blog: hét blog voor en door mountainbikers

Naast het mountainbike magazine UP/DOWN, geniet je online van het UPDOWN mountainbike blog. Dit blog wordt beheerd door de makers van UP/DOWN, die net als jij maar wat graag op de mountainbike stappen. Een magazine en blog voor en door mountainbikers dus! Hier vind je alles over mountainbiken: zoals informatieve artikelen en nieuws tot inspirerende verhalen, tips & tricks, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Mountainbikenieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van mountainbiken, check je onze nieuwspagina, hier verzamelen we al onze blogs over aankomende mountainbike gadgets, mountainbike events, mountainbike producten, mountainbike magazines, tips en tricks, trainings schema’s voor mountainbikers en ook advies over fietsvoeding en duurtesten en nog veel meer. Alles wat nieuw is op het gebied van mountainbiken lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van het nieuwste mountainbike magazine van UP/DOWN.

Tips & Tricks voor het mountainbike

Vraag jij je wel eens af wat je kan doen tegen de hongerklop? Wat voor voeding en training je nodig hebt om beter te kunnen presteren op de mountainbike? Of wat koffie en bier kan doen aan je conditie en herstel? Wil je fitter worden op de fiets of heb je bepaalde of een veel voorkomende fietsblessures? Of wil je gewoon simpelweg je techniek verbeteren? En waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike of andere accessoires voor op de mountainbike? Het antwoord op deze, en nog veel meer, vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere mountainbiker

Zit je even niet op de mountainbike, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van mountainbiken tot de zithouding op en het afstellen van jou fiets. En van de mooiste trails op je fatbike of op je enduro bak, of het diepgaande artikelen over je mountainbike held of je favoriete mountainbike parcours. Ook de mooiste reisverhalen over mountainbiken in de Alpen of de Ardennen komen aan bod.

UPDOWN online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van UP/DOWN? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je pricies wat je in de nieuwste editie van UP/DOWN mountainbike magazine kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van UP/DOWN? Dan kun je de (digitale of geprintte) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je UP/DOWN altijd als eerst op de mat ontvangt!

 van