02-04-2012 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Meet Annelous Lammerts

Geboortedatum: 1 november 1993 Geboorteplaats: Rockanje Woonplaats: Schuddebeurs Lengte: 168 cm Gewicht: 53 kg Studie: VWO 6 Kiteboardt sinds: December 2009 Homespot: Brouwersdam Favoriete spot: Brouwersdam, Vrouwenpolder Vaarstijl: Freestyle Sponsors: Mystic en Natural High Website: www.natural-high.nl

Tekst en beeld: Andy Troy

Hoe ben je in aanraking gekomen met het kiteboarden? Ik had een vriend die zelf fanatiek kiteboardde en ook instructeur was. Hij heeft het mij aan het eind van het seizoen van 2009 geleerd. Ik vond het vanaf het eerste moment dat de kite me door het water trok zo leuk, dat ik kort erna een eigen set heb aangeschaft. Vanaf het begin was ik al heel fanatiek en na mijn eerste sprongen wist ik dat ik er wel vol voor wilde gaan.

Je bent nog geen achttien en je woont niet op het strand, hoe kom je op de kitespot? Meestal probeer ik met anderen mee te rijden, ik heb al met zo’n beetje iedereen uit de buurt meegereden. Als ik geen vervoer heb, dan heb ik een fiets met een karretje erachter. Het is soms wel afzien, zeventien kilometer vol wind tegen. Maar als ik dan op het strand aankom en de condities zijn perfect, dan heb ik het er voor over.

Hoe ziet je perfecte kitedag eruit? Het liefst kom ik vroeg op het strand aan met achttien tot twintig knopen wind. Het is dan ook nog lekker rustig, zodat ik makkelijk tricks kan gaan oefenen. Later op de dag als ik klaar ben met oefenen, wil ik samen met vrienden lol hebben op het water. En daarna lekker met z’n allen barbecueën op het strand en een feestje bouwen. Maar soms vind ik een dag met 35 knopen en hoge golven ook erg leuk.

Met wat voor tricks ben je nu bezig? In de herfst ben ik met c-kites gaan varen en het was een heel groot verschil ten opzichte van de bowkite die ik eerst had. Ik kan hierdoor nu veel makkelijker uitgehaakte tricks doen. Destijds ben ik begonnen met tricks zoals een railey en uitgehaakte backrolls. Ik heb de hele winter hard door geoefend en ondanks de kou kan ik nu een F16 en een s-bend. Dit jaar wil ik me ook vooral gaan richten op uitgehaakte tricks. Ik hoop aan het eind van de zomer tricks to-blind te kunnen. En ook beter beide kanten uitgehaakt tricks te kunnen doen.

Wat is je favoriete set-up? Ik heb twee keer een Naish Torch 2011, een van negen meter en een van zes meter. Ik vind ze allebei super fijn, de negen voor freestyle en de zes vooral als het super hard waait. Op dit moment vaar ik nog met een Brunotti Onyx, wat ik een fijn board vind. Maar ondertussen ben ik wel aan het kijken voor een nieuw board, al weet ik nog niet welke.

Hoe ben je bij je huidige sponsoren terecht gekomen? Ik ging op een koude winterdag naar de Brouwersdam, maar het waaide eigenlijk net te weinig voor een goede sessie. Ik heb toch maar een poging gewaagd. Tijdens deze sessie was er iemand van Natural High naar mijn vader gegaan om te vragen hoe lang ik al kiteboardde en hoe oud ik was. Toen heeft hij zijn gegevens aan mijn vader gegeven. Een week later na contact te hebben gehad, had ik mijn eerste sponsor. Waardoor ik nu met een mooie set van Mystic kan kiteboarden.

Ga je dit jaar met wedstrijden meedoen? Op dit moment ben ik in mijn examenjaar van het vwo, dus ik heb weinig tijd om wedstrijden te doen. Maar na dit jaar wil ik veel gaan trainen tot ik denk dat mijn niveau hoog genoeg is voor wedstrijden. Aan het eind van dit seizoen wil ik wel een aantal wedstrijden varen, want de wedstrijdervaring is mooi meegenomen.

Wat zijn je toekomstplannen? Na mijn examen ga ik zo veel mogelijk werken bij Natural High en hopelijk staat er deze zomer ook wat wind in Nederland. In de winter wil ik een paar maanden naar het buitenland om te kiteboarden. Dus ik heb wel veel geld nodig. Die paar maanden probeer ik gewoon zo veel mogelijk op het water te staan en veel nieuwe tricks te leren. Hier in Nederland heb ik vaak gehad dat ik moest werken of leren. Ook ben ik vooral in de winter erg afhankelijk van vervoer, want dan is het niet op de fiets te doen. Als je zo veel op het water staat kan je echt veel leren, in Nederland heb ik misschien een sessie waar een nieuwe trick bijna lukt maar dan moet ik twee weken wachten voordat ik weer kan trainen.

 van