14-02-2018 - Nieuws, Wielrenblad

MoToTokyo

Mohamed is een triatleet en droomt van de olympische spelen in Tokyo die in 2020 plaatsvinden. Om deze droom levend te houden heeft hij veel moeten doorstaan. Zo is hij zijn land Syrië ontvlucht om te kunnen blijven sporten. Zo wou hij niet vechten in de oorlog, maar juist fietsen, lopen en zwemmen. 

Al op jonge leeftijd maakte Mohamed kennis met sport. Zijn vader, die een goede zwemmer en zwemcoach was, leerde hem zwemmen. Mohamed wilde meer, hij was niet moe na zijn zwemtraining dus begon naast het zemmen te hardlopen.

Door elke gelegenheid op de middelbare school aan te grijpen om van sporten te genieten, maakten zijn ouders zich zorgen over zijn cijfers. Zijn vader wilde dat hij meer tijd aan studeren besteedde en minder aan sport. Maar zelfs toen de vader van Mohamed hem op school afzette (en pas wegging toen hij er zeker van was dat zijn zoon naar binnen ging), zou Mohamed de school verlaten via de achterdeur om te gaan hardlopen.

Om naar de universiteit te gaan, moest hij zijn ouders bewijzen dat hij goede cijfers zou gaan halen. Zelf wilde Mahamed nooit meer stoppen met sporten, Mohamed studeerde hard, hij besteedde de meeste tijd aan training en werkte in een restaurant. Dat gaf hem niet veel tijd om te slapen, maar door zijn ouders trots te maken op zijn succes in zowel studie als sport, kreeg hij een ontzettend voldaan gevoel.

In 2015 werd het dagelijks leven en het trainen in Syrië zo gevaarlijk dat Mohamed besloot te vluchten. Hij moest weg uit Syrië. Vanaf toen kreeg hij te maken met een onzekere toekomst. Tevens wist hij niet of zijn gezin dat hij achterliet, veilig zou blijven. Op zijn reis naar Europa, met zijn rugzak, zijn Syrische triatlonpak en hardloopschoenen, stond Mohamed voor veel obstakels. Gaande van land tot land, van vluchtelingencentrum tot vluchtelingencentrum, het kostte hem bijna twee jaar om wat stabiliteit terug te krijgen in zijn leven.

Mohamed is zijn thuisland ontvlucht via Libanon – Griekenland – Macedonië – Servië – Kroatië – Oostenrijk om uiteindelijk in Nederland te komen. In Nederland heeft Mohamed zijn huidige trainer Edo van der Meer ontmoet die hem begeleid in zijn ‘droomtraject’ naar de Olympische spelen van 2020.

Dit winterseizoen was Mohamed gestart bij verschillende sportevenementen in voorbereiding op zijn triathlon-seizoen. De strandrace Subaru Beach Battle 2017, Egmond halve marathon en in februari deed hij mee aan een 10 kilometer wedstrijd bij de Groet uit Schoorl run.

Mohamed is hard aan het werk, traint meer dan 25 uur per week en volgt zeer gedisciplineerd het schema van Edo van der Meer, zijn activiteiten kun je volgen via Strava. Vorig jaar trainde hij op “gevoel”, maximaal 10-15 uur per week, nu bouwt hij langzaam uit naar 30 uur of meer en maakt Mo zich klaar voor een sterk seizoen.

De planning van het nieuwe seizoen komt eraan, zijn coach is hard bezig om de planning rond te maken, ook in overleg met de Syrische Triathlon Federatie.

Om Mohammed te ondersteunen in dit traject, is hij op zoek naar sponsoren die hem willen helpen om zijn droom waar te maken. Wil je graag sponsor worden kijk dan op de website van Mohammed voor meer informatie. Ook kan je Mohammed volgen via Facebook. 

 van