12-04-2011 - Mountainbiken, Nieuws

Mountainbiken in Zuidelijk Afrika

Zuid-Afrika is voor velen bekend vanwege safari’s, wijn, Kaapstad en natuurlijk Nelson Mandela. Mountainbiken zal niet het eerste zijn dat in je opkomt wanneer je denkt aan dit zonovergoten land. Toch biedt Zuid-Afrika veel, heel veel top mountainbikemogelijkheden. Van makkelijke brede bospaden en technische downhills, tot safaritochten per mountainbike – alles kan onder de Afrikaanse zon. Kaapstad, gesticht door de Nederlander Jan van Riebeeck, is een ideaal startpunt. Vanaf de Tafelberg is het uitzicht adembenemend. Kaapstad kronkelt zich om de berg, terwijl links de witte zandstranden je tegemoet glinsteren. Achter de Tafelberg vind je de eerste mountainbikeparel in de omgeving, het woud van Tokai.

Tekst: Anka Martin, Irmo Keizer
Foto’s: Sven Martin

Samen met Carl verken ik de paden in het Tokai-woud. Het valt mij direct op dat mountainbiken een familieding is. Complete gezinnen stappen uit hun ‘bakkie’ en vertrekken per mountainbike richting de trails. Vrijwel overal in Zuid- Afrika moet je toegang betalen, zo ook hier. Een kleine twee euro later vertrekken we. Genoeg water mee, want het kwik bereikt vandaag de vijfendertig graden. Eerst kronkelt de weg zich naar boven over een breed zandpad. De rode aarde schiet onder de wielen door. Ik kijk op en zie voor me een troep bavianen zitten. Er wordt door de apen geen aandacht aan ons besteed, een verveelde blik is de enige reactie van de dieren. De bavianen vormen niet het enige schouwspel, het uitzicht over het Zuid-Afrikaanse landschap wordt meer fantastisch naarmate je hoger komt. Het valt mij op dat alle mountainbikers hier met fully rijden. Ook het tubeless rijden is hier goed vertegenwoordigd. Even later weet ik waarom… we draaien van het pad af en volgen één van de vele routes. Het pad begint lekker en we rollen naar beneden. Af en toe een jump, wat kombochtjes en wortels. Vanuit mijn ooghoek zie ik het volgende obstakel – rotsen – waar ik al stuiterend mijn weg overheen vind. De trend is gezet, we lussen de ene na de andere singletrack aan elkaar naar beneden. Heerlijk technisch, met een lekkere flow erin. Maar wel werken op die hardtail. Even later draaien we de weg weer op. We steken direct door, de volgende singletrack in. In de verte klinkt tumult. “Bavianen!”, roept Carl en we nemen een kijkje. Op een paar honderd meter afstand speelt zich een schouwspel af waar menig Discovery-kijker jaloers van wordt: twee rivaliserende groepen bavianen vechten hun territoriumdispuut uit. Wat charges later is de vechtpartij afgelopen en de ene groep van bavianen laat luid blijken dat zij degenen zijn die gewonnen hebben. De verliezers druipen af. Wij rijden verder en lussen nog een paar juweeltjes van paden aan elkaar. De paden hier liggen er fantastisch bij, er wordt duidelijk moeite gedaan om dit te onderhouden. Langzaam maar zeker slaat de vermoeidheid toe, het water raakt op en we vinden onze weg naar het startpunt. De mountainbikes in het bakkie en op naar de braai.

De dagen hierna ga ik verder op pad. Het blijkt dat in de Kaapprovincie mountainbiken dusdanig populair is dat veel wijnhuizen in de omgeving hun eigen trails hebben aangelegd op de immense landgoederen. Vaak zijn deze trails in beheer van de lokale mountainbikeclub, die je kan ondersteunen met een vrijwillige bijdrage. De paden zelf zijn fantastisch. Geen makke mountainbikeroutes, maar mooie singletracks overheersen hier. En de setting waarin je rijdt is vaak zo mooi dat je het nauwelijks kan geloven. Je rijdt door de poorten richting een in ‘Cape Dutch’ opgetrokken woonhuis, ziet links en rechts van je wijngaarden. De paden kronkelen zich door de bossen op het terrein, door de wijngaarden en tussen de werkershuisjes door. De landgoederen zijn vaak zo immens groot dat je niet eens meer door hebt dat je over een privé gebied aan het fietsen bent…

Het moment na je mountainbiketocht is ook erg plezierig – je koopt een picknickmandje en gaat ergens op het landgoed de heerlijke Zuid-Afrikaanse spullen opsmikkelen.

Vlakbij Kaapstad ligt het plaatsje Stellenbosch. Net buiten Stellenbosch vind je één van Zuid-Afrika’s beste mountainbikespots – Jonkershoek. Jonkershoek is net als Tokai een beschermd natuurgebied. Met fantastische singletracks. Ook hier vind je trails van elk niveau. Van dodelijke klim tot heftige afdaling. Om te kunnen mountainbiken koop je aan de poort een dagvergunning, je schrijft je in en je kan de hele dag plezier hebben op enkele van de prachtigste paden die Zuid-Afrika te bieden heeft.

Samen met Lukas Kaufmann van het team Trek-Brentjens rij ik naar boven. De klim begint direct steil en onze hartslagen schieten omhoog. We klimmen verder en worden stiller… wat een fenomenaal uitzicht. De bosbranden van twee jaar geleden hebben hun littekens achtergelaten, maar hebben tevens gezorgd voor een bizar uitziend landschap. In de verte is een rivier zichtbaar, terwijl een indrukwekkende bergwand aan de overkant opdoemt. Het dal ligt enkele honderden meters lager. De klim gaat verder en we passeren nog enkele pro-bikers, Tod Wells en Lene Byberg. Beiden zijn aan het trainen in Zuid-Afrika. Maar vandaag staat lol hebben voor ze op het programma. Een kort babbeltje en we gaan weer verder. De eerste afdaling komt in zicht, een technische singletrack, die zich de berg afkronkelt tot in het dal. Lukas gooit het gas open en ik probeer te volgen. Stenen, boompjes, wortels… even later lig ik op mijn gezicht. Mijn voorwiel is in een kuil beland, die ontstaan is doordat de wortels van de bomen tijdens de bosbranden van enkele jaren geleden zijn verbrand. Oppassen dus. We gaan weer verder en weten dit keer zonder verdere valpartijen het dal te bereiken. Verder fietsen, dieper het park in. Bij de rivier aangekomen zien we mensen hun bidons vullen. Het rivierwater is hier zo schoon dat je het gewoon kan drinken. We volgen hun voorbeeld en met een verse voorraad water zetten we onze biketrip voort.

Dit keer pakken we een singletrack in een naaldbos. De paden zijn hier totaal anders vergeleken met het pad dat we zojuist naar beneden reden. Ook zijn hier een paar kleine jumps aangelegd en wat airtime later beginnen we Jonkershoek pas écht te waarderen. Voldaan keren we terug. Bij de uitgang praten we nog wat met lokale bikers om vervolgens over het asfalt terug te zoeven naar ons honk. Luid getoeter klinkt achter me. Net voor ik mijn scheldkanonnade wil lanceren zie ik Sven Martin lachend uit het raam hangen ‘Went to hit som trails duwde?’, klinkt het. ‘I might just have som tips for jou.’

Wil je niet zelf op pad, maar ga je liever begeleid door locals op pad? Dan zijn er diverse organisaties die dat voor je kunnen verzorgen. Sven Martin en Anka Martin organiseren prachtige trips met ‘Ride House Martin’.

Anka Martin: “Ik ben begonnen met het organiseren van mountainbiketrips in Zuid-Afrika en Botswana, omdat deze landen fantastische trails hebben die ook nog eens het hele jaar door te rijden zijn. Verder vind ik dat als je naar Afrika komt je twee dingen moet doen: Kaapstad bezoeken en zowel de wilde dieren als de bush ervaren. Doe dat ook nog eens op je mountainbike en dan heb je in mijn ogen de ideale vakantie.”

Ride House Martin biedt mountainbiketrips aan. Niet zomaar mountainbiketrips, maar ook safari’s per mountainbike, stukken over de Cape Epic route en trails door het mooiste natuurschoon van Zuid-Afrika én Botswana. Meet Africa ‘Ride House Martin’ style. Kaapstad en omgeving heeft zoveel te bieden. De begroeiing, de bergen. De eerste vijf dagen van de Cape- trip zijn vol fantastische singletracks, die door de wijngaarden gaan, over de machtige bergen, door de bossen en door het Afrikaanse ‘Fynbos’. Het uitzicht is adembenemend. Naast eigen trails rijden we ook nog stukken van de befaamde Cape Epic.

We beginnen vanuit Grabouw, waar prachtige boerderijen vol fruit staan. Deze bevinden zich echt midden tussen de trails, zodat we direct met de actie kunnen beginnen na het opstaan. En, de zee is lekker dichtbij, dus even zwemmen in de oceaan, genieten van de zonsondergang? Geen probleem. De Tafelberg met zonsondergang moet je gewoon een keer gedaan hebben voor je Zuid-Afrika weer verlaat. Na deze vijf dagen rondom Kaapstad is het tijd om verder te gaan. Tijd om af te reizen naar Botswana… safari op de mountainbike. Dit is het Afrika dat je kent van de televisie. De beleving is intens, bizar en zal zonder twijfel op iedereen impact maken. We worden begeleid door een gids die ons door het betoverende gebied leidt. Olifanten, giraffes, antilopes en luipaarden zijn maar enkele van de dieren die je kunt zien. De beschaafde wereld laten we ver achter ons.

Maak maar eens een keuze als je in Zuid-Afrika bent. Het land heeft zoveel te bieden dat kiezen wel heel lastig wordt. Mountainbikemogelijkheden zijn er in overvloed, van Jonkershoek en Tokai, tot routes op de landgoederen van de alom aanwezige wijnhuizen. Het klimaat is aangenaam, de natuur is prachtig en de mensen zijn vriendelijk. Je kan zelf op pad gaan, of je gaat met een organisatie als Ride House Martin. Ga je zelf op pad, denk er dan wel aan dat dit een uitgestrekt land is. Een auto huren is dus een must. Een ‘bakkie’ is ideaal – je gooit je mountainbikes achterin de pick-up en gaat op pad. In tegenstelling tot wat de vele verhalen vertellen, is Zuid-Afrika behoorlijk veilig, zeker in en rond Kaapstad. Maar uiteraard is rondrijden door een township niet het beste idee.

Anka Martin
Na een negen jaar durende professionele mountainbikecarrière besloot Anka haar passie na te streven. Mountainbiken op de prachtigste plaatsen en dit delen met anderen. Jaren van downhill-revering, de Mégavalanche en de Cape Epic maken Anka tot een allround rijder, ze kent het klappen van de zweep als geen ander. Never stop riding!

Sven Martin
Ook Sven heeft een carrière als professioneel mountainbiker achter de rug en reist momenteel de wereld rond als fotograaf. Zijn foto’s zijn wereldwijd terug te vinden in bladen en catalogi. Ondanks het vele reizen ziet Sven Zuid-Afrika nog altijd als één van de mooiste landen op aarde. “Het gouden licht, de blauwe luchten, het grillige platteland en de unieke flora en fauna zijn gewoon ongekend”. Never stop exploring!

Lourensford Wine-estate
www.lourensford.co.za

Mountainbiketrails info
www.dirtopia.co.za

Cape Epic
www.cape-epic.com

Ride House Martin
www.ridehousemartin.com

Contact Anka & Sven Martin
anka@ridehousemartin.com
ankamartin@me.com

 van