05-02-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Naish Traverse – Review

De Traverse is helemaal nieuw in de S25 (season 25) line-up van Naish. Deze freeride/freestyle-twintip is ontwikkeld door prorider Ewan Jaspan en heeft een vrij typische shape: relatief lang en smal en met veel rocker. Hoe vaart dat? 

Er zijn meer twintips die lang en smal zijn, en deze blinken meestal uit met een hoge eindsnelheid, goed hoogtelopen en veel controle. Het verschil met de Naish Traverse is dat deze een boel meer rocker heeft. Hierdoor voegt het losse en speelse vaareigenschappen toe aan de eerdergenoemde eigenschappen. Even switch varen en weer terug gaat super makkelijk. Maar naast een los vaargevoel kun je de Naish Traverse uitstekend carven. Zet wat druk op de rail en je hebt een meer ‘locked-in’ vaargevoel met goed te controleren grip. Hierdoor kun je met het board ook leuk golfrijden. Het heeft niet zoveel grip als een surfboard, daarmee kun je nog harder pushen, maar met wat gevoel en trekkracht uit de kite kun je de lip hard raken.

Naast de eerstgenoemde eigenschappen vaart de Naish Traverse erg comfortabel. Dit komt doordat het board niet te stijf is en klappen van choppy water goed dempt. Vaar het board voor goed hoogtelopen niet te veel op z’n kant, dan remt de sterke rocker te veel af. Ietsjes vlakker houden is het devies. Het is even aanvoelen.  

Springen gaat supermakkelijk en gecontroleerd

Springen gaat supermakkelijk en gecontroleerd. Verwacht geen mega pop. De tips zijn daar niet breed genoeg voor hebben geen scherpe channels en er zit geen carbon of iets dergelijks in. De grip is ruim voldoende om rocket high te gaan. Je kunt mooi de lengte van de rail in het water drukken. Samen met de lichte channels onderop geeft dat zat grip. Omdat springen zo makkelijk en gecontroleerd gaat krijg je steeds meer vertrouwen om nieuwe dingen te proberen. Ook omdat landingen supermakkelijk en comfortabel gaan door de gemiddelde stijfheid en hoge rocker-lijn.

Nadeeltje van deze hoge rockerlijn is dat de Naish Traverse niet het snelst planerende board is. Hij heeft iets meer druk nodig vanuit de kite om op gang te komen. Dit kun je deels oplossen door een langere versie te kiezen dan je gewend bent. Wees niet bang voor de langere lengte, het board wordt er niet log door.   

Houtkern met glasfiber-lagen

De Naish Traverse heeft een houtkern met daaromheen glasfiber-lagen. Er is een Ewan Jaspan Pro Model die nog wat extra lagen heeft en een gesinterde onderkant zodat je ermee het park in kun en wat sliders kunt pakken. Dit pro-model heeft 2,8 centimeter lange slider-vinnen. De reguliere versie heeft vijf centimeter lange Ixef (dat is een glasvezel met polyarylamide- kunststof) -vinnen geven goede grip en zijn vergevingsgezind bij landingen.

Verder heeft het board een harde grabhandle zonder grip. Pakt lekker vast, maar een beetje grip erop was fijn geweest. Wij hebben de Naish Traverse gevaren met de Apex-bindingen. Een topbinding met veel instelmogelijkheden waaronder banden links en rechts op de wreef en tenen. Het instellen vergt even wat tijd, maar eenmaal afgesteld zitten ze uitstekend en erg comfortabel. Je kunt er ook harde of zachte inserts onder de hiel zetten. De inserts staan in één lijn op het board zodat je de bindingen kunt omdraaien. Dat heeft Naish gedaan om beide kanten van het board te belasten. Het belasten van één kant verminderd de duurzaamheid van het board omdat de flex er sneller uit gaat. De Naish Traverse is door z’n lengte een board die je bij testdagen wellicht zal laten staan maar ons advies is om hem zeker te proberen. Je zal verrast zijn. 

Eigenschappen Naish Traverse: 

Naish Traverse - Review

Maten en prijs Naish Traverse:

Naish Traverse - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Naish gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.


Deze review van de ‘Naish Traverse‘ komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van