02-03-2016 - Mountainbiken, Nieuws

Nieuwe Shimano 11-speed aandrijflijn

Shimano introduceert nieuwe producten en functies die in 2017 hun weg naar de racefiets en mountainbike fabrikanten vindt. Mountainbikers kunnen profiteren van de nieuwe 11-speed aanvullingen met de volgende nieuwe producten:

  • 1×11 kettingblad met Dynamic Chain Engagement
  • Brede 11-46T cassette compatibel met XTR en DEORE XT 1×11 set-ups
  • QUICK-LINK voor 11-speed kettingen

Aandrijflijnen

De nieuwe XTR en Deore XT 1×11 speed kettingbladen zijn ontwikkeld dankzij studies met cross- country en trail rijders van wereldniveau. De nieuwe groepen werden onder extreme omstandigheden getest, zoals de droge en stoffige omgeving van Amerika en Zuid-Europa en de zware modder die zich ’s winters in Noord-Europa manifesteert.

Bij het Dynamic Chain Engagement (DCE) concept gaat het om efficiënt kettingmanagement. De nieuwe XTR (SM-CRM91 en DEORE XT (SM-CRM81) kettingbladen zijn ontworpen volgens DCE en hebben een gewijzigd tandprofiel. Deze nieuwe kettingbladen hebben een superieure retentie, maken minder geluid en zijn duurzamer. De met staal bepantserde tanden op de XT-versie zorgen voor een grotere duurzaamheid, terwijl de versterkte aluminium tanden op de XTR versie het gewicht laag houden.

De nieuwe cassette voor 1×11 speed heeft een superbrede 11-46T range die optimale keuzemogelijkheden in versnellingen biedt voor Enduro rijders. Het streefgewicht van de CS-M8000 cassette is 450 gram en is ontworpen om uitwisselbaar te zijn met XTR en Deore XT.

Voor een grotere flexibiliteit introduceert Shimano een 11- speed ketting QUICK-LINK (SM-CN900-11). Ontworpen om onderweg zonder gereedschap snelle reparaties te kunnen uitvoeren. Er is voor de snelle montage van meerdere kettingen een professionele montagetool beschikbaar (TL- CN10).

Nieuwe versnellingscombinaties op de nieuwe 2×11 en 3×10 crankstellen zijn gericht op de lagere versnellingen voor het rijden in steile bergachtige gebieden. De DYNA-SIS 11 FC-MT700 34-24T crankset beschikt over HOLLOWTECH II crankarmen. De 3×10 MT500 crankset is voorzien van 40- 30-22T tandwielen en een 2-delige crankarm met een stijve, solide en robuuste constructie.

Remmen

Net onder het niveau van ACERA introduceert Shimano de M365 en de M315 – twee nieuwe non- serie hydraulische schijfremmen. De M365 is uitgerust met een lichtere aluminium hendel en beide remmen bieden technologieën die ook bij de topschijfremmen te vinden zijn zoals geruisloze stabiele remprestaties en snel en schoon bleeden van het systeem.

Als aanvulling op de nieuwe M365 en M315 schijfremmen is een nieuwe borgring ontwikkeld voor SM-RT10 CENTER LOCK schijven, om de gebruiksvriendelijkheid voor werkplaatsen en fabrikanten te vergroten. Met twee nieuwe tools – het TL-FC36 lager tool of de TL-LR11 cassette tool – is het onderhoud snel en eenvoudig.

 van