17-03-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

North Carve 2022 Review

De North Carve 2022 is de kite die Jalou Langeree en Camille Delannoy meenemen de golven in. Voor 2022 iets gefinetuned voor nog betere prestaties. Wij namen er eentje mee de Nederlandse branding in.

North Carve 2022

De North Carve 2022 heeft nieuwe aanknooppunten van de bridle op de leading edge. Active Load Distribution Bridle System noemt North dat. Op het eerste gezicht lijkt dat een kleine verandering maar het heeft grote gevolgen. De North Carve 2022 voelt sneller en speelser dan z’n voorganger. Op de golf vertaalt zich dat in soepelere bochten zonder dat je snel over je board getrokken wordt. Met name in onshore omstandigheden moet je bij de vorige versie daar op letten. Dat gebeurt nu niet meer zo snel. Je kunt de druk goed bepalen door poweren of depoweren van de bar. Je kunt zelfs de druk vrijwel helemaal uit de kite halen. Daarnaast reageert de kite direct op stuurimpulsen doordat er geen katrollen in de bridle zitten. Dat maakt dat jij altijd in controle bent over de kite tijdens de rit.

North Carve 2022

De nieuwe North Carve 2022 is ook iets lichter geworden doordat de hele constructie van de kite onder de loep is genomen. Ook hebben de maten vanaf negen vierkante meter lichter bladder-materiaal gekregen. Dit maakt dat de kite nog iets beter drift, met name in weinig wind. Verder gebruikt North het vertrouwde Techoforce D2-doek (doek versterkt met 2 x 2 polyester-draden) voor een goede verhouding tussen een laag gewicht en maximale sterkte. Het is bewezen duurzaam. In de trailing edge zitten vier (behoorlijke) latten voor stabiliteit van de trailing edge en wingtips.

North Carve 2022

Het gebruikte ventiel is een Boston-type – North noemt dit Hyperflow – waarbij je de adapter van de pomp kunt vastzetten op het ventiel. Deze is iets aangepast qua vorm zodat je het ook met koude handen makkelijk kunt bedienen. Het oppompen en laten leeglopen gaat in ieder geval lekker snel. Let bij het losdraaien van het ventiel wel op dat er geen zand in het openstaande gat komt.

North Carve 2022

De North’s kitedesigners hebben veel aandacht gegeven aan de overgang tussen de leading edge en het doek daarachter. Tijdens het varen verandert de vorm van de leading edge continu. Dit veroorzaakt instabiliteit van het profiel. Het patroon van de panelen en gebruikte materialen in de North Carve 2022 zorgen ervoor dat dit zo min mogelijk gebeurt. Hierdoor is de kite aerodynamischer, stabieler en geeft het een constantere en lineaire bardruk. Deze Profile Transition Panels zijn bij het 2022 verder verfijnd. De North Carve 2022 heeft mooie dunne lichtgewicht mini bumpers met Duralite-foam op de naden van de leading edge. Zo is de kite beschermd tegen schuren over de grond. 

North Carve 2022

De leading edge is best dik waardoor de kite een rigide frame heeft zonder hard te hoeven worden opgepompt (6 psi). Een iets minder hard opgepompte kite stuurt wat soepeler en maakt een kortere draaicirkel omdat de arc wat kleiner wordt en de ‘projected area’ (het gedeelte van de kite dat wind vangt) minder groot. Hierdoor loost de kite druk. Bijkomend voordeel van een dikke leading edge is dat-ie goed blijft drijven mocht-ie in de golven gespoeld worden. Al zal dat niet zo snel gebeuren want hij herstart supersnel. Verder zit de North Carve 2022 door deze dikkere leading edge wat meer achter in het windvenster wat fijn is voor de drifteigenschappen. 

North Carve 2022

Met de North Carve 2022 planeer je supersnel. Je kunt de kite ook zeker één maat kleiner varen in vergelijking met een ander type kite. In het bovenste deel van het windbereik kun je er best lang mee doorvaren. Maar je vaart een wavekite liefst zo klein mogelijk dus kun je beter overschakelen naar een kleinere maat. Deze stuurt nog sneller dan een grote maat. Wil je (strapless) springen dan kun je beter wel iets groter varen. Dan heeft-ie genoeg druk voor lekkere sprongen en kom je hoog genoeg om het board onder je door te flippen. De bardruk kun je instellen door een van de drie opties te kiezen waar je je achterlijnen op vastzet bij de wingtip.

North Carve 2022

De vaarsnelheid is niet zo hoog waardoor je prima controle kunt houden over je surfboard. Hoogtelopen is totaal geen probleem, je bent in no time terug bij je startpunt om weer een golf te chargen. De North Carve 2022 komt in een mooie, ruime en stevige tas gemaakt van 33 gerecyclede plastic flessen. Aan de kite zitten als aansluiting van de bar voor de achterlijnen een knoop en de voorlijnen een lus. De Carve wordt gevaren met een lage V-splitsing op de lijnen. De verkrijgbare kleuren zijn rood en blauw. 

North Carve 2022

Verkrijgbaar op: northkiteboarding


Dit artikel “North Carve 2022 Review” komt uit Access #5 van 2021. Kijk voor meer foilreviews en een overview van alle specs van alle foils of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van