29-09-2016 - Skiën, Nieuws

Odlo 70 jaar: De innovaties

Functionele kleding is niet alleen belangrijk voor professionele atleten, alle mensen met een actieve levensstijl hebben er baat bij. Functionele kleding of functioneel textiel zijn kledingstukken die een meerwaarde bieden.

Afhankelijk van de weersgesteldheid en het doel waarvoor ze gebruikt wordt, kan functionele kleding waterafstotend, winddicht, ademend, warmteregulerend, verwarmend, verkoelend, extra licht, elastisch of geurafremmend zijn. En bij sportactiviteiten zijn verschillende van die eigenschappen echt wel essentieel. De juiste combinatie van de verschillende functionele kledingstukken is een bepalende factor voor de prestaties van de atleet.

1. Drielagenprincipe
Odlo is al meer dan 25 jaar een expert in het deskundig combineren van verschillende kledinglagen. Er wordt uitgegaan van drie kledinglagen die voor optimale vochtafvoer zorgen, de temperatuur regelen en tegen de weersgesteldheid beschermen.

Baselayer – vochtafvoer
De kunst om lagen te combineren begint bij de onderste laag, de laag die rechtstreeks in contact staat met de huid. Die is bepalend voor de functie van alle andere lagen en zorgt ervoor dat het vocht van de huid wordt afgevoerd zodat sporters zich, ondanks het zweten, toch goed voelen.

Midlayer – warmteregulatie
De Midlayer is een laag die wordt gebruikt om de temperatuur optimaal te regelen.
De tweede laag functioneert als overgangslaag. De aandacht is vooral toegespitst op isolatie en de vochtafvoer tussen de Baselayer en de Outerlayer.

Outerlayer – bescherming
De buitenste laag beschermt het lichaam tegen de weersomstandigheden. Voor die laag worden hoogtechnologische materialen gebruikt, die waterafstotend en/of winddicht kunnen zijn. Om de functionaliteit van het lagenprincipe te kunnen garanderen moet de Outerlayer bovendien ook ademend zijn. Ingewerkte ventilatiezones verbeteren de vocht- en temperatuurregulatie.

2. Cubic

Odlo heeft zelf het materiaal voor de kledinglijn Cubic ontwikkeld. Dankzij het speciaal geweven materiaal en de kubusstructuur biedt deze stof een optimale regulatie van de lichaamstemperatuur, zowel in de zomer als in de winter. De driedimensionale structuur van de Cubic-stof vermindert het contactoppervlak tussen huid en materiaal. Daardoor kleeft het kledingstuk niet aan de huid en biedt het maximaal draagcomfort. De lucht die in de kubuskamertjes wordt vastgehouden, garandeert een aangename lichaamstemperatuur. Het functionele ondergoed verleidt door zijn fantastische vochtregulatie en handige, plat gestikte naden.

3. ‘Effect by Odlo’-technologie

De geurafremmende technologie ‘Effect by Odlo’ maakt gebruik van zilverionen en houdt de ontwikkeling van bacteriën op natuurlijke wijze tegen. Ze remt het ontstaan van lichaamsgeuren sterk af, helpt de frisheid te bewaren en kan ook zonder problemen door mensen met allergieën gedragen worden.

De innovatie van Odlo bestaat erin dat de micropartikels in de vezels verwerkt worden en er niet ‘bovenop’ worden gelegd. Bij de ‘Effect by Odlo’-technologie gaat het om zilveren micropartikels die op kleine, met een microscoop zichtbare keramische dragers (additieven) zijn bevestigd. ‘Effect by Odlo’ bevat geen nanopartikels: zilverionen zijn bijvoorbeeld 10 tot 30 keer groter dan nanopartikels zodat ze niet invasief in de huid kunnen dringen. De hoeveelheden die Odlo gebruikt, zijn bovendien zo klein dat ze bijna niet meetbaar zijn. Voor Odlo komt de gezondheid van de klant op de eerste plaats. Daarom voldoet alle sportondergoed van Odlo aan de norm OEKO-TEX® Standard 100 en wordt het dermatologisch getest en op schadelijke stoffen gecontroleerd.

4. Evolution Blackcomb

De lijn Evolution Blackcomb werd pas in de herfst-wintercollectie 2015 geïntroduceerd. Een nieuwe generatie Seamless-onderkleding, die niet alleen verrast door de functionaliteit maar ook door de look. Het bijzondere aan deze kledinglijn is dat ze voor 38 % uit gerecycled polyester bestaat waardoor een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf. Het idee vloeit voort uit de door Odlo zelf ontwikkelde Greentec-technologie, die nu niet meer gebruikt wordt. Blackcomb valt op door de geslaagde combinatie van fashion en sportswear en door de naadloos geweven jacquardpatronen in moderne camouflage- en geraffineerde all-over dierenprint.

5. Technical Wool + Technical Silk

In de Revolution-lijn combineert Odlo de beste natuurlijke materialen, onder andere wol en zijde, met functionele vezels en maken er een supermodern product van: Technical Wool en Technical Silk.

Het populaire Revolution ondergoed is het resultaat van een uniek weefprocedé waarbij merinowol of zijde van de beste kwaliteit op innovatieve wijze wordt verwerkt met functionele vezels die Odlo heeft ontwikkeld. Odlo brengt de troeven van beide stoffen samen in een stijlvol en functioneel product dat perfect is voor lichte sportactiviteiten. In de warmtecategorie X-Light, die alleen voor vrouwen wordt aangeboden, pakken we uit met ondergoed in REVOLUTION TECHNICAL SILK, dat 14 % zijde bevat. In de warmtecategorie LIGHT bieden we REVOLUTION TECHNICAL WOOL aan, ondergoed dat 20 % merinowol bevat. Het ondergoed overtuigt omdat het aangenaam en natuurlijk aanvoelt, een trendy design en uitstekende functionele eigenschappen heeft.

6) Seamless-procedé 

Het Seamless-procedé is een vlakweeftechnologie die het mogelijk maakt verschillende functiezones in te bouwen zonder dat daarvoor extra naden moeten worden gebruikt. Dat innovatieve procedé resulteert in maximaal draagcomfort, waarbij zelfs bij intensieve activiteit geen prestatiebeperkende wrijving ontstaat. De verschillende functiezones, die uit verschillend materiaal gemaakt kunnen zijn, worden waar nodig naadloos ingevoegd (bv. mesh onder de arm of op de rug en warmtezones ter hoogte van de nieren).

De Seamless-weeftechnologie wordt vooral bij de EVOLUTION-lijn gebruikt. Odlo EVOLUTION is de perfecte synthese van het bodymapping-principe, de meest innovatieve 3D-designconcepten, dynamische sportstijlen en optimale warmteregulatie. Die combinatie van nieuwe ontwikkelingen op het vlak van vezels en materialen, het gebruik van hoogtechnologische productietechnologieën en het compromisloos vasthouden aan onze kwaliteitseisen resulteert in 1OO % functionaliteit, optimale prestaties en comfort voor alle sporters.

Sinds de winter van 2015 wordt de Seamless-techniek ook voor de Midlayers gebruikt en in de toekomst zal de technologie een almaar belangrijkere rol gaan spelen.

7. Muscle Force
Met Muscle Force werd een technologie ontwikkeld die ambitieuze allround-sporters zal interesseren, en dan vooral alpineskiërs. De naadloos in het materiaal verwerkte ondersteuningszones verminderen de spiertrillingen met gemiddeld 42 %. Ze zorgen ervoor dat spieren minder vlug moe worden en sneller recupereren. Het nauw aansluitende materiaal beschermt de spieren optimaal en garandeert toch volledige bewegingsvrijheid en draagcomfort.

8. Temperature Control System

Functionele sportkleding is de basis van elke actieve levensstijl en het uitgangspunt van een efficiënt lagenprincipe. Odlo biedt een uitgebreid Baselayer-assortiment voor de meest uiteenlopende behoeften en individuele voorkeuren. Het heeft speciaal voor wie in de zomer intensief wil sporten Evolution X-Light ontwikkeld – het lichtste sportondergoed dat op de markt te koop is.

De vier warmtecategorieën:

X-LIGHT – Houdt het lichaam koel en droog. Superlichte sportkleding met hoog ademend vermogen, voor intensieve activiteiten bij hoge temperaturen. Uitstekende vochtafvoer. Droogt erg snel.

LIGHT – Optimaal comfort in alle situaties en in alle weersomstandigheden. Veelzijdige sportkleding die je het hele jaar door kunt dragen. Uitstekende vochtafvoer.

WARM – Houdt je warm wanneer het buiten koud is. Hoogfunctionele sportkleding met goede warmte-isolatie. Voor alle winteractiviteiten. Goede vochtafvoer. Houdt de huid droog en warm.

X – W A R M – De ideale sportkleding bij extreme koude. Extrawarme inzetstukken beschermen gevoelige lichaamszones bij extreem lage temperaturen. Goede vochtafvoer.

9. Just One

Door twee functionele materialen te combineren biedt Just One een uitstekende temperatuurregulatie en is het daardoor ideaal bij hogere temperaturen. Het kledingstuk bestaat uit twee lagen en optimaliseert de vochtregulatie. De binnenkant heeft een wafelstructuur en plakt niet aan de huid, de grovere structuur aan de buitenkant verbetert de verdamping van het afgevoerde vocht. ‘Just One’ regelt de lichaamstemperatuur, beschermt tegen UV-stralen en bezorgt je tijdens het sporten langer een fris gevoel dankzij de geurafremmende functionele vezel ‘Effect by Odlo’.

Hier kun je de exclusieve 70-years collectie ontdekken. Daarnaast hebben we hier ook nog een artikel gedeeld over de geschiedenis van Odlo, in het kader van het 70-jarige jubileum. Natuurlijk kun je terecht op de website van Odlo voor meer informatie.

 van