04-04-2011 - Snowboarden, Nieuws

Reisverhaal: Mayrhofen

Waarom is iedereen zo stoked over Mayrhofen? Op het eerste gezicht lijkt het bekende Oostenrijkse bergdorp vanwege de vele après-skimogelijkheden vooral een feestbestemming. Een soort Chersonissos in de winter, waar schnaps rijkelijk vloeit. Toch is Mayrhofen ook bij de wat serieuzere boarders populair. Veel snowboarders wereldwijd komen er regelmatig om te trainen, wedstrijden te rijden of blijven er gewoon een heel seizoen hangen. David Mol, Jody Koenders, Pascal Valé, Michiel Rotgans, Dees Hetzenhauer en Dio Hornman gaan naar het Zillertal om snowboards te testen en komen tot de conclusie dat dit Tirools dorpje heel wat meer te bieden heeft dan alleen maar flügl en jägermeister.

Tekst: Dio Hornman, Yayeri van Baarsen
Foto’s: Michiel Rotgans

Na een lange reis komen we met een bestelbus vol boards aan in Gasthof Zillertal. Het Oostenrijkse landschap is door de zon opgewarmd en ziet er niet meer zo wit uit, we hopen dat dit op de berg anders is. Die avond laten wij het bruisende nachtleven voor wat het is en gaan we vroeg naar bed, zodat we de volgende morgen fris kunnen snowboarden. De bus stopt voor de deur en brengt ons in een paar minuten naar een van de grote skiliften midden in het dorp. Eenmaal boven kunnen we kiezen uit meer dan 150 kilometer aan piste, variërend van blauwe beginnerpistes tot de Hara Kiri, met een hellingsgraad van 78 procent de steilste piste van Oostenrijk. We installeren ons mobiele testcentrum ergens op de berg en maken ons klaar om met extreme precisie te gaan snowboarden.

Hoewel de omstandigheden niet optimaal zijn, hoge temperaturen zorgen voor papperige sneeuw, ontdekken we al snel een van de redenen waarom Mayrhofen in de winter ‘the place to be’ is: het Vans Penken Funpark.

Met in totaal 56 obstakels verdeeld over vijf verschillende routes is het een van de grootste funparken van Europa en het trefpunt van de internationale freestyle-scene. Een aparte stoeltjeslift naast het park brengt je snel weer boven voor een nieuwe run over de halfpipe, kickers, boxen of rails. Als overblijfsel van de Wängl Tängl Ästhetiker Jam (een grote snowboardwedstrijd) staan er nu nog grotere obstakels dan normaal. Van dichtbij blijkt dat ook het park door het warme weer is aangetast en wij kunnen ons weer concentreren op het testen van snowboards.

Met allerlei verschillende boards verkennen we het gebied. Na urenlang racen, boards en bindingen wisselen, testformulieren invullen en discussiëren over snowboards valt het ons op dat het opeens wel heel rustig is geworden op de pistes. Overal klinkt muziek en hebben mensen hun ski’s en board verruild voor bier en polonaise. De après-ski begint hier al vroeg en gaat door tot in de late uurtjes. Na de hele dag boards testen besluiten ook wij ons in de feestende mensenmassa te storten om een ander aspect van Mayrhofen te testen: de Oostenrijkse Gemütlichkeit.

De volgende dagen zorgen de zware omstandigheden op de berg voor bijna lege pistes en volle barretjes. Wij trekken ons niets aan van het slechte weer en blijven in topconditie door elke dag volop te carven, te jibben en te testen. Energie daarvoor halen we uit de Oostenrijkse keuken. Met toppers als germknödel (een deegbal gevuld met pruimencompote en overgoten met vanillesaus en maanzaad), kaiserschmarrn (stukjes dikke rozijnenpannenkoek met poedersuiker en vruchtencompote) en leberkäse (warme leverkaas op een broodje, vooral aan te raden bij de slager tegenover de Penkenbahn) hebben wij elke dag voor een bedrag rond de vier euro een goede, maagvullende lunch.

De voorlaatste dag slaat het weer eindelijk om. In de middag begint de temperatuur te dalen en verandert de motregen in sneeuw. Bij het zien van de sneeuwvlokken vergeten wij onze vermoeidheid en boarden we nog een paar uurtjes door op de al verlaten pistes: poeder rijden in het vooruitzicht! Met hernieuwde energie beëindigen we alle tests, zodat we de laatste dag flink kunnen freeriden over maagdelijk witte hellingen.

Normaal gesproken zijn alle goede freerideplekjes in Mayrhofen al vroeg ‘volgetrackt’ door de vele seizoe-niers, maar door het slechte weer van de dag daarvoor zijn de meeste mensen tot laat blijven feesten en is de berg bijna verlaten. Gelukkig ontmoeten wij Robin Toen en Miguel Eugster, twee Nederlandse snowboarders die al meerdere seizoenen in Mayrhofen zitten en bereid zijn om de geheime afdalingen met ons te delen. Zo sluiten wij onze testweek af met een droomdag. Genietend van de zon en de ochtendkou scheuren we met een fantastische crew van helling naar helling, waarbij we sprays van verse poedersneeuw achterlaten.


Saiko’s Gasthof Zillertal
Reisorganisatie Saiko heeft in Mayrhofen het Gasthof Zillertal. De ideale hang-out tijdens je snowboardtrip. Het Gasthof is voorzien van alle gemakken, zoals: een droogruimte voor je softboots, een waxruimte, gratis wifi en een lounge-area. Voor de mensen met meer tijd dan geld is er de slaapzaal en voor de mensen met meer geld dan tijd zijn er fijne appar-tementen. Alle deals zijn in combinatie met ontbijt en avondeten te boeken. Wekelijks worden er feesten en andere gezellige evenementen georganiseerd, zodat je voor het nodige vertier de deur niet uit hoeft. Vanaf het Gasthof pak je één van de gratis bussen om naar de Penkenbahn of Ahornbahn te komen, die je vervolgens in het gebied brengen. Meer infor-matie over Gasthof Zillertal, de prijzen en beschikbaarheid vind je op www.saiko.nl.


Pistes
Blauw………………….. 45
Rood…………………… 94
Zwart…………………… 20
Totaal………………… 159

Liften
Sleepliften…………… 16
Stoeltjesliften………. 18
Gondels……………….. 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De enthousiaste verhalen over het Zillertal blijken meer dan waar. Met een waanzinnig funpark, Tiroolse haute cuisine en vooral de geweldige, goed verborgen freerideplekjes is Mayrhofen veel meer dan alleen maar een snowboarddorp met een bruisend nachtleven. De vele mogelijkheden tot après-ski en feesten zijn ons alleen maar goed bevallen: als iedereen ’s ochtends in bed zijn kater uit ligt te slapen, blijven er meer mooie poederruns voor ons over!

Volgend seizoen maar weer boards testen in Mayrhofen?

Meer info: www.mayrhofner-bergbahnen.com

 van