18-12-2015 - Nieuws, Wielrenblad

Review: AGU BRIL IVIL

Je hebt tegenwoordig flink wat keuze op het gebied van wielerbrillen, maar op de een of andere manier lukt het andere merken niet om de suprematie van Oakley te doorbreken. Bij de wintersporten kun je POC en Uvex misschien een beetje als evenwaardige concurrenten zien – en wellicht wordt die lijn ooit doorgetrokken naar de wielerwereld –, maar vooralsnog geldt Oakley ondanks haar dure prijs als ‘de ideale wielerbril’. 

Dat is zonde. Want er zijn flink wat andere mooie brillen op de markt, vaak een stuk goedkoper dan Oakley, die eveneens prima functioneren en er strak uitzien. De AGU Ivil is er zo een. Die lijkt bijvoorbeeld heel erg op de Oakley Enduring Pink Ribbon editie van een paar jaar terug, maar is met 59,95 euro een stuk betaalbaarder.

Daar houden de positieve ervaringen niet op. Zodra je de bril opzet, merk je eigenlijk al niet meer dat je een bril op hebt. Het montuur is zo licht dat je nauwelijks iets op je neus en oren voelt leunen. Dat komt door het zogenoemde Grilamid TR90-materiaal. Dat is een sterke, maar flexibele polyamidesoort. Of het nut heeft dat de trend nu is om brillenlenzen weer steeds groter te maken, lijkt door deze bril ook met ‘nee’ beantwoord te worden. Want je ogen worden met deze lenzen prima beschermd, zonder dat je last hebt van zonlicht dat er aan de zijkanten tussendoor glipt. Standaard krijg je bij deze bril zowel donkere lenzen als ook een setje blanke en oranje lenzen, geleverd in een hard case brillendoosje.

Het verwisselen van de lenzen gaat heel simpel, doordat het montuur zeer flexibel is. Niet alleen is dat heel praktisch, omdat je binnen no time bijvoorbeeld je donkere lenzen hebt vervangen voor de oranje als het ineens betrekt, het flexibele montuur draagt ook weer bij aan het draagcomfort. Die flexibiliteit heeft trouwens eveneens te maken met het Grilamid TR90-materiaal. Aan de zijkanten van de lenzen wordt een kleine ruimte opengelaten tussen de lens en het montuur, zodat er ventilatiegaten ontstaan en je lenzen niet beslaan als het regent.

Hoewel je bij roze in principe aan een vrouwenproduct denkt, is dit niet een speciale vrouwenbril. Het montuur is ‘unisex’ en ook verkrijgbaar in wit met groen, volledig zwart of zwart met fluorgele accenten. Je kunt dus als man ook prima deze roze variant kopen, alhoewel we verwachten dat het toch vooral vrouwen zijn die naar dit specifieke modelletje worden getrokken. In welke kleur je deze bril ook zou kiezen, je weet dan dat je een prima product koopt, dat er goed uitziet en ook nog eens iets extra’s biedt met de setjes standaard bijgeleverde lenzen.

Specificaties

Bijgevoegde lenzen: wit, oranje en zwart

Beschikbaar in kleuren: wit-groen, zwart, wit-roze en zwart-fluorgeel

Adviesprijs: 59,95 euro

Website

 van