22-02-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: Gaastra Pure

Ik kreeg een eigenaardig ogende tas in de brievenbus geduwd met het verzoek de inhoud eens flink aan de tand te voelen. Er zat een 9m Gaastra Pure in, een crossover freestyle/wavekite. Ik was benieuwd of Gaastra het voor elkaar zou hebben gekregen om een goede combi tussen freestyle en wave in een en dezelfde kite te stoppen. Dat zou nogal een prestatie zijn.

Op de kant

Wat is er nieuw voor dit jaar? De designers hebben de C-shape iets vergroot ten opzichte van het vorige model waardoor de kite meer lift zou moeten krijgen bij sprongen. De Pure is ook lichter door dubbel spinnaker-doek te gebruiken in hun ‘Full Dacron Frame 3.0’. Gaastra gebruikt duurzaam LTE- doek met dubbel ripstop, dat exclusief voor Gaastra is ontwikkeld. Extra duurzaamheid is verkregen door het HPX-dacron met extra sterke draad en de kevlar-verstevigingen op kwetsbare stukken.

Review Gaastra Pure 2

Bij het oppompen heb je een adapter voor het Boston-ventiel nodig. Bij de meeste pompen wordt die overigens standaard meegeleverd. De slang kan niet worden vastgezet op het ventiel, dus je moet hem wel even goed aandrukken. Het gat is groot waardoor je de kite snel oppompt. Het leegloopgat is groot en de kite loopt daardoor lekker snel leeg. De ventielen worden na het oppompen netjes afgeschermd door een kap die over het ventiel gaat. Deze zet je vast met klittenband. De struts worden overigens dichtgezet met clips. De slangetjes naar de struts zijn vrij dik waardoor er veel lucht doorheen kan. Het hele one pump-systeem is robuust, maar wel wat zwaarder. Handig is het (kleine) ventiel bij de wingtip zodat je de kite vanaf een kant kunt oprollen.

De Pure heeft twee stuurlijn-instellingen op de lijnen van de kite (voor meer of minder power) en twee op de wingtip (voor meer of minder bardruk). Er zijn geen pulleys. Wel bumpers met padding en zachte latten in de trailing edge tegen klapperen van de trailing edge. Handig en veilig zijn de self-rescue handles. Uitgerust met Twin Seams waarbij er twee draden van verschillende materialen worden gebruikt voor een optimale sterkte. De Eurocord-lijnen in de bridle geven een minimale rek: iets wat de kite een sneller respons moet geven. Verkrijgbare kleuren: blauw/ lichtblauw/oranje, blauw/lichtblauw/lichtgroen en rood/oranje.

Review Gaastra Pure 3

De tas

De tas ziet er erg gaaf uit, anders dan je van de meeste merken gewend bent. Je kan hier ook duidelijk de zeil-‘roots’ van het merk terugvinden. De tas heeft wat weg van een compressietas die veel in het zeilen wordt gebruikt. De stof is stevig en degelijk. De kunststof rits gaat over de helft van de tas open waardoor de kite er lastig in en uit gaat. Er zit aan de bovenkant wel een verlenging van de tas met grote ‘plunjebaal’-opening. Hierdoor kun je de kite ook met opgepompte struts vervoeren. Als je die opening niet gebruikt, kun je het oprollen en vastzetten met een gesp. Het is een redelijk ruime tas waardoor er ook ruimte is voor andere spulletjes. Lekker comfortabel bovendien door schouderbanden en ruggedeelte met padding. De pomp is op te bergen aan de zijkant met twee banden met kliksluiting. De bar kun je steken tussen twee banden aan de zijkant van de bag. Aan beide zijkanten zit onderaan een netje: hier kun je de onderkant van de bar of pomp insteken. Er is een groot voorvak (30×40 cm) om extra spulletjes te stoppen. Het board kan worden vastgezet door twee banden met kliksluiting. De onderkant is gemaakt van extra robuuste stof met een klein ventilatiegaatje.

Review Gaastra Pure 4

Op het water

Deze crossover kite is gemaakt om je zowel tijdens het freestylen als het waven van de juiste kite te voorzien. Ik merk dat die twee werelden moeilijk samen te brengen zijn. Voor freestyle vind ik de kite net te beweeglijk. De kite lijkt toch geschikter voor het freeriden en waven. Tijdens kiteloops geeft de kite redelijk wat pull, maar blijft vriendelijk en heeft een relatief kleine draaicirkel. Na de kiteloop vliegt de kite weer snel boven je uit om je op te vangen. De Pure lijkt haast gemaakt voor kiteloops en is vooral ook voor de beginnende kitelooper een fijne kite die zeer voorspelbaar reageert en progressie uitlokt.

Ik zou deze kite dan ook aan willen bevelen aan de gemiddelde freerider die houdt van springen, af en toe een kiteloop doet en het freestylen tot een minimum beperkt. Voor de hardcore freestyler stuurt de kite te licht waar- door deze makkelijk afdwaalt tijdens airtricks. Waveriders zullen ook zeker geen verkeerde keuze maken door voor de Pure te kiezen. Je kan de kite makkelijk boven je parkeren terwijl je jezelf de golf meester maakt. De Pure is er weer zodra je ‘m nodig hebt. De relaunch van deze kite is prima. Je trekt aan een stuurlijn en de kite staat binnen no time weer boven je te wachten op je volgende commando.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #5 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van