15-10-2020 - Mountainbiken, Leesvoer

RockShox Debonair Upgrade Review

Waar kijken we naar? 

De RockShox Debonair is een nieuwe luchtveer voor RockShox-vorken. 

Waarom is dit tof? 

De 2021-versies van de RockShox Lyrik, Yari, Pike en Revelation zijn nagenoeg gelijk aan de voorgaande versie, op de vernieuwde DebonAir luchtveer na. En deze luchtveer kun je los kopen voor slechts 40 euro, waarmee je je ‘oude’ vork kunt upgraden naar dezelfde specs als de 2021-modellen. De RockShox Debonair luchtveer zorgt ervoor dat de fiets hoger in de veerweg zit: die eerst 5 à 10 millimeter die normaal gesproken een beetje dood aan kunnen voelen worden nu gewoon benut. Heb je een 2020-model, dan kost een set met kop en moer 25 euro, heb je een oudere vork dan ben je 40 euro kwijt voor de hele set. 

Wat vonden wij van de RockShox Debonair? 

Meer dan we dachten. Doordat je vork (zonder gewicht erop) niet al 10 millimeter verliest, zit je hoger in de veerweg en heb je ook de volledige veerweg tot je beschikking. Met name op steilere stukken wil je simpelweg alle veerweg die je hebt gebruiken. Omdat de vork hoger staat blijft ook je balhoofdhoek luier en we hoeven hopelijk niet uit te leggen dat dat fijn is. Het wisselen van luchtveer is een relatief eenvoudige klus, wanneer je handig bent is het in dertig minuutjes gebeurd. Heb je twee linkerhanden, bekijk dan vooral flink wat Youtube-clips en trek er wat langer voor uit.  

Voor wie is het? 

Voor iedereen in het bezit van een oudere RockShox-vork: de RockShox Debonair upgrade is zeer de moeite waard, zeker voor deze prijs. 

Prijs € 25 (2020-modellen) en € 40 (oudere modellen) 
sram.com


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van