23-02-2018 - Nieuws, Wielrenblad

S-PHYRE fietsbrillen ontwikkeld in samenwerking met Team LottoNL-Jumbo

Aansluitend op de S-PHYRE kleding- en schoenenlijn, introduceert SHIMANO brillen in de S-PHYRE-lijn. Profs, waaronder Steven Kruijswijk, Robert Gesink, George Bennett en Primoz Roglic, maakten deel uit van het ontwikkelingsteam voor de premium S-PHYRE-brillen van SHIMANO.

Shimano’s brillen bieden vele technische functies, van de performance tot de casual lijn. Net zoals de S-PHYRE-kleding en -schoenen positioneert SHIMANO de nieuwe S-PHYRE R (CE-SPHR1) en S-PHYRE X (CE-SPHX1) fietsbrillen op het hogere segment van de fiets brillenmarkt.

Het S-PHYRE-concept is gebaseerd op het maximaliseren van de krachtoverbrenging door de combinatie van pasvorm, gewicht en aerodynamica. De S-PHYRE R en de S-PHYRE X-brillen omarmen dit concept met een nauwsluitend ontwerp om luchtstoomturbulentie te verminderen en nauwsluitend rond de slapen te passen. En hoewel het gewicht van de bril vaak te verwaarlozen is, zijn de S-PHYRE brillen serieus licht met respectievelijk 25,6 en 28,6 gram.   

Team LottoNL-Jumbo-renners zoals Steven Kruijswijk, Robert Gesink, George Bennett en Primoz Roglic waren van grote waarde bij de ontwikkeling van de bril, met het accent op het feit dat racefietsers grote lenzen nodig hebben voor een betere bescherming, donkere lenskleuren voor meer zichtbaarheid bij fel licht, comfortabele pasvorm en een sterke anti-kras coating.

De S-PHYRE R biedt een brede lens uit één stuk voor betere zichtbaarheid en optimale bescherming tegen de wind met een lichtgewicht randloos frame om minder druk uit te oefenen op het kaakbeen, met veilig afgeronde pootuiteinden met een antislippatroon plus verwisselbare neuspads en meerdere race lenzen voor alle weersomstandigheden.

De S-PHYRE X biedt hetzelfde lensontwerp en dezelfde technologie, maar dan met de bovenste helft van het frame om de lens op zijn plaats te houden en een afneembaar onderframe om de wang en de lens te beschermen. Framekleuropties voor de S-PHYRE X zijn zwart en metallic blauw.

Lenstechnologie

De S-PHYRE R en de S-PHYRE X wordt geleverd met twee lensopties; een donkergrijs/rode photochromatische (PH) lens met een Cloud Mirror-lens, of een Optimal PL (gepolariseerde) rode MLC-lens met de Cloud Mirror-lens.

  • De PH donkergrijs/rode (13-62% lichttransmissie) lens is geschikt voor zonnige omstandigheden. De lens behoudt de natuurlijke tinten bij helder tot licht bewolkt weer. Voor deze lens duurt het slechts acht seconden om van de lichtste naar het donkerste kleur te gaan bij blootstelling aan fel zonlicht.
  • De Optimal PL Red MLC (16% lichttransmissie) lens is geschikt voor zonnige omstandigheden. De 80% polarisatie vermindert schittering en reflecties en zorgt voor een betere zichtbaarheid van LCD-schermen, autoruiten en plassen op de weg. De buitenste laag glas is voorzien van een glimmende Multi-Layer Coating terwijl de binnenkant een anti-reflectie coating heeft om reflectie van de achterkant te voorkomen.
  • De Cloudy Mirror (83% lichttransmissie) reservelens maakt gebruik van het Photopic-zicht van het menselijk oog om de zichtbaarheid in regenachtige en donkere omstandigheden te bevorderen. Door de hoeveelheid blauw licht te verminderen en de rood/gele kleuren die worden waargenomen te behouden, kan de rijder het optimale kleurcontrast in een donkere omgeving zien.

Alle lenzen zijn gemaakt van een hoge kwaliteit lichtgewicht Japans Teijin Policarbonaat dat hoge slijtvastheid en anti-kras coatings biedt met UV400-bescherming. De hydrofobe coatings aan beide zijden van de lens verhogen de waterafstotendheid, waardoor de lens geen vuil en stof aantrekt, waardoor vervorming van het zicht en oogvermoeidheid worden verminderd.

LottoNL-Jumbo-rijders hebben dit seizoen al drie overwinningen behaald met de S-PHYRE R. Zo won Danny Van Poppel in de Volta a la Comunitat Valenciana (foto) en haalde Dylan Groenewegen overwinningen tijdens de Ronde van Dubai en Volta ao Algarve. Vanaf april 2018 zijn de S-PHYRE-brillen in de winkel verkrijgbaar.

 van