02-12-2021 - Nieuws, Wielrenblad

Schwalbe ontwikkelt recyclingprogramma voor gebruikte buitenbanden

De volgende stap op de weg naar nog meer duurzaamheid: Schwalbe is een pilotproject gestart om een innovatief, grondstof recyclingsysteem voor gebruikte fietsbanden te ontwikkelen. De fietsbandenspecialist werkt hiervoor samen met Pyrum Innovations AG en de Technische Universiteit keulen. De projectpartners onderzoeken een duurzaam recyclingsysteem voor oude fietsbanden in het kader van een ZIM-project (Centraal Innovatieprogramma voor het MKB) gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Energie (BMWi). Hun doel is om banden niet langer te verbranden, maar om hun grondstoffen te behouden en een programma op te zetten in lijn met de circulaire economie. Schwalbe is van plan om de waardevolle secundaire grondstoffen, die in het recyclingproces van oude fietsbanden worden geproduceerd, te gebruiken bij de vervaardiging van nieuwe producten. Tegelijkertijd werkt het familiebedrijf aan de opbouw van een uitgebreide infrastructuur voor het recyclingproces.

Schwalbe is al vele jaren een pionier op het gebied van duurzaamheid en recycling. Vanaf 2010 zijn antileklagen en rubbercompounds ontwikkeld van gerecyclede materialen. Daarnaast zijn alle binnenbanden van Schwalbe al voor 100 procent recyclebaar. In 2015 werd het Schwalbe recyclingprogramma gestart waarbij oude binnenbanden worden verzameld via fietsdetaillisten om vervolgens te worden gerecycled. Het gerecyclede materiaal wordt gebruikt voor de productie van nieuwe Schwalbe binnenbanden zonder kwaliteitsverlies. Voor deze gesloten productiekringloop en de cohesie in het procesontwerp van het recyclingprogramma werd Schwalbe bekroond met de Duitse Duurzaamheidsprijs 2021 in de categorie “Pioneer”. Het pilotproject om een duurzaam recyclingsysteem voor gebruikte fietsbanden te ontwikkelen, bouwt hier nu op voort. Evenals het binnenband recyclingprogramma wordt dit pilotproject in eerste instantie in Duitsland uitgerold en in een later stadium in Nederland

Ga voor meer informatie naar schwalbe.com.


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van