02-10-2020 - Nieuws, Wielrenblad

Shimano presenteert nieuwe Pro zadels, sturen en graveltassen

De ontwerpers en productontwikkelaars van Pro zijn er trots op dat ze fietsers van alle disciplines en prestatieniveaus producten kunnen bieden die hun sportieve fietservaringen verbeteren. Voor 2021 toont deze trots zich in de vorm van een uitgebreid assortiment zadels, nieuwe gravel specifieke tassen en Vibe aluminium sturen, naast andere opwindende nieuwe producten zoals de Tharsis 3Five range die eerder dit jaar werd geïntroduceerd.

“De nieuw ontworpen Performance en Team Falcon, Griffon en Turnix zadels zijn gebaseerd op de vertrouwde zadelvormen die rijders al kennen van Pro”, aldus Mark Kikkert, Product Development Team Lead bij Pro.

“Bij het modificeren van beproefde producten, die zich al bewezen hebben, gaan we altijd voorzichtig te werk. Maar de nieuwe Pro-zadels passen nog beter bij moderne fietsen en zijn comfortabeler vanwege hun geoptimaliseerde lengte en de anatomische uitsparing.”

“Het Pro Vibe Aero aluminium stuur bouwt voort op de sterke historie van het merk. We leren van onze atleten en klanten; evenals de bevindingen van de productingenieurs, die zelf enthousiaste fietsers zijn. Dit is de ideale combinatie om ‘s werelds meest geavanceerde producten voor wielrennen te maken. Dit jaar hebben we geprobeerd om aerodynamica voor iedereen beschikbaar te maken, zonder in te leveren op de ergonomie.”

“De Pro graveltassen krijgen ook een upgrade voor 2021. De Discover Team-tassen zijn duurzame, lichtgewicht, volledig waterdichte tassen die een geweldige aanvulling zijn op onze toch al sterke line-up van gravel- en andere tassen die we in deze categorie hebben.”

Nieuwe Pro Falcon-, Turnix-, Griffon- en Stealth Sport-zadels

De hoofdact van deze nieuwe productlancering zijn de opnieuw ontworpen Pro-zadels. Voortbouwend op de populariteit van het Pro Stealth-zadel, combineren de nieuwe Falcon, Turnix en Griffon-zadels een traditionele zadellengte met het nieuwste onderzoek naar drukverdeling van het contactpunt tussen fietser en het zadel. Elk van deze nieuwe zadels is ontworpen voor een bepaalde rijstijl, met de Pro Saddle Selector kan men kiezen welk zadel het beste past.

Het Falcon zadel is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van flexibele rijders die een stabiele, aerodynamische en agressieve positie op de fiets hebben. Alle nieuwe Falcon-modellen hebben een anatomische uitsparing, die de druk op gevoelige gebieden verlicht, en zijn beschikbaar in een Performance en een Team gradatie in breedtes van 132 en 142 mm. Beide versies zijn voorzien van een ingegoten, met carbon versterkte schaal en lichtgewicht PU-vulling, die optimaal is gepositioneerd om comfort te garanderen en tegelijkertijd een agressieve, aerodynamische positie te kunnen bieden. Het Falcon Performance-zadel is geplaatst op lichtgewicht en stijve carbonrails, terwijl het Falcon Team-zadel is voorzien van een duurzame roestvrijstalen rails.

Rijders met een gemiddelde flexibiliteit zullen het opnieuw ontworpen Turnix-zadel waarderen. Door een combinatie van de op druk afgestemde vulling (die voor alle nieuwe Pro-zadels werd ontwikkeld met de gegevens van duizenden fietsmetingen) en de unieke vorm, biedt de Turnix een gebalanceerde drukverdeling voor een breed scala aan rijders. De nieuwe Turnix-zadels zijn beschikbaar in Team- en Performance-modellen; met een anatomische uitsparing of een traditioneel gesloten ontwerp. Alle nieuwe Turnix-zadels hebben een gegoten carbonversterkte basis – in breedtes van 132, 142 en 152 millimeter – met een lichtgewicht PU-vulling. De onderscheidende factor van de Performance-modellen zijn hun carbon rails, vergeleken met de roestvrijstalen rails van de Team-zadels.

Shimano Pro

Het Griffon-zadel is ontworpen voor minder flexibele fietsers die graag rechtop rijden. Het stelt hen in staat om meer op het zadel te bewegen, maar toch comfortabel te blijven. De Griffon Performance en Team zadels hebben anatomische uitsparingen en zijn verkrijgbaar in de breedtes 142 en 152 millimeter. Beide zijn voorzien van een ingegoten carbonversterkte basis en lichtgewicht PU-vulling; terwijl het Griffon Performance-zadel op een carbon rails is geplaatst en het Griffon Team-zadel beschikt over roestvrijstalen rails.

Shimano Pro

Het laatste zadel, dat de nieuwe Pro-zadellijn compleet maakt, is de Stealth Sport. Een toevoeging op de populaire Pro Stealth-reeks voor 2021. Het Pro Stealth Sport-zadel heeft een ontwerp met een korte neus en een brede anatomische uitsparing zoals de andere Stealth-zadels, maar de Sport-versie is geplaatst op chromoly rails. Hoewel dit een paar gram aan gewicht toevoegt, verlaagt het de prijs van dit zadel aanzienlijk in vergelijking met de Pro Stealth op roestvrijstalen of carbon rails. Het Pro Stealth Sport-zadel heeft nog steeds een gegoten carbonversterkte basis, waardoor een efficiënte krachtoverbrenging wordt gegarandeerd.

Shimano Pro

Nieuwe Pro Vibe en PLT racesturen

Naast de nieuwe racezadels lanceert Pro de Vibe Aero Alloy Pursuit, Vibe Aero Alloy en de PLT Ergo Carbon sturen.

Het 6066 alloy Vibe-stuur combineert de aerodynamische, elektronische kabelintegratie en interne kabelgeleiding van het toonaangevende Pro Vibe carbonstuur met de betaalbaarheid en duurzaamheid van een aluminium constructie.

Het Pro Vibe Aero Alloy Pursuit-stuur is het model waar wielrenners het meest enthousiast over kunnen zijn. De sturen beschikken over een aerodynamisch bovendeel, elektronische kabelintegratie en interne kabelgeleiding, compact ontwerp naar de drops, een 10 graden flare en een 12 graden voorwaartse sweep. Deze kenmerken worden gecombineerd om een zeer efficiënte en aerodynamische positie op de fiets te kunnen aannemen en behouden.

Shimano Pro

Het Pro Vibe Aero Alloy-stuur biedt een meer traditioneel platform, zonder de sweep en grote flare van het Vibe Alloy Aero Pursuit-stuur. Ze zijn ook voorzien van elektronische kabelintegratie, interne kabelgeleiding, aerodynamisch geoptimaliseerde bovenzijde en een flare van 6 graden.

Shimano Pro

Voor de meer gewichtsbewuste rijders is er het Pro PLT Carbon Ergo-stuur. Met een carbonconstructie en een ergonomisch ontwerp zijn ze zowel lichtgewicht als comfortabel. Het comfort wordt verkregen door een compacte en ergonomische bocht naar de drops en een oversized en ergonomisch ontworpen bovendeel. Verkrijgbaar in zes breedtes, van 36 tot 46 centimeter, elke maat is geoptimaliseerd voor rijders met een bepaald postuur. Het unieke bereik, de drop en de ergonomische bovenkant van de PLT Carbon Ergo stelt rijders in staat om het perfect geschikte stuur te selecteren voor hun lengte, schouderbreedte en handmaat.

Shimano Pro

Nieuw gravelsturen

Voor de gravelaars heeft Pro twee nieuwe gravelspecifieke sturen ontwikkeld. Het LT Gravel Alloy en het Discover Alloy 20 stuur, bieden comfort en controle.

Shimano Pro

Het LT Gravel Alloy-stuur komt er in 40, 42, 42, 44 en 46 centimeter breedtes, zodat er een LT gravelstuur is voor fietsers van ieder postuur. De LT-sturen zijn gemaakt van duurzaam en lichtgewicht 6061-aluminium en hebben 10 graden flare, waardoor ze ideaal zijn voor gravelracers. De compacte bocht maakt het gemakkelijker om de handpositie te veranderen van de shifters naar de drops waardoor de controle wordt verbetert op ruw terrein.

Shimano Pro

Het Discover Alloy 20-stuur heeft een grote flare van 20 graden, dit zorgt voor een breed controlepunt voor gravelrijders die graag de grenzen verleggen. Ze zijn voorzien van een 6066 aluminiumconstructie die ervoor zorgt dat het Discover Alloy 20-stuur lichter is dan de LT Gravel Alloy-sturen, maar even robuust zijn. De Discover Alloy 20-sturen zijn verkrijgbaar in drie breedtes van 40, 42 en 44 centimeter – en zijn voorzien van semi-interne kabelgeleiding, een ergonomische bovenzijde en compacte drops.

Shimano Pro

Nieuwe Pro Discover gravel-fietstassen

Het Discover-assortiment van Pro is niet beperkt tot alleen sturen, zadelpennen en stuurpennen, het bevat ook tassen voor bikepacking. Voor 2021 is dit assortiment uitgebreid met een selectie nieuwe, premium gravelbags en een nieuwe compacte stuurtas. De Pro Discover Team bovenbuis-, frame- en zadelpen-tassen verbreden de fietshorizon, terwijl de Pro Discover smalle stuurtas een aanvulling is op het bestaande Discover-assortiment tassen.

Bikepackers zullen de veelzijdigheid, het anti-slingerend ontwerp en de hoogwaardige materialen van het Pro Discover Team-assortiment waarderen. Ze beschikken allemaal over volledig waterdichte constructies die mogelijk worden gemaakt door de gelaste naden. De Pro Discover Team bovenbuistas heeft een capaciteit van 700 milliliter, weegt slechts 83 gram en biedt de perfecte opbergruimte voor de benodigdheden die binnen handbereik moeten zijn; zoals een telefoon, powerbank of energierepen.

Shimano Pro

De Pro Discover Team frametas heeft dezelfde constructie als de bovenbuistas, maar heeft een inhoud van 5,5 liter en weegt 135 gram. Hij kan stevig worden vastgemaakt aan de bovenbuis en de zadelpen van de fiets, zodat hij niet zwaait, ongeacht hoe ruw het terrein is.

Shimano Pro

De Pro Discover Team zadelpentas is de aanvulling op het premium tassenassortiment. Het is een essentieel accessoire voor elke fietsavonturier, want het kan worden bevestigd op racefietsen, mountainbikes en gravelfietsen. Met een capaciteit van 10 liter weegt hij slechts 201 gram, de tas is ook voorzien van bungee-koordriemen waarmee de items kunnen worden bevestigen waar men snel bij wil kunnen.

Shimano Pro

Als aanvulling op het bestaande Pro Discover-assortiment graveltassen is de Pro Discover kleine stuurtas toegevoegd. De standaard Discover-reeks is gemaakt van een zwaarder materiaal dan de Team-reeks en is veelzijdig en omvat een reeks opslagoplossingen voor het inpakken van bikepacking bagage. De compacte Discover Small stuurtas kan aan het stuur en de stuurbuis van een fiets worden vastgemaakt. Het heeft twee compartimenten en een waterdichte constructie waardoor het bij nat weer bagage veilig en droog houdt.

Shimano Pro

Upgrade en overtref

Op druk afgestemde zadels, een aerodynamisch alu racestuur, robuuste aluminium gravelsturen, evenals frametassen voor bikepacking, zorgen ervoor dat het aanbod van Pro blijft groeien om elke rijder een betere sportieve fietservaring te bieden. Ga naar pro-bikegear.com voor meer informatie over de nieuwe Pro-producten, waarmee rijders hun fiets en hun accessoires kunnen upgraden en zo nog beter te presteren in 2021.

Shimano Pro

De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van