01-07-2017 - Mountainbiken, Nieuws

Specialized lanceert nieuwe Chisel en Epic!

Zoals we van Specialized gewend zijn, zitten ze niet stil. Voor het nieuwe seizoen komt Specialized weer met nieuwe, ge-upgrade modellen. Dit keer de Chisel en Epic. Specialized noemt de Chisel ‘Performance, for the people’ en de Epic ‘The worlds fasted XC bike, period’ maar waar is dat eigenlijk op gebaseerd? 

De Chisel

Laten we maar met het nieuwe model beginnen, die uit een nieuw soort aluminium wordt gemaakt. De aluminium ‘instapmodellen’ zijn eigenlijk geen instapmodellen meer. De Chisel is een 29″ hardtail, gemaakt van een nieuw type aluminium dat Specialized D’Aluisio Smartweld M5 aluminium noemt. Er is rekening gehouden met van alles en nog wat, zo is de Chisel licht van gewicht (1350g/frame) en zijn de buizen op de Smartweld manier gemaakt en in elkaar gezet, zodat die zowel de stijfheid als het vertrouwen en goede handelbaarheid geven. Speciaal voor de dames is een XS model uitgebracht met een dames-specifieke geometrie (en kleur!).

De Chisel komt in verschillende varianten zoals we die van Specialized gewend zijn: De Expert en de Comp variant. Beide worden uitgevoerd met RockShox RL29 voorvork. De Expert variant komt zowel met single als dubbele groepset (1X, met Sram GX en 2X, op basis van Shimano SLX en XT) en is verkrijgbaar in drie verschillende kleur combinaties: rood/zwart, zwart/zwart en zwart/neon geel. De Comp variant komt ook in drie verschillende kleurstellingen: griijs/zwart, lichtblauw/oranjerood en zwart/rood. De Comp zal worden uitgevoerd met Shimano Deore en XT. Beide modellen komen verder met Specialized onderdelen zoals de wielen en het stuur en zadelpen. Uiteraard biedt Specialized ook de mogelijkheid om zelf een frame op te bouwen, het losse frame kan eveneens in drie kleurstellingen worden besteld: zwart/zwart, zwart/blauw/geel en zwart/roze/geel.

De Epic

De Epic kennen we natuurlijk al. Met meer Wereld en Olympische titels dan je kunt tellen, vroegen ze zich bij Specialized af of het nog beter kon. Met een nieuwe geometrie, nieuw Brain en nieuwe frame layup denken zij dat het toch nog is gelukt de Epic te verbeteren. De nieuwe Epic komt er als Specialized en natuurlijk ook als S-Works versie. De S-Works modellen worden nog nét dat extra beetje gefinetuned. Ook is er aan de dames gedacht en komt Specialized ook voor de Epic met een nieuwe dames-geometrie.

Het instapmodel van de Epic is de Comp, die standaard wordt afgeleverd met Sram GX groepset. De Comp komt in de kleuren lichtblauw/oranjerood en zwart/rood beschikbaar en is gemaakt van hetzelfde M5 aluminium als de Chisel. De volgende stap is de Comp carbon, die net als zijn grotere broers, van Specialized FACT carbon is gemaakt en wordt afgemonteerd met Sram GX groepset. De Specialized Epic Pro komt eveneens met een FACt carbonframe en is voorzien van Sram X01 groepset. Eerder genoemde carbon modellen zijn tot wel 525g lichter dan zijn voorganger. De Specialized Epic’s zijn verkrijgbaar in vrijwel alle kleuren.

We zijn aangekomen bij de S-Works Epic modellen. De S-Works Epic is tot wel 345g lichter dan zijn voorganger en wordt afgeleverd met Sram XX1Eagle met 12 versnellingen. Natuurlijk is ook Di2 een optie en kan er een S-Works met Shimano XRT 11speed worden geleverd. Verder zijn de overige onderdelen ook door Specialized gemaakt en is RockShox de leverancier van de vork en veersystemen.

Specialized is erg onder de indruk van de eigenschappen van de Chisel, een laag gewicht, hoge stijfheid, erg duurzaam en dat van aluminium gemaakt. Ze durven het frame zelfs de perfecte start van jouw fiets te noemen. De Epic is natuurlijk al een bekende in de XC wereld en lijkt zich nog verder te hebben ontwikkeld. Wij zijn benieuwd naar de eerste ritten met de 2018 modellen van Specialized en houden jullie op de hoogte!


Volg je ons al op Facebook en Instagram? Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

 van