15-03-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Spotguide Bielenberg: surfen in rivier de Elbe  

Spotguide Bielenberg: we zijn altijd geneigd om naar het zuiden te trekken voor goede kitespots maar onze oosterburen hebben ook tal van leuke spots. Neem Bielenberg op vijf uur rijden vanaf Utrecht en een half uur rijden vanaf Hamburg.

Spotguide Bielenberg 

Spotguide Bielenberg: voor veel Hamburgers is Bielenberg een snel bereikbare kitespot. ‘Een ideale spot voor een sundowner-sessie!’ voegt Ben Hoffmann, Duits kitesurfkampioen 2019 toe. ‘Je zult daar waarschijnlijk niet het perfecte vlakke water vinden om je freestyle tricks te perfectioneren, en je zult ook niet met de surfplank in de barrell van een perfecte golf van drie meter duiken, maar toch met opkomend tij is het goed freestylen. En als de wind sterker is, bouwt zich een kleine chopgolf op, ideaal om te springen met de twintip of te berijden met een surfboard.’

Spotguide Bielenberg: de rivier de Elbe heeft in dit gebied een fijn zandstrand achtergelaten waar je kunt op- en aftuigen. En als je over groene dijk kijkt zie je een prachtig landschap. Wat een panorama. Afhankelijk van het getij kan het zandstrand ook tachtig meter breed zijn. Maar dan nog: de plek is nooit echt druk, zelfs niet op goede dagen. “’Het strandgedeelte biedt voldoende ruimte voor alle kiters en op het water van de rivier de Elbe is ruimte genoeg’ zegt Sabrina Lutz, regerend Duits kitesurfkampioen. Sterker nog, de spot krijgt steeds meer fans uit Hamburg en de noordelijke regio. Tijdens onze fotoshoot waren er twee kitefoilers, drie foilwindsurfers en een wingfoil op het water voor een sessie in Bielenberg. Voordeel van een spot dichtbij een grote stad is dat je daarna zo in het bruisende stadsleven zit. 

Spotguide Bielenberg: de rivier de Elbe is relatief breed op dit gedeelte. De spot werkt in alle windrichtingen van zuid-zuidoost tot noord-noordwest. Als je niet goed kunt hoogtelopen kun je je kite verder downwind landen en loop je terug over een brug. Met wind uit het zuiden, zuidwesten of westen is het best vlagerig. Alleen met noordwest is-ie echt constant. Het Elbe-typische water is woelig en de golven worden pas groter en gelijkmatiger als er containerschepen passeren. Het is raadzaam om voldoende afstand te houden van de enorme containerschepen die er op en af ​​varen. Bovendien veroorzaken deze reuzen enorme windturbulentie. Voor de foto gingen het kitepaar Sabrina en Ben ver de Elbe naar de passerende containerschepen. Maar zij beide zijn zeer ervaren kiteboarders en hielden voldoende afstand. Minder geoefende kiteboarders moeten verder afstand houden. Sabrina: ‘Zo dicht bij deze schepen kun je alleen op de Elbe komen. En als zo’n gigantische container maar tweehonderd meter van je af is, dan voel je altijd klein en nietig. Erg indrukwekkend.’ Maar ook van veraf zorgen de containerschepen voor een uniek uitzicht.

Sabrina Lutz: “Toen we dichter bij deze enorme containerschepen kwamen, was het alsof we naar een gigantische muur keken.”

Ben Hofmann: “In eerste instantie leek het containerschip vrij traag, maar toen het ons eenmaal inhaalde, was het moeilijk om te vluchten.”

Spotguide Bielenberg: door het relatief grote getijverschil van de Elbe kunnen er sterkere stromingen optreden. Niet zo hard als op zee, maar hou het in de gaten. De spot van Bielenberg is onafhankelijk van de getijden: dat wil zeggen als het tij lager is, loop je maar een paar meter verder. Bij eb wordt het snel diep, wat ook een genot is voor kiters met foilboards die hier in een groeiend aantal te vinden zijn.

Parkeren

Spotguide Bielenberg: er zijn meerdere parkeerplaatsen met een prachtig uitzicht op de rivier de Elbe. Sabrina: ‘Dit uitzicht op de Elbe en dus op de kite-actie is perfect. Verderop zagen we gepensioneerden met koffie en koekjes in de auto naar ons kijken.’ In het weekend kan het hier druk worden, want ook wandelaars en zeilers zijn hier te vinden.

Tekst en foto’s: Axel Reese


Dit artikel “Spotguide Bielenberg: surfen in rivier de Elbe” komt uit Access #5 van 2022. Kijk voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van