09-12-2020 - Mountainbiken, Leesvoer

SQlab Zadel Test: lekker lang zitten & lang lekker zitten

Zoals je elders in onze Fysio-rubriek in Up/Down mountainbike magazine hebt kunnen lezen is het hebben van een goed zadel vrij essentieel. Hoewel we geneigd zijn te kijken naar geometrie, veerweg en schakelsystemen is je zadel naast je pedalen en handvatten een van de punten waar jij en je bike contact hebben. Precies ook een punt waar vaak klachten ontstaan. Klachten die volgens zadelmaker SQlab zijn te verhelpen met een goed passend zadel. Wij belden met Carol Noordam van SQlab om erachter te komen wat voor ons het meest geschikte zadel d.m.v. deze SQlab zadel test.

Tekst & Beeld: Harm Spoelstra & SQlab

In 2002 was SQlab de eerste fabrikant die met een meet- test op de markt kwam waarmee consumenten hun zit-botbreedte konden bepalen. Dit gegeven vormt volgens SQlab de basis van een goed passend zadel. Wanneer je een passende maat hebt, maakt het volgens onderzoek uitgevoerd door SQlab ook geen verschil of je een man of vrouw bent. Hoewel mannen en vrouwen uiteraard op veel vlakken verschillen, is onderscheid in geslacht-specifieke zadels niet nodig.

Wat van belang is, is dat de druk op de zitbotten optimaal wordt verdeeld. Hoe groter het oppervlak, hoe beter deze verdeling. Wanneer je kiest voor een SQlab-zadel dan start je bij het opmeten van de afstand tussen jouw zitbotten. SQlab heeft hiervoor een meet-kit die je kunt aanvragen.

Voor ons is het zadeltype duidelijk, wij zoeken een geschikt model voor de mountainbike. Maar welke? Wij starten daarom met de meet-kit, welke bestaat uit een stukje geribbeld karton en een meetlint. De test is vrij duidelijk. We leggen het stuk golfkarton met de golfjes naar boven op een kruk en gaan er voorzichtig op zitten. Rug goed rechtop, zodat de zitbotten goed drukken op het karton. En voilà, wanneer we opstaan zien we twee duidelijke deuken in het karton.

Vervolgens pakken we het meetlint erbij: elf centimeter afstand tussen de deukjes. Dat is dus de afstand tussen de botten en dit getal vormt tevens de basis voor het bepalen van de zadelbreedte. We volgen de instructies die op het meegeleverde instructieblad staan en selecteren vervolgens onze rijstijl, deze bepaalt hoeveel centimeter je op moet tellen om tot de uiteindelijke zadelbreedte te komen. Stelregel is dat hoe rechterop je zit, hoe meer zadelbreedte je wilt hebben. Immers, als je rechtop zit, is er meer contact met het zadel en hoe meer je deze druk kunt verdelen, hoe meer comfort.

Op basis van onze houding op de mountainbike adviseert de meet-kit ons twee centimeter op te tellen bij de elf centimeter zitbotafstand, waardoor we uitkomen op een zadelmaat van dertien centimeter. Carol raadt ons de 611 Ergoline Active aan, een zadel specifiek voor mountainbikers. De vormen van het zadel zijn ontworpen om de verschillende houdingen die je tijdens een mountainbikerit aanneemt te ondersteunen. Daarnaast zit er onder de rails een elastomeer die zijdelings bewegen toelaat. Het idee hierachter is dat je rug en heupen zo continu in beweging blijven, wat resulteert in minder pijntjes.

DE TESTRIT

We drukken op de bestelknop en twee dagen later ligt de 611 op de mat. Wat als eerste opvalt zijn het grote formaat en de brede neus. Het formaat is zo ontworpen dat het optimaal de druk verdeelt over het zadel, wat meer comfort moet bieden. De brede neus biedt ook meer zitvlak op steilere klimmen, wanneer je meer op de punt van het zadel zit. Ons carbon zadel weegt 150 gram. Dat valt mee voor het formaat. We kiezen het juiste elastomeer, wat even frummelen is om dat eronder te krijgen. Vervolgens monteren we het zadel op onze testbike en we zijn klaar voor de eerste testrit.

HARD

Hoewel het zadel er vrij zacht uitziet, is dat niet het geval. Volgens Carol is dat ook de bedoeling, je zitbotten moeten contact maken met het zadel, op deze wijze voorkom je zo veel mogelijk klachten en houd je het lang comfortabel. Juist het gebruik van een zachter zadel kan na zo’n dertig minuten ongemak opleveren. Wel geeft ze aan dat wanneer je van een ander zadelmerk of -type op de SQlab overstapt, je hier even aan zal moeten wennen. Geef je lichaam de tijd zich aan te passen en rij de eerste twee weken niet direct 120 kilometer-ritten of stap niet elke dag op de fiets.

De vorm van het zadel geeft ruimte om een beetje te zoeken naar de juiste houding, die we uiteindelijk vinden door de zitbotten net tegen de verhoogde achterkant aan te drukken. Wij rijden vaker op hardere zadels, dus deze transitie gaat ons makkelijk af. Wat even een nieuw gevoel is, is het elastomeer. De zijdelingse beweging is zeer subtiel, maar wel aanwezig. Na een kwartier zijn we eigenlijk al vergeten dat het er op zit. Het midden van het zadel heeft een uitsparing voor de edele delen.

ZONDER BIBSHORT

Hoewel het kleine verschillen zijn, merk je deze wel op. Tijdens de beklimmingen heb je niet het idee dat je op een puntje zit waarvan je zo snel mogelijk weer af wil. De bredere neus van de 611 biedt duidelijk meer draagvlak en dat maakt het klimmen prettige. Tijdens langere ritten blijft met name de onderrug minder stijf, waarschijnlijk dankzij de elastomeren. En hoewel het contact met de zitbotten dus vrij direct is (zonder padding), zorgt dit ervoor dat we het eigenlijk heel lang comfortabel hou- den op het zadel. Even staan en de heupen losgooien of vers bloed naar het kruis laten stromen, dat is niet nodig. We besluiten het nog wat verder te pushen en plannen een ritje zonder bibshort in. Immers, zonder bibshort zitten we nog directer op de botten. En wonderwel houden we dit prima uit. Misschien niet voor de echt langere ritten, maar in het geval van korte ritten, of ter afwisseling, kan rijden zonder bibshort prima op de 611.

Carol geeft aan dat maar liefst negentig procent van de fietsers klachten ervaart tijdens het fietsen. Dit is an sich niet gek, bijna de helft van de spinale zenuwen loopt door of voorbij het bekken. Wanneer je een verkeerd zadel hebt, kan dit leiden tot verschillende klachten. Wanneer je bijvoorbeeld een verdoofd gevoel ervaart, komt dit vaak door een te smal en/of te zacht zadel dat de verkeerde vorm heeft. Rugklachten zijn vaak te herlei- den naar een gefixeerde positie op de fiets. Zitten is het nieuwe roken, weet je nog? En dat geldt dus ook voor het zitten op de fiets. Hoewel wij als mountainbikers continu in beweging zouden moeten zijn, zijn er genoeg momenten waarop je langere tijd in dezelfde houding zit, wat weer een eenzijdige druk oplevert in de wervelkolom.

Inmiddels zijn we geruime tijd verder en hebben we het zadel al naar een tweede en derde testfiets overgezet. Hoewel het zadel misschien niet het meest flashy uiterlijk heeft, is het wel duidelijk dat ze bij SQlab weten wat ze doen.

MEET-KIT

MEER INFORMATIE?

Wij testten de SQlab 611 Ergowave Active in carbon met een gewicht van 150 gram, welke verkrijgbaar is voor € 229,95. In de lijn zijn diverse zadels te koop, de meest basic variant start vanaf € 89,95. Check de website van SQlab voor alle zadels, hier kun je ook de botmeet-set aanvragen.


Dit artikel over de SQlab zadel test is afkomstig uit Up/Down mountainbike magazine #3 2020. De nieuwste uitgave van UP/DOWN kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is UP/DOWN #3 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van UP/DOWN. Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je zo ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van