01-06-2018 - Kitesurfen, Leesvoer

Review F-One IC6 foil

F-One is een van de pioniers op het gebied van hydrofoilen en komt met de F-One IC6 foil. Ze hebben inmiddels een zeer uitgebreide hydrofoil-lijn waarmee ze de wereld willen veroveren. Niet alleen in het kiteboarden, ook hebben ze foils ontwikkeld voor windsurfen, suppen, surfen en wakeboarden. Tot voor kort waren de foil-vleugels van F-One van full carbon, maar vanaf nu ook van een met carbon geïnjecteerd kunststof, IC6 genaamd. Dit materiaal is iets minder stijf dan carbon, maar wel een stuk duurzamer en goedkoper. Maar vaart het ook lekker?

Lees hier onze review uit 2021 over de F-One IC6 950 V3!

Wij hebben een set getest die bestaat uit een mast van 90 cm (1.66 kg) of 65 cm (1.3 kg) en een fuselage van 42 cm (0.45 kg). Al deze onderdelen zijn gemaakt van 6061- en 6063-aluminium. Aan dit aluminium is magnesium en silicium toegevoegd zodat het zich makkelijk laat vormen en goed bestand is tegen corrosie. De voorvleugel is gemaakt van IC6 met een kern van aluminium zodat het goed aansluit op de aluminium fuselage. De vleugel heeft een oppervlak van 850 cm2 en weegt 1.09 kg. De achtervleugel (ook wel stabilizer genaamd) is ook gemaakt van IC6 en heeft een oppervlak van 300 cm2 en weegt 0.16 kg. IC6 is goed bestand tegen krassen en andere slijtage. Carbon is veel kwetsbaarder, vooral als je het laat vallen of ergens tegenaan vaart. IC6 is enorm sterk: je kan er gewoon op gaan staan zonder dat het breekt. Zelfs op de ‘kwetsbare’ achter- vleugel. Het buigt wel, maar breekt niet. Waar je ook niks van merkt tijdens het varen is het iets zwaardere gewicht dat aluminium heeft ten opzichte van de carbon-versie. Als je geen hydrofoil-racer bent, dan is dit topmateriaal.

Review F-One IC6 foil

Het in elkaar zetten van de F-One IC6 foil gaat zeer makkelijk door het unieke (en gepatenteerde) Fast Connection systeem van F-One. Hierbij gaat er een lange schroef vanaf de voorkant van de voorvleugel door de mast tot in de fuselage. Hiermee zet je de drie onderdelen in een keer rock solid vast. Aangezien je de foil na elke zoutwater-sessie in en uit elkaar moet halen is dit een groot voordeel. Toch moet je soms even moeite doen om het geheel los te wrikken. Je gebruikt een steeksleutel voor de schroef en een inbussleutel om de achtervleugel vast te zetten. Niet vergeten mee te nemen dus! Wellicht een mooie toevoeging voor F-One in de toekomst om dat standaard in het pakket mee te leveren.

Verkijk je niet op het oppervlak van de vleugels. Niet alle 850 cm2-vleugels zijn hetzelfde. Ze kunnen verschillen in vorm, materiaal en dikte. Zo is de 850 IC6-vleugel wat dikker dan andere vergelijkbare vleugels uit de F-One lijn. Op deze manier is niet alleen meer stijfheid verkregen, maar ook comfortabele vaareigenschappen. Dikte geeft vroege lift op lagere snelheden. En de uitgekiende vorm van de F-One IC6 850 zorgt ervoor dat je rustig en gecontroleerd uit het water komt. Perfect voor beginnende foilers. Maar ook vergevorderden zullen het comfort waarderen, vooral als ze willen golf-rijden of nieuwe transitions en trucs oefenen. Het is dus niet de snelste foil, maar dat heeft F-One expres gedaan. Het is de stabiliteit en het draaigemak waar het F-One om te doen was. Zo wordt foilen voor elk type kiter toegankelijk. En als je eenmaal gaat ga je nog steeds hard genoeg. Bochten en gijpen gaat makkelijk en je zakt niet snel het water in. Met een beetje oefening behoudt de foil eigenlijk altijd z’n vlucht. Het is de meest relaxte foil waarmee wij tot dusverre hebben gevaren. Wat een lol. Hoogtelopen gaat zoals je kunt verwachten van een foil prima. Belangrijker is dat je met de F-One IC6 ook vrij gemakkelijk op ruime wind vaart.

Review F-One IC6 foil

We hebben de F-One IC6 foil getest met het F-One Kitefoil-board. Die hebben we al eerder gereviewd in nummer 3 2017 en deze review kun je ook terugvinden op www.soulonline.nl. In het kort: prima kitefoilboard voor beginners tot vergevorderden. Mooi afgewerkt. Door de bolle onderkant van de neus spat het water goed weg waardoor je er niet meteen af ligt als het board het water raakt. Het board heeft een comfortabele deckpad en een ‘windsurf setup’ wat betreft de voetbandposities. Het board is uitgerust met een stevige KF-Box en is ook verkrijgbaar in een stijvere en lichtere carbon-versie. Maten: 156 x 51.

De complete F-One IC6 foil set (inclusief board) is al verkrijgbaar vanaf € 1349,- . Meer info over de IC6 Foil vind je hier. Meer reviews vind je hier.

 van