Tips & Tricks: Nooit meer koude voeten tijdens het fietsen

Het is zonnig, maar de temperatuur ligt rond het vriespunt. Je krijgt dankzij de zon zin om te fietsen, maar na vijf minuten in de kou, voelen je voeten aan als ijsblokken. Gedesillusioneerd rijd je terug naar huis om je voeten op te warmen. Als je deze situatie herkent, heb je onvoldoende maatregelen genomen om koude voeten tegen te gaan. Shimano komt met enkele waardevolle tips over hoe je je voeten warm houdt in koudere omstandigheden.

Waarom zijn mijn voeten zo koud tijdens het fietsen?

Er zijn een paar redenen waarom de kans op koude voeten tijdens het fietsen groot is. Dit kan al gebeuren wanneer de temperatuur niet eens héél laag is. Sommige mensen hebben geen last van koude voeten in de winter, maar voor andere fietsers geldt dat wel, waardoor hun fietstocht een vreselijke ervaring wordt.
Ten eerste, je voeten hoeven niet heel hard te werken tijdens het fietsen. Ze bewegen helemaal niet in je fietsschoenen, waardoor er weinig warmte wordt gecreëerd.
Daarnaast stuurt je lichaam bloed van je voeten naar andere delen van het lichaam die het harder nodig hebben. Hierdoor wordt het moeilijker om je voeten weer warm te krijgen, als ze het eenmaal koud hebben. Om ze weer warm te krijgen, zul je echt naar binnen moeten en je voeten wat liefde geven door eroverheen te wrijven of ze vlakbij de verwarming of kachel te houden.
Last but not least: je voeten zijn dicht bij de grond. Daarom vangen ze veel nattigheid van de straat op. Alles van de grond is in de basis koud en daarom worden je voeten dit ook. Dus kijk uit met fietsen door waterplassen of modder.

Hoe voorkom ik koude voeten tijdens het fietsen?

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om te voorkomen dat je voeten koud worden tijdens het fietsen of tenminste dat proces te vertragen. We hebben er hier beneden een paar voor je op een rijtje gezet, zoals het hebben van wintersokken, toe covers of overschoenen gebruiken én er zijn schoenen speciaal voor winteromstandigheden. Nog altijd koude voeten? Dan hebben we nog enkele life hacks die onze voeten hebben gered.

Sokken

Je eerste isolatielaag zijn je sokken. Sokken zijn daarom de belangrijkste isolatielaag. Draag in de winter geen zomersokken. Zomersokken zijn te dun voor in de winter en zijn ontworpen om je koelere voeten te geven in warme omstandigheden. Precies wat we niet willen als het koud is. Sokken die je extra warmte geven in de winter zijn sokken met Merino-wol. Merino zorgt voor goede warmte en isolatie en is erg comfortabel. De toevoeging van synthetische stoffen zorgen voor een goede vochtafvoer, waardoor je voeten langer droog blijven. Merino heeft het voordeel van niet alleen je voeten warm te houden, maar is ook zacht op de huid.
Gebruik geen twee paar (of zelfs meer) zomersokken in de winter. Dat resulteert alleen maar in meer irritatie in je schoen en het komt de bloedcirculatie niet ten goede, waardoor je voeten nog sneller koud worden. Dat willen we juist voorkomen, dus doe het niet.

Overschoenen

De kou buiten houden is belangrijk om koude voeten te voorkomen. Hiervoor zijn overschoenen perfect. Overschoenen zijn gemaakt van verschillend materiaal, zoals neopreen en verschillende waterdichte en waterbestendige stoffen. Sommige zijn er voor algemene doeleinden, andere speciaal voor het buitenhouden van wind en water. Het is belangrijk dat je schoen perfect past. Elke kans om je schoenen te beschermen tegen koude lucht en nattigheid, moet je met beide handen aangrijpen.

shimano koude voeten overschoen

Toe covers

Zijn complete overschoenen te veel voor de omstandigheden waarin je gaat fietsen? Geen zorgen: daarom hebben we toe covers. Toe covers geven je ideale bescherming voor je tenen én zorgen voor ventilatie aan de achterkant van je schoenen. Perfect voor de koudere ochtend in de herfst of het vroege voorjaar.

shimano koude voeten toeprotection

Winterschoenen

Zijn wintersokken, toe covers en zelfs overschoenen niet voldoende voor je? Dan is het tijd voor de volgende stap: winterschoenen. Fietsschoenen die speciaal ontworpen zijn voor koudere omstandigheden. Eigenlijk zijn dat schoenen met geïntegreerde overschoenen. Met alle gaten dicht en veel isolatiemateriaal en materiaal dat je beschermt tegen het weer, geven ze de ultieme bescherming als het weer slecht is. Sommige winterschoenen zijn zelfs uitgerust met Gore-Tex, dat water buitenhoudt, maar je voeten raken niet té bezweet dankzijn het ademende materiaal.

shimano koude voeten winterschoen

Life hacks voor warme voeten tijdens het fietsen

Als alle tips hierboven niet helpen om je voeten warm te houden tijdens het fietsen, hebben we hier nog enkele life hacks die we hebben ontwikkeld tijdens onze fietsritten. Probeer ze uit en check of ze werken.

Aluminiumfolie – probeer je voeten, of tenminste je tenen, in aluminiumfolie te wikkelen nadat je je sokken hebt aan gedaan. De aluminiumfolie werkt als isolatiemateriaal en zal de wind ook buiten houden. Het is extreem licht en zal je voeten warm houden. Combineer deze truc altijd met warme sokken en overschoenen, om er zeker van te zijn dat je de kou aan kan.

Combinatie toe cover en overschoen – het werkt goed om toe covers én overschoenen te combineren. Supereffectief.

Denk aan de andere delen van je lichaam – dit leiden we af uit wat we weten over het menselijk lichaam. Als je lichaam te koud wordt in de vitale delen (hersenen, torso), besluit het brein om bloed weg te halen van bijvoorbeeld de handen en voeten en die naar je vitale organen te sturen. Daardoor worden je handen en voeten koud. Dus als je koude voeten (en handen) wilt voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je je hoofd en torso ook tegen de kou zult beschermen. In andere worden: denk aan een goede wintermuts, draag een shirt, jack, etc.

Meer weten over Shimano of hun producten? Kijk dan hier op hun website.

 van