11-01-2022 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Trans-Savoie is terug!

Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat de illustere Trans-Savoie Big Alpine Enduro door de Franse Alpen trok. Deze zomer vond een vernieuwde editie plaats, met een nieuwe naam 50/50 Analogue/Electric waarmee gehint wordt op het nieuwe format. Wij namen een kijkje en doken de trails op met organisator Ali. 

Minder race, meer avontuur

Vandaag de dag zijn meerdaagse enduro-evenementen met het woordje ‘trans’ in de titel niet meer weg te denken uit mountainbikeland. Toen in 2013 echter de eerste Trans-Savoie plaatsvond was er slechts een handvol van dit soort evenementen. In korte tijd werd de Trans-Savoie een bucketlist-evenement voor zowel amateurs als EWS-pro’s vanuit alle windstreken. Met zo’n 25.000 afdaalmeters in zes dagen, verdeeld over 32 stages, bood het meer afdalingen en getimede stages dan enig ander enduro-style evenement.Sterker, het biedt meer getimede stages in een week dan een heel seizoen EWS. De getimede secties varieerden van 350 meter tot 1750 meter afdalen waarbij de langere stages soms meer dan dertig minuten in beslag namen, zelfs voor de snelste rijders. 

Het nieuwe 50/50-format laat het race-element varen, er wordt wel getimed, maar de scores worden niet vergeleken en er is geen podium of uitreiking. In plaats daarvan ligt de focus meer op avontuur, de routes duiken verder en hoger het achterland van de Savoie in, waarbij het onderlinge contact tussen de deelnemers juist versterkt wordt. 

Persoonlijke uitdaging 

Vijftig procent van de startplaatsen is bedoeld voor e-bikes, de andere voor niet ondersteunde bikes. De routes en uplifts zijn zo in elkaar gezet dat deze twee groepen toch gezamenlijk kunnen rijden, waarbij het de e-bikers niet is toegestaan tussentijds van batterij te wisselen. Hoewel het geen race-evenement betreft, is het ook zeker geen ontspannen rit door het park. Er zijn getimede secties waarvan de scores uitgeprint aan de rijders worden overhandigd, deze kun je vervolgens vergelijken met je mederijders.  

Omdat de 50/50 trails gebruikt waar tevens wordt gewandeld, vraagt dit ook om trail-respect van de rijders. Doordat het wedstrijdelement er deels uit is gehaald is er ook geen noodzaak met mach 10 langs een paar wandelaars te rijden op een getimede sectie: even afremmen en gedag zeggen werkt een stuk beter. De focus is echt verschoven naar een alpine-avontuur met een persoonlijke uitdaging. 

Prijs van professionalisering 

Organisator Ali Jamieson gaf aan dat hij het hoog tijd vond om de Trans-Savoie weer nieuw leven in te blazen, maar wel op een andere manier. ‘In de afgelopen vijf jaar zijn de EWS en andere enduro-series groter en professioneler geworden en het is te gek om te zien hoe de sport gegroeid is. Maar wat ik wel mis, is de kameraadschap en lol in de evenementen, dat is de prijs van de professionalisering, de belangrijkste zijn te groot geworden.

Het feit dat het illegaal is een mede-deelnemer tijdens een sectie te helpen geeft wel aan dat kameraadschap niet hoog staat aangeschreven. Door het race-element uit de Trans-Savoie te halen openden er ineens een aantal deuren, zoals het mixen van e-bikes en gewone mountainbikes. Maar ook de mogelijkheid om verder de bergen in te trekken naar trails die simpelweg niet geschikt zijn om te racen vanwege de natuur of (te) gevaarlijke secties.’ 

‘Deze eerste editie heeft ondanks COVID-19 toch kunnen plaatsvinden met een beperkt aantal deelnemers, waarvan een deel al eerder aan het originele format van de Trans-Savoie heeft deelgenomen. Deze gaven allemaal aan dat het gemis van het racen ruimschoots overtroffen werd door extra avontuur en beleving. Ik heb momenteel niet de behoefte het evenement enorm groot te laten worden, ik houd het liever bij mijn interpretatie van een waanzinnig MTB-avontuur met een kleine groep internationale rijders over bijzondere trails. Mijn grootste uitdaging blijft voorlopig om de immense hoeveelheid aan bucketlist-trails in een zesdaags event te proppen: de Franse Alpen bieden werkelijk waar een heel mensenleven aan avontuur op twee wielen…’ 


Trans-Savoie 50/50 

  • 20 – 27 augustus 2022 
  • Savoie, Franse Alpen (Start – Bourg St. Maurice) 
  • 6-daags enduro-avontuur  
  • 70% slaapzaal, 30% camping 
  • 25 kilometer afdalen, 6 kilometer klimmen (bovenop shuttles en skiliften).
  • Inclusief alle liftpassen, shuttles, medische ondersteuning, catering 
  • Maximaal 50 deelnemers: 25 e-bikes, 25 gewone MTB’s 
  • Prijs: € 1495    

Inschrijving opent op 17 oktober 2021  

Ga voor meer info naar trans-savoie.com  


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram!

 van