10-09-2021 - Wielrenblad, Leesvoer

Unbound-Rebound – Route

Hoewel Dirty Kanza dit jaar zijn naam veranderde in Unbound Gravel, blijft het de meest iconische en populaire gravelrace in de Verenigde Staten. Voor veel gravelaars is het een echt bucketlist-dingetje, die honderd dan wel tweehonderd mijl gravelgrinding. Ieder jaar staan er duizenden deelnemers aan de start, maar vorig jaar gooide corona roet in het eten: geen Dirty Kanza in 2020. En toen werd Dirty Kanzelled geboren. 

100 mijl gravel over de Veluwe

Het Kanzelled-evenement kwam neer op diezelfde afstand fietsen vanuit je eigen achtertuin, via een zelf ontworpen route met daarin zo veel mogelijk gravel en onder coronaproof omstandigheden. De uitvoering verlangt dat je geheel zelf in alles kunt voorzien. Vertrek om zes uur ’s ochtends en na afloop desgewenst deelnemen aan een afterparty. In Nederland werd dit een groot succes. Je fietste alleen of met een klein groepje en toch deed je mee aan een event.  

De Instagram-posts voor en na De Dag vlogen de organisatie om de oren. Dat smaakte naar meer. En dat is gelukt: in 2021 is er UnboundRebound. Zelfde opzet, zelfde formule. Maar vooral weer fijn gravelen! 

De route voor dit jaar is een rit van honderd mijl over de mooiste stukken van de Veluwe: gravelwegen, bospaden, singletracks en stukken mul zand wisselen elkaar snel af. Het hoogtepunt is het Kroondomein, een kroonjuweel voor gravelaars. De lange Elspetergrindweg is misschien wel de bekendste gravelweg, maar er is zo veel meer. Denk zelfs aan een echte wasbordweg, zoals je die ook in de originele Unbound tegenkomt. Voor een mooie gravelroute hoef je echt niet naar de Verenigde Staten. Ga naar de Veluwe en ontdek het zelf! 

Tekst en foto’s door Wilco Dragt 


Deze route staat in het gepubliceerde magazine: Wielrenblad #3 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad!

 van