Waterrijke fietsroutes van Opper-Beieren

LEKKER, LEUK EN LEERRIJK

Opper-Beieren ligt rondom de Duitse stad München en strekt zich als regio helemaal uit tot de grens met Oostenrijk. Met München als middelpunt en het steeds verder groeiende berglandschap in het zuiden biedt Opper-Beieren bijzonder veel diversiteit. Oberbayern, zoals de Duitsers de regio noemen, biedt drie grote fietslussen aan langs het water, elk met een eigen thema. De routes bieden wisselende hoogtemeters en afstand.

De Wasser-Radlwege, water-fietspaden, verbinden de mooiste regio’s van Opper-Beieren met elkaar. Met de drie hoofdlussen en verschillende dwarsverbindingen is de langeafstandsfietsroute 1200 kilometer lang met onderweg veel meren en rivieren. De drie deelroutes maken zich daarbij de regionale bijzonderheden eigen: in het noorden staat de fietsweg in het teken van hop en bier. In het zuidoosten staan het zout en in het zuidwesten kunst en cultuur centraal. München de regionale hoofdstand is de centrale spil van alle tochten.

In de steden als Traunstein, Wasserburg en Burghausen voert de Zoutlus, die in jaren van weleer fuore maakten met zoutwinning. Vandaag de dag is de route langs de Salzach rijk aan fietskilometers. Je kunt de Salz volgen tot zijn bron in Bad Reichenhall en dit met gastronomie en wellness combineren rond de Wöhrsee, Chiemsee of Simssee.

Sissi’s woonkamer

De Kunstlus loopt ten zuiden van Munchen, waarbij rustige en goed onderhouden fietspaden bijna continu het water volgen. Met de Walchen-, Ammer-, Tegernsee en Starnberger See, liggen hier de mooiste natuurschatten van de regio langs weg. Deze route draagt niet voor niets de naam Kunst. Onderweg kom je naast water veel kunst en cultuur tegen op de 350 kilometer lange ronde. Denk aan kloosters, kerken en kapellen inclusief de fraaie Wieskirche, een UNESCO-werelderfgoed. Vergeet ook de Bavaria Filmstudios, Sissi’s woonkamer aan de Starnberger See of het thuisland van de Blauwe Ruiter in Murnau niet.

Biertuinen

De Hoplus, je raadt het al, heeft hop en daarmee bier als thema. Geurende hoptuinen, zachte heuvels en rustige rivieren – de hoplus van de Wasser-Radlwege in Opper-Beieren neemt je mee naar het noorden van München. De Isar en de Donau begeleiden je door de Hallertau, het grootste hopteeltgebied ter wereld. Biertuinen, brouwerijen en het Duitse Hopmuseum tonen je de Beierse brouwkunst van de kleine hopplant tot de klare godendrank. 280 kilometer lang staat de rit in het teken van bier en je ontdekt onder andere Hallertau, ’s werelds grootste hopplantage, de oudste actieve brouwerij ter wereld (Weihenstephan) en je kunt stoppen bij het Hopmuseum in Wolnzach. Stoppen onderweg doe je natuurlijk bij een van de ontelbare Biergarten en brouwerijen waar je lokale speciaalbiertjes kunt proberen.

Isotone dorstlesser

Wij nemen een kijkje op de Hoplus. Het feit dat het geboorteland van de hop in het hart ligt van Opper-Beieren, super centraal tussen München, Ingolstadt, Regensburg en Landshut, overtuigde ons definitief om deze tocht te maken.

“Genieten” is overduidelijk het thema van onze meerdaagse fietstocht en aangezien we in totaal 272 kilometer en 1160 hoogtemeters zullen afleggen, wordt ook aan de sportieve behoefte voldaan. Het treft dat bier tevens een optimale, isotone sportdrank is, uiteraard in mate genoten. De drie gram aan koolhydraten in een glas pils (100 milliliter) biedt brandstof voor onze spieren; de mineralen (magnesium, calcium en natrium), sporenelementen en voor sport optimale vitaminen (B6 en foliumzuur) maken van bier een isotone dorstlesser na de fietstocht. Bovendien wordt aan het geheime hopelixir een antioxiderende en kalmerende werking toegeschreven. En dit niet alleen door bierliefhebbers, maar ook door wetenschappers.

Plannen van de route is niet ingewikkeld, de Hoplus is perfect bewegwijzerd en de back-up gps op onze telefoons hebben we niet nodig gehad.

Kruidige geur

We starten vanaf Marienplatz in de miljoenenstad München en gaan richting de hopstreek, naar het Opper-Beierse Hallertau, dat direct voor van de regionale hoofdstad ligt. Onze verwachtingen, om tijdens de fietstocht veel te leren over de teelt van het hoge hopgewas, de productie en de verschillende smaken, worden snel overtroffen. Naast het Hopmuseum in Wolznach op onze route, vinden we ook verscheidene kasteelbierkelders, zoals Auer Bier of het Hopfenerlebnishof van de familie Blomoser.

We fietsen meestal door zacht heuvelland, voorbij groene hoptuinen, die als hoge bomen naast de fietspaden in een erehaag staan. Eind augustus, begin september staan de hopbloemen in volle bloei en worden ze langzaam geoogst. De lucht heeft dan de typisch kruidige geur. Vervolgens paraderen de tot zeven meter hoge, kale hoppalen – die architectonisch vakkundig zijn gebouwd – langs de weg. Beslist ook een heel bijzondere sfeer, de talrijke sagen en mythes over de regio vinden hier mede hun oorsprong in. De periode van maart tot oktober geldt over het algemeen als perfecte reisperiode voor de streek.

Maar het blijkt nog lang niet alles wat het cultuur- en natuurlandschap op deze route voor ons in petto heeft: maar liefst 133 natuurreservaten met watervallen, ontelbare meren, rivieren en machtige bergtoppen. Aan culinaire hoogtepunten ontbreekt het op de Hoplus ook niet, het gevarieerde aanbod reikt van de rustieke brotzeit in de biertuin tot sterrenrestaurants. Bier is echter altijd van de partij, soms klassiek in het glas, soms als geraffineerd ingrediënt op het bord.

Oudste brouwerij ter wereld

Een zijsprong naar Freising loont. De universiteitsstad met de opvallende Mariendom is de oudste stad aan de Isar en het geldt als het hart van Oud Opper-Beieren. Hier treffen we barok en rococo aan op bijna elke hoek van het stadscentrum. Waar leuke cafés de rit wat vertragen. En – hoe kan het ook anders – hier in Freising bevindt zich tevens de oudste brouwerij ter wereld.

Niet alleen de geografische ligging van Hallertaus tussen München en Nürnberg, ook de enorme vraag naar hop in de negentiende eeuw bracht de ontwikkeling van dit gebied in een stroomversnelling, waarbij de handelaren en hopboeren nog immer goed meeverdienen aan het “groene goud”. Het werk dat erachter schuilt is echter tot vandaag de dag – ondanks de modernste pluk- en droogmachines – extreem intensief. De hopplant is nog steeds een van de akkergewassen die het meeste werkt vereist. In het voorjaar moet bijvoorbeeld elke stok met de hand aan de hopstang worden gebonden. Ook de oogst en het drogen van de gecultiveerde hopsoorten, zoals herkules, magnum of perle, vereisen veel handwerk. Elke hectare aangebouwde hop staat gelijk aan tweehonderd werkuren voor het bier in het glas kan stromen.

De tocht is heerlijk gevarieerd met het thema hop als rode draad. ‘Leerrijk, leuk en lekker’, zo noemt onze kleine fietsgroep de tocht. Maar precies zoals men een biertje zelf een keer geproefd moet hebben, zou men ook deze ervaring het best een keer moeten beleven.

Je kunt alle routes koppelen, delen rijden of met behulp van ov stukken overslaan. Onderweg zijn er meer dan voldoende plekken om te stoppen voor een drankje, hapje of overnachting.


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van