01-11-2011 - Kitesurfen, Nieuws

Access wetsuittest – ION

Ik ben Rik Haenen, 23 en student in Utrecht. Ik vaar zoveel mogelijk op vlak water  en de Zandmotor was daarom mijn favoriete spot afgelopen seizoen. Helaas is de winter weer in aankomst en na een onwijs leuk seizoen maak ik me op voor de charme van de winter. Het komt er nu op neer om snel m’n pak aan te trekken, al m’n wakestyle-tricks op het water eruit gooien en in een warme auto m’n vingers en tenen op te warmen. Ik probeer wel het hele jaar door te varen, alleen de ijzige dagen vermijd ik.

 

Rik Haenen in zijn testset. Access vroeg bij ION 300 euro aan neopreen aan. De vraag aan het merk was om een set samen te stellen waar een kiter het hele jaar mee door kan kiten. Naast ION deden ook Mystic, O’Neill, NPX & Prolimit mee aan de test. Deze testen lees je later op deze site.

 

Om het deze winter wat warmer te hebben mocht ik mij van een budget van € 300,- mij aankleden met de Essentials van ION om de winter door te komen. Ion heeft mij voorzien met de Element 5,5 semidry DL, Neo Gloves 2/1, Plasma Boots 3/2 en de Neo Platoon Beanie 2.5.

 

Element 5,5 semidry DL      € 199,95

 

Ik zal beginnen met het wetsuit. De afwerking van het pak is goed, de naden zijn gestikt en gelijmd, er is een extra binnenflap zodat het water niet gelijk op je lichaam komt en de onderkant van de benen zijn voorzien van een klittenband sluiting. Dit klittenband blijft goed aan het pak kleven zodat je ze niet gelijk kwijt bent, wel vergeet je deze los te maken bij het uittrekken wat nogal gênante momenten kan opleveren. Het wetsuit is daarnaast makkelijk aan te trekken waardoor je niet te lang naakt hoeft te staan. Ik vond het pak erg duurzaam aanvoelen.

 

Na mijn eerste ervaringen vond ik het pak lekker warm, flexibel en houdt het uitstekend de koude wind buiten. Omdat ik het wetsuit in een iets te grote maat had gekregen vond ik de term semidry niet helemaal toepasselijk. Er kwam veel water in de nek naar binnen tijdens het bodydraggen. Het is belangrijk dat als je een wetsuit koopt je het eerst past om te kijken of het goed je lichaam omsluit.

 

Neo Gloves 2/1                  €  39.95

Plasma Boots 3/2              €  34.95

 

De schoentjes en handschoenen zaten erg lekker. De schoentjes waren niet heel dik waardoor je een goed boardgevoel houdt. Ook de handschoenen zorgen voor een goede bar controle en het ‘passen’ van de bar was geen probleem.

 

Neo Platoon Beanie 2.5        24.95

 

Als laatste wil ik mijn bewondering uiten voor de Beanie. Dit is de bijgeleverde muts die je hoofd heerlijk warm houdt. De Beanie is een perfect alternatief voor de altijd slecht uitziende en zittende cap die je beweging enorm beperkt. Je hoofd blijft met de Beanie uitstekend warm en hij blijft redelijk goed zitten tijdens crashes. Tijdens echte wakestyle crashes gaat hij wel af, maar gelukkig zit hij dan vast aan je rits en gaat hij snel weer op.

 

Conclusie

 

Het budget van €300 voor een complete winteroutfit vond ik erg klein, toch heeft ION het heel goed voor elkaar gekregen om mij met een all-year-round outfit aan te kleden. Het pak zit heerlijk soepel en warm genoeg voor de koudere dagen. De schoenen en handschoenen geven veel warmte en comfort, en de Beanie past uitstekend bij de temperatuur waarvoor de outfit bedoelt is. Bij ijzige temperaturen wanneer alleen de sneeuwhappers doorgaan, zou ik een ander pak kiezen.

 

 

Tester: Rik Haenen

Fotografie: Joris Lugtigheid – Werkinopdracht.nl

Neopreen: ION Essentials

 van