23-11-2023 - Kitesurfen, Leesvoer

Atan Mistral – Surfschoen Review

Het Franse familiebedrijf Atan bestaat al sinds 1983 en produceert uitsluitend surfschoenen, volledig met de hand vervaardigd in Frankrijk en met een zool van honderd procent natuurlijk latex. Ze bieden meerdere modellen aan, en wij hebben de Mistral uitgeprobeerd. Hier zijn onze bevindingen.

Al drieduizend jaar geleden maakten de Inca’s schoenen met een latex zool, en dat deden ze niet zonder reden. Geen enkel ander rubbermateriaal biedt dezelfde combinatie van flexibiliteit, kwaliteit, grip en duurzaamheid als latex. De Atan Mistral is gemaakt van neopreen op basis van mineralen en wordt vervolgens ondergedompeld in latex. Hierdoor is de surfschoen volledig waterdicht en heeft hij een gladde buitenkant. Deze gladde buitenkant zorgt ervoor dat water van de schoen afloopt, waardoor je minder last hebt van de koude wind (windchill). Bovendien biedt de latex zooluitstekende grip. Eigenlijk heeft de schoen geen apart zoolgedeelte, maar is hij uit één stuk vervaardigd. Aan de onderkant zijn wel ribbels aangebracht voor extra grip, en deze grip is uitstekend. Omdat de schoen strak om de voet zit en weinig naden heeft, kun je gemakkelijk in de voetbanden glijden. Ondanks de strakke pasvorm voelen je voeten comfortabel aan omdat de surfschoenen zeer flexibel zijn. Ze zijn ook geschikt voor mensen met brede voeten of knobbels. Je ervaart echt het blote voeten-gevoel. Een ander voordeel van het ontbreken van een apart zoolgedeelte is dat je voet niet kan verschuiven over de zool, waardoor je geen pijn aan je tenen krijgt. Het is meer als een sok, maar dan wel met een geprofileerde onderkant.

De naden van de Atan Mistral zijn blind gestikt en gelijmd, en dit is zeer netjes gedaan. Je merkt dat dit geen massaproductie is, maar dat er veel aandacht is besteed aan de afwerking. Er zijn geen scheve naden, losse stiksels of klodders lijm te vinden. De Plush Titanium-binnen voering voelt heerlijk zacht en comfortabel aan. Het toegevoegde thermo titanium laagje zorgt ervoor dat lichaamswarmte wordt gereflecteerd. Hierdoor zijn de surfschoenen behaaglijk warm, en je kunt zelfs iets dunnere schoenen dragen dan je gewend bent, vooral als je kiteboard-bindingen gebruikt, omdat je voeten tijdens het varen nog een extra laag neopreen krijgen. Golfsurfers, die vrijwel de hele tijd met hun voeten in het water zitten, kunnen beter kiezen voor dikkere versies. Eenmaal in de bindingen zit je stevig vast dankzijde plakkerige latex buiten laag. Bovendien is er een klittenbandsluiting bovenaan de schoen om te voorkomen dat er water binnendringt. Hoewel latex zeer rekbaar is (tot zevenhonderdprocent) is het niet zo robuust als een harde zool, dus het is verstandig om niet op scherpe voorwerpen te stappen. Hou dat in gedachten en je zult jarenlang plezier hebben van deze surfschoentjes, vooral als je ze uit de zon houdt, netjes afspoelt met zoet water en laat drogen aan een hanger. Het is ook aan te raden om de buitenkant af en toe met talg te behandelen. De Atan Mistral is verkrijgbaar in maten van 30 tot maar liefst maat 51. De prijzen variëren van €64,95 voor de 3 millimeter dikke versie tot€ 69,95 voor de 6,5 millimeter dikke Hot-versie. Er is ook een 3 millimeter dikke Atan Madisson met een split toe voor € 64,95

Bekijk onze site voor meer informatie. Of kijk op de site van Atan.


Dit artikel “Atan Mistral – Surfschoen Review” komt uit Access #3 van 2023. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van