09-05-2023 - Wielrenblad, Leesvoer

Avontuur in de Eifel – Reservoir Loop

De Reservoir Loop is een bikepackroute die vooral de Eifel aandoet. Dit gebied op de grens van Duitsland en België bestaat uit grote stukken bos waar je urenlang doorheen kunt rijden zonder iemand tegen te komen. De streek ligt in het oostelijke deel van het middelhoog plateau Eifel-Ardennen, ingeklemd tussen de Moezel en de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel in België, waar deze fietstocht begint. Bij Le Coffee Ride in Stavelot, welteverstaan.

Het eerste gedeelte gaat via de vallei van de Warche, een prachtig kronkelende rivier zoals je die veel hebt in de Ardennen. Dit gebied van de Reservoir Loop in de Eifel is misschien wel een van de mooiste valleien van heel België. Na enkele river crossingsfiets je via de schilderachtige vallei van Bayehon, een ander klein beekje in de Ardennen, helemaal door richting de Botrange. 

De Reservoir Loop in de Eifel neemt je via de Hoge Venen, een van de mooiste gravelbestemmingen in België, mee naar een gravelparadijs net over de grens. Vlak voordat je België verlaatkronkel je langs de prachtige stuwmeren Lac de Gileppe en Wesertalsperre. Net over de grens in Roetgen is het belangrijk dat je je voorraden even checkt: hier is de laatste supermarkt voordat je een flink stuk ongerepte natuur in duikt.

Uitgestrekt

Het gedeelte tussen Rott en Vossenack is een waar paradijs. Het gevoel helemaal weg te zijn beleef je hier volop in de eindeloze bossen richting het Duitse stuwmeer Wehebachtalsperre en ver daar voorbij. Als er veel regen is gevallen zou je hier zelfs water uit de beekjes kunnen halen, mits je een filter of chloortabletten mee hebt. Let wel op: de wegen zijn over het algemeen goed begaanbaar, maar kunnen in natte perioden modderig zijn.

De Reservoir Loop in de Eifel doet denken aan de uitgestrekte bossen in het zuiden van Scandinavië. Het is ongelooflijk dat deze, bij het grote publiek nog vrij onbekende regio, zoveel prachtige natuurschoon heeft. Het eerste deel van de route loopt – zoals de naam al doet vermoeden – langs zoveel mogelijk stuwmeren, die door de prachtige uitzichten vanaf metershoge dammen een extra dimensie geven aan dit fietsavontuur.

De dichte bossen in de Eifel vormen een oase van rust, met gemak rij je uren rond zonder iemandtegen te komen. Stap af en toe even af en ervaarde stilte. Tuur tussen de bomen en over de weiden. Met een beetje geluk zie je een kudde wilde zwijnen de bosranden in schieten. Die voelen zich namelijk erg thuis in dit gebied.

Spookdorp

Na een passage langs het schilderachtige Heimbach fiets je lange tijd langs de Rurstausee, één van de grootste stuwmeren van Duitsland. Naeen passage over de stuwdam van de Urftsee duikje terug de bossen in. Hier volgt het moeilijkste deel van de route Reservoir Loop in de Eifel, waar een hike-a-bike onvermijdelijk is. Vanaf de stuwdam moet je via een smal pad een stukje steil omlaag lopen. Vervolgens gaat het enkele honderden meters steil omhoog. Sommige stukken tellen maar liefst 27 procent. Het is mogelijk om hier met een licht verzet boven te komen, maar een uitdaging is het absoluut. Blijf hier wel op het pad en behoud respect voor de natuur, dit is een beschermd natuurgebied.

De beklimming brengt je naar Wollseifen, een plaatsje dat stamt uit 1200, maar dat inmiddels een spookdorp is geworden. Het dorpje kent een roerig verleden. Vroeger leefden er vooral boeren en was men arm. Halverwege de negentiende eeuw begon de onrust pas echt. Het oprukken van de Fransen leidde tot een grote leegloop, maar de aanleg van de dammen trok nieuwe inwoners aan. Begin twintigste eeuw ontstond er toerisme en groeide de werkgelegenheid. Vervolgens viel het weer ten prooi aan gevolgen van oorlogen, zoals de Tweede Wereldoorlog en later zelfs de oorlog in Kosovo. Dat zit als volgt: nadat het dorpje in de winter van 1944-1945 zwaar was getroffen door bombardementen van de geallieerden werd het weer opgebouwd. Maar in 1946 moesten de inwoners binnen een paar weken hun huizen verlaten vanwege een evacuatiebevel van de Britten. Ze wilden het dorp als militair oefenterrein gebruiken, en zo geschiedde. Tot liefst 2001 werden er nog straatgevechten gesimuleerd ten behoeve van het conflict in Kosovo.

Vervolgens brengt de route je naar Hellenthal en de Oleftalsperre. Van hieruit neem je een van de weinige lange asfaltbeklimmingen in de route, een adembenemende desolate weg die in de verte weg kronkelt in het dichte bos. Nadien volgen er weer uren van oneindige doubletracks door de ongerepte Eifel, het lijkt hier wederom alsof je door Scandinavië fietst.

Op deze dag passeer je meermaals kleine dorpjes waar je bevoorrading kan inslaan. Aarzel ook niet om bij mensen aan te bellen en water te vragen, mocht het nodig zijn, de bewonerszijn vrijwel altijd heel vriendelijk bij de Reservoir Loop in de Eifel. Er zijn tevens hotelletjes in Olzheim en Neuendorf mocht je daar graag overnachten. Indien je dit van plan bent, boek dan vooraf. Op de laatste dag kronkel je België weer in. Zorg dat je genoeg eten en drinken mee hebt, ook hier kom je weinig tot geenplekken tegen om je reserves aan te vullen. Je merkt al snel dat de omgeving verandert en naast bossen duiken er tevens steeds meer glooiende weides op die de Ardennen zo kenmerken. Malmedy komt in de buurt en ook de Hoge Venen komen weer voor in het verhaal. Mocht je nog wat extra energie nodig hebben voor het laatste gedeelte, in de laatste vijftig kilometer zijn er een aantal winkeltjes en tankstations waar je eten kan halen.

In de laatste uren wordt het je nog even moeilijk gemaakt: meerdere singletracks en technische passages vergen nog even het uiterste van je concentratie. Met het laatste beetje energie moet je jezelf na Stavelot nog één keer omhoog slepen, waarna er een einde komt aan de vierdaagse onderdompeling in de natuur van de Oostkantons en Eifel op de gravel-bike. Het is duidelijk geworden dat de Reservoir Loop in de Eifel alles heeft te bieden wat je nodig hebt voor een meerdaags fietsavontuur. Ondanks dat het zo dichtbij is, geeft de ongerepte en dunbevolkte omgeving je een unieke ervaring.

Materiaal

Voor een pittige bikepacktocht als de Reservoir Loop in de Eifel is het belangrijk dat je materiaal en set-up goed in orde zijn. Zowel een gravelbike als mountainbike is geschikt en het gebruik van minimaal veertig millimeter brede banden is aan te raden. Zorg voor genoeg reservemateriaal, zoals binnenbandjes, tubeless plugs en gereedschap om pech te kunnen verhelpen. Ook niet onbelangrijk is het kleinste verzet: het gaat af en toe flink steil omhoog, we raden je aan om je fiets te voorzien van minimaal 1:1, het liefst nog kleiner.

Als je echt het avontuur wil opzoeken overnacht je natuurlijk in een schuilhut met bivak, en die zijn in de Eifel genoeg te vinden. Zo is er de Reilagerbach-Hutte, de Schuthzhutte Ramsau en in de prachtige bossen voorbij Knaufspesch is ook een hut te vinden. Via Komoot kan je natuurlijk nog veel meer hutten, kampeerplaatsen en andere verblijven vinden. Toch liever wat meer luxe? Hotels zijn te vinden in onder andere Rott, Heimbach en Bleialf, waarvan de laatste iets van de route af ligt.

Ook eten en drinken is belangrijk als je gaat bikepacken in zo’n afgelegen gebied. Het is belangrijk om genoeg mee te nemen, maar onderweg zijn er wat winkels te vinden. Zo zijn de dorpjes Roet-gen, Vossenack en Heimbach perfect om je voorraden aan te vullen. In de laatste vijftig kilometerzijn een aantal tankstations en winkels te vinden, mocht je dan nog honger hebben. Een waterfilter of chloortabletten kan eveneens van pas komen, zo kan je water uit de talloze stroompjes drinken.

Over Dirtydropbars

Fietsavonturen en buiten zijn vormen altijd een weerspiegeling van het leven zelf, vol geweldig een ongelooflijk moeilijke dagen, maar het belangrijkste is om dit alles te omarmen, omdat ze ons maken tot wie we zijn. DirtyDropbars gelooft dat veel mensen dit soort avonturen en momentenwillen beleven, maar dat ze soms worden tegengehouden door onder andere twijfels en logistieke problemen. Door deze drempel weg te nemen wil DirtyDropbars mensen inspireren om op avontuur te gaan. Het is dan ook hun missie om de positieve impact van fietsavonturen te delen. Klik hier en ontdek de reizen en bestemmingen!

Wil je de hele route rijden? Klik dan hier voor meer informatie!

Foto’s & tekst: Nils Luypaert / Dirtydropbars


Voor meer wielernieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!

 van