13-01-2022 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Behind the Shot – Erwin Sikkens zijn foto’s

In het vorige artikel gingen wij in gesprek met gravel-BN’er, ongekroonde koning van het Kroondomein, Koning van de Veluwe, Gravel Guru… Erwin Sikkens. Scroll door Erwin zijn werk en laat je inspireren door de beelden en zijn toelichting waarin hij uitlegt hoe de foto’s tot stand zijn gekomen.

Schoonloo, Nederland. 17:04 uur. 
Schoonloo, Nederland Erwin Sikkens

Canon 70-200 mm F2.8 (200 mm), 1/160, F2.8 
Een voorjaarsdag die draaide om Drentse keien en het echte voorjaarsgevoel, pakte heel anders uit toen er onverwacht midden in onze rit sneeuw begon te vallen. Het gaf de op dat moment al troosteloze plek een nog meer troosteloos uiterlijk. Niet waar je misschien op hoopt als fietser, maar het leverde een aantal fantastische foto’s op. 

Luxemburg, locatie onbekend. 20:11 uur. 
Luxemburg Erwin Sikkens

Canon 70-200 mm F2.8 (200 mm), 1/3200, F2.8 
Aan het einde van een dag fotograferen in Luxemburg reden we de zonsondergang tegemoet op een lang lopende klim. Vlak onder de top zag ik plots het beeld voor me dat je op de foto ziet. Ik liet de twee fietsers wat verderop vooruit gaan en liet de zonsondergang het verdere werk doen. De foto heb ik ter plekke expres onderbelicht en met Photoshop heb ik achteraf meer contrast aangebracht om dit heerlijke beeld te krijgen. 

Lochness Erwin Sikkens
Loch Ness, Schotland. 18:12 uur. 

Canon 40 mm F2.8, 1/1600, F2.8 
Niet alle fietsfotografie hoeft per se in het zadel geschoten te zijn. Deze foto vangt het opzetten van onze tent aan het einde van een dag bikepacken in Schotland. Wie goed kijkt ziet in de achtergrond nog een fiets staan, maar in dit moment draait het echt meer om het totale plaatje van de fietsreis – en natuurlijk het prachtige uitzicht over een dramatisch Loch Ness op de achtergrond. Om het laatste te vangen zocht ik expres een hoger punt op, zodat ik in een staand beeld beide onderwerpen kon vangen. Overal in de foto is zodoende iets te zien. 

Glencoe, Schotland. 14:19 uur. 
Glencoe, Schotland Erwin Sikkens

Canon 40 mm F2.8, 1/2000, F2.8 
Als bikepacker houd ik erg van dit type beeld. Ik noem dit soort foto’s altijd ‘de kleine mens in de grote wereld’, waarbij ik er expres voor kies om van verdere afstand een beeld te schieten die laat zien hoe nietig de fietser in z’n omgeving is. Los van het dramatische landschap laat het ook de strijd met de berg zien. Niet alleen een steppende fietser in de achtergrond, maar ook het ruige pad waarmee hij de strijd aangaat duidelijk op de voorgrond. 

Loenermark, Nederland. 20:43 uur. 
Loenermark, Nederland Erwin Sikkens

Canon 10-22 mm F3.5 (17 mm), 1/1250, F4 
In deze foto wil ik vooral goed gebruik van licht en perspectief laten zien. Door me hurkend lager te positioneren komt de fietser hoog boven de horizon uit. Daarnaast frame ik hem expres precies voor de laagstaande zon, zodat deze hem een geweldige gouden gloed geeft. Hij knalt hiermee – ondanks de schaduw door tegenlicht – echt uit het beeld. 

Terschelling, Nederland. 17:40 uur 
Terschelling Erwin Sikkens

Canon 40 mm F2.8, 1/100, F2.8 
Tijdens een bikepack-overnighter op Terschelling bevonden we ons tijdens en na zonsondergang op het strand. Tijdens dit magische uurtje is het altijd fantastisch fotograferen. In dit geval in de vorm van een stilleven, waarbij ik extra hurkte om de fietser extra boven de horizon uit te brengen. De foto was nog beter geweest wanneer z’n wielen en benen ook meer boven de horizon uit zouden steken. 

Terschelling zelfportret Erwin Sikkens
Terschelling, Nederland. 16:52 uur 

Canon 40 mm F2.8, 1/500, F2.8 
Een zelfportret, waardoor ik feitelijk niet zelf de fotograaf ben. Dit komt vaker voor. Om ook zelf af en toe op de foto te staan geef ik soms de camera af aan iemand anders, met een duidelijke instructie over compositie en de manier van fotograferen. De belichting heb ik in dit geval zelf al ingesteld. Fotografie blijft lastig en ik krijg niet vaak precies een foto zoals ik hem voor ogen had. In andere gevallen pakt het goed uit. Deze foto van avondlicht op het wad nabij de haven van Terschelling is daarvan een perfect voorbeeld. 

Arnhem, Nederland. 
Arnhem Erwin Sikkens

Canon 24-70 mm F2.8, 1/640, F2.8 
Een zelfportret, waardoor ik feitelijk niet zelf de fotograaf ben. Dit komt vaker voor. Om ook zelf af en toe op de foto te staan geef ik soms de camera af aan iemand anders, met een duidelijke instructie over compositie en de manier van fotograferen. De belichting heb ik in dit geval zelf al ingesteld. Fotografie blijft lastig en ik krijg niet vaak precies een foto zoals ik hem voor ogen had. In andere gevallen pakt het goed uit. Deze foto in de sneeuw met de zon die net langs de boomstam knijpt, is daarvan een perfect voorbeeld. 

Brussel, België. 14:32 uur. 
Brussel Erwin Sikkens

Canon 40 mm F2.8, 1/200, F2.8 
Technisch geen perfecte foto. Ik reed met wat andere fietsers in de buurt van Brussel onder een viaduct door. Door de plots donkere omstandigheden en snel naderende fietsers had ik weinig tijd om het verschil in licht op te vangen met de camera. Hierdoor stelde ik pardoes – om een betere belichting te hebben – naar een iets te lange sluitertijd. Wie goed kijkt ziet dat de fietser in de lichtbundel daardoor een bewegingsonscherpte heeft. Het beeld zelf daarentegen is sterk. Zo plots als we al fietsend op die plek terechtkwamen, zo plots wilde ik het beeld schieten zoals je het nu voor je ziet. Een technisch mindere foto kan op zo’n manier nog steeds een beeld zijn om tevreden mee te zijn. 

Blumenthal, Duitsland. 14:20 uur 
Duitsland Erwin Sikkens

Canon 40 mm F2.8, 1/2500, F2.8 
Een moment waarop ik tijdens de LtD GravelRaid een onverharde klim op fietste en bijna bovenaan omkeek om te zien waar de anderen bleven. Het licht was op dat moment heerlijk en ik koos ervoor direct van m’n fiets te springen en de eerste de beste fietser die na me volgde te fotograferen. Met het tegenlicht recht achter de fietser ontstaat een prachtig contrast. Waar de foto in kleur nog wat flets leek, doet hij het in mijn ogen vooral in zwart-wit erg goed. 

Brakel, België. 15.02 uur 
Brakel, België Erwin Sikkens

Canon 40 mm F2.8, 1/4000, F2.8 
Ik schiet graag wat ik zie vanaf het zadel. Vaak zijn dat andere fietsers om me heen, maar fietsen kan ook betekenen dat je het voorste wiel bent. Dit lege pad lijkt in eerste instantie weinig met fietsen te maken te hebben, maar het is precies wat je ziet als je voorop of alleen fietst. Lege wegen. Gravelfietsend in Vlaanderen zag ik wat je hier ziet. De plek en het licht vond ik prachtig, daar heb je niet altijd een berglandschap voor nodig. 

België, locatie onbekend. 
België Erwin Sikkens

Canon 40 mm F2.8, 1/800, F2.8 
Typisch fietsen, dat moment dat je je fiets wegzet of weglegt. Misschien om te plassen, of omdat je vermoeid bovenaan de klim moet wachten op iemand. Misschien zat de rit er op. In mijn geval vaak om een foto te maken waarbij ik even snel van de fiets spring. Dat beeld, van die op het oog achteloos neergegooide fiets, vond ik fijn. We doen altijd zo voorzichtig met onze fietsen, en daar ligt ie dan… in de berm. Ik koos expres voor een wat ander perspectief, zodat het beeld extra bevreemdend overkomt. No bikes were harmed in de making of this picture.  

Neuville, België. 15:30 uur 
Neuville, België Erwin Sikkens

Canon 40 mm F2.8, 1/1600, F2.8 
Het oorspronkelijke idee bij het maken van deze foto, was de foto ervoor, waar beide fietsers me vanuit het dal tegemoet kwamen fietsen. Een logische reactie van mijn fietsvrienden was om even op me te wachten toen ze me eenmaal voorbij gefietst waren. In dat moment zag ik dit beeld, stiekem mooier dan de klim ervoor. Een gek, afwachtend beeld waarvan ik niet precies kan duiden waarom ik hem lekker vind. Misschien is het de troosteloze leegte van het landschap waar deze ogenschijnlijk verdwaalde fietsers zich in bevinden. 

Yves-Gomezée, België. 16:04 uur 
Yves-Gomezée, België Erwin Sikkens

Canon 40 mm F2.8, 1/1250, F2.8 
Tijdens een rit in Wallonië stopten we voor een spontane ‘mid-ride-beer’ bij een lokale voetbalwedstrijd. Een foto van mensen die tevreden een biertje drinken is makkelijk te schieten. Het zijn in deze foto juist de verdwaalde blikken waar ik enthousiast over ben. Waren het niet twee fietsers met hun welverdiende bier, dan waren het net zo makkelijk een stel mijnwerkers die aan het einde van een dag hard werken daglicht zagen. De grauwheid van de achtergrond draagt hier fantastisch aan bij. Schoonheid kan heel prima in het lelijke zitten. 

Op de hoogte blijven van Erwin zijn werk? Houd dan zijn Instagram in de gaten!


Deze rubriek staat in het laatst gepubliceerde magazine: Lets Ride Bikes 202, een samenwerking tussen Wielrenblad en Up/Down Mountainbike Magazine. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad!

 van