05-04-2011 - Kitesurfen, Nieuws

Board review: North Select 135 X 40.5

Aan een toch al breed assortiment boards voegt het Oostenrijkse North dit jaar een nieuw model toe: de Select. Vorig jaar werd de ‘3D Wood/Carbon’ bouwwijze geïntroduceerd. Ook de Select heeft een kerncombinatie van hout en carbon. Alleen maakt de twintip gebruik van Textremecarbon glasvezel, materiaal dat je ook terugvindt in de Formule1-wagens van onder andere Red Bull. Door de speciale grove weving van het carbon wordt beter gebruik gemaakt van de flexeigenschappen van dit materiaal dan bij de traditionele kleine wevingen. Er gaat namelijk minder hars tussen de vezels zitten, waardoor de eigenschappen van het carbon minder beïnvloed worden. De lay-out en het inzetbereik van het board zijn geïnspireerd op de Jaime, alleen dan met een houten kern verstevigd met Textreme-carbon. Door het gebruik van carbon is een dunner en lichter board gecreëerd (zonder voetbanden is het board twee kilo) met dezelfde eigenschappen als een board met volledig houten kern. Carbon heeft naast de stijfheid de eigenschap dat het na vervorming snel terug gaat naar de oorspronkelijke vorm (een snelle rebound). Hierdoor kan veel pop uit het board worden gehaald.

Tekst: Stefan van der Kamp

De eerste indruk
• Glanzend zwart
• Het board is erg dun en het donkere ruitpatroon verraadt de carbonconstructie
• Torsieflexpunten in het midden van het board
• Verwisselbare voetpadkussentjes met soft, medium of harde demping

Op het water
Het board ligt stevig op het water. Ondanks de stijfheid en rebound van het carbon voelt hijzacht aan. De Select snijdt zich een weg door het water. In overpowered condities is de kracht goed over te zetten op de rail, waardoor het board zeer goed te controleren blijft. Met de Select maak je makkelijk sprongen en vaar je op volle snelheid over golven heen. Doordat het board licht is neem je hem makkelijk met de voeten mee. De nieuwe s-bend vinnen zorgen voor een goede koersvastheid, maar niet te vast. Hierdoor is het board speels en daagt hij uit tot actie. Sliden gaat uitstekend, zonder al te veel weerstand van de vinnen.

Pads & Straps
De voetbanden bevatten dubbele bevestigingspunten om de breedte te kunnen aanpassen aan de voeten. Daarnaast is de voetband door middel van een prima werkend strapsysteem met klittenband in grootte verstelbaar. Met behulp van de verschillende bijgeleverde voetpadkussentjes kan de hardheid van de pads worden bepaald. De kussentjes zijn eenvoudig te vervangen. Hoe harder de kussentjes, hoe meer direct kan worden gepopt. De pads en straps zien er wellicht niet zo speciaal uit als bij andere merken op de markt, maar voelen uiterst comfortabel aan en zijn te verstellen naar ieders voet.

Beschikbaar in:
132 x 39,5 / 135 x 40,5 Prijs: € 899,-

Meer informatie:
Kubus Sports bv 0031 35 695469 / www.northkites.com

 

 van