10-07-2019 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Cabrinha Switchblade

De Cabrinha Switchblade is een van de meest verkochte kites ter wereld. In 2006 begonnen als een bow-kite en nu geëvolueerd naar een meer hybride-vorm. Deze kite laat zich niet makkelijk vangen in een categorie, maar zit het meest in de high performance freeride-hoek. Een allrounder dus. Je kunt er namelijk prima mee golfrijden, loopen en freestylen. Maar dan met een boel power.

De Cabrinha Switchblade op de kant

De 2019 Cabrinha Switchblade is slechts op wat kleine punten aangepast ten opzichte van het 2018-model. Never change a winning kite, moet Cabrinha gedacht hebben. Naast de kleuren is er vooral aan de afwerking gewerkt. Wat is er veranderd?

Het doek van de Cabrinha Switchblade is van Volae 2DR, een dubbel ripstop met 2×2-draden. Dit doek wordt exclusief door Cabrinha gebruikt. Het materiaal van de leading edge is van High Tenacity-dacron (ook exclusief voor Cabrinha). Deze stof rekt minder op en daardoor kunnen de leading edge en harder worden opgepompt. Hardere struts betekent een meer vormvaste kite.

De vijfs strut- Cabrinha Switchblade heeft een Boston-ventiel waar je de tuut van de pomp direct op kunt aansluiten waardoor je de kite snel en hard kunt oppompen. De ventielbuisjes hebben geen stiksels of neopreen omhulsels meer maar zijn met rubber omhuld waardoor er een strak en glad geheel ontstaat. Op de leading edge zit bij elke strut een bumper zodat de kite bestand is tegen crashes.

De bardruk kan worden aangepast door een A- of een B-setting te kiezen op de wingtip waar je de achterlijnen op aansluit. Verder zitten er drie knoopjes op de achterlijnen van de Cabrinha Switchblade om het windbereik aan te passen. De bridle heeft een gemiddelde lengte en twee katrollen. De Switchblade heeft meerdere doekpanelen die van de leading edge naar detrailing edge lopen, Pure Pro le Panels noemt Cabrinha dat. Meer banen geeft een aerodynamischer profiel. De kite heeft een Dynamic Arc: hierbij heeftde kite twee verschillende boogvormen. Een optimale vorm wanneer de kite in de lucht hangt (met spanning op de bridle) en een vorm voor het starten uit het water (weinig spanning op de bridle). De Switchblade is verkrijgbaar in geel/oranje/rood, grijs/geel/donkergrijs en blauw/lichtblauw.

De Cabrinha Switchblade het water

De Cabrinha Switchblade heeft een iets hoger dan gemiddelde bardruk met dito trekkracht aan de trapeze. Deze beide krachten zijn zeer constant en windvlagen worden mooi gelijkmatig geabsorbeerd. Dat geeft een solide en vertrouwd gevoel. Fijn voor beginners tot expert kiteboarders: een van de redenen waarom de Switchblade zo’n populaire kite is. Een andere plus is het grote windbereik. De kite komt snel op gang zonder dat je al te veel moet sinussen. Dit is een groot verschil met de Moto (die graag actief wordt bestuurd). In het bovenste windbereik is de Switchblade erg stabiel. De bardruk en trekkracht nemen uiteraard flink toe maar de kite laat zich goed managen. Ook de lange depowerlijn van de Cabrinha-bar werkt mee aan de handling in harde wind.

Nog een plus is het springen. De kite reageert niet supersnel op stuurimpulsen, maar springt erg makkelijk. Je techniek hoeft niet perfect te zijn om flink de lucht in te knallen. Een echte hoogvlieger. Omdat de kite ook in de lucht relaxt is, kun je je focussen op je tricks. In loops trekt de Switchblade behoorlijk en met een wat grotere draaicirkel. De Moto draait korter en met een beter beïnvloedbare trekkracht: de beginnende looper kan dus beter die nemen.

Wil je golfrijden met de Cabrinha Switchblade dan kun je beter een maatje kleiner rijden vanwege de trekkracht van de kite. Hij stuurt niet zo direct, zeker niet met minder spanning op de lijnen, en is daardoor beter geschikt als park&ride-kite. Met hoogtelopen heeft de Switchblade totaal geen moeite mee. Fijn voor spots met veel stroming.

Al met al een krachtige vlieger die breed inzetbaar is. Lichtere, minder sterke en golfrijders kunnen beter een maatje kleiner nemen. Meer info over de Cabrinha Switchblade vind je hier.

Cabrinha Switchblade

Cabrinha Switchblade
Cabrinha Switchblade
Cabrinha Switchblade
Cabrinha Switchblade
Cabrinha Switchblade
Cabrinha Switchblade

Dit artikel komt uit Access #2 2019Op de hoogte blijven van al het kite nieuws? Abonneer je dan snel op Access en volg ons op Facebook.

 van