24-09-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Core GTS 6 – Review

De Core GTS 6 is volgens Core de ultieme kiteloop-kite. Winnaar van vele kiteloop-wedstrijden met rijders als Steven Akkersdijk, Joshua Emanuel en Angely Bouillot. Deze riders zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de zesde versie is de GTS. Die is op een aantal belangrijke punten bijgewerkt.

Core GTS 6 - Review

Er zijn een paar kleine veranderingen aangebracht aan de Core GTS 6. Zo zijn de struts iets dikker gemaakt wat de vormvastheid ten goede komt. Verder ze zijn nu gemaakt van Exotex Light Dacron. Dit materiaal wordt exclusief door Core gebruikt en vind je dus niet terug bij andere merken. Zoals de naam al aangeeft is dit doek lichter dan gewoon Exotex. Ze hebben het lichter gekregen door gebruik van een opnieuw ontworpen radiaal patroon van verstevigingsdraden en het gebruik van een nieuwe coating. Gevolg is een lichtere kite die met name beter drift en geen duikgedrag vertoont als er geen trekkracht op de lijnen staat.

De Core GTS 6 voelt zich het meest thuis in hardere wind

De Core GTS 6 is perfect in balans. Voor het sturen met weinig trekkracht op de lijnen vraagt-ie wel een grotere uitslag van de bar, maar de kite blijft rustig in de wind hangen. Sowieso is de Core GTS 6 een kite die erg actief gevaren wil worden. Er gewoon aan hangen en de kite in een hoek parkeren (sheet&go) is er niet bij. Blijf S-jes maken in de lucht. Voordeel is dat de kite snel reageert op stuurimpulsen en je goed voelt waar de kite zich bevindt. De GTS 6 heeft wel iets meer wind nodig om echt op gang te komen en de kite voelt zich het het meest thuis in hardere wind.

Een andere verandering is dat de leading edge bij de wingtips iets dikker is gemaakt. Hierdoor is de Core GTS 6 met name bij harde wind super stabiel en stuurt de kite nog directer en nauwkeuriger op de bar. De kleinste stuurbewegingen pikt-ie op. En dit is natuurlijk erg fijn bij kiteloops en golfrijden. Het karakter van de kite is fine te tunen met het zogenaamde CIT Mode (Core Intelligent Trim): de bardruk, de draaisnelheid, de positie in het windvenster, de windrange en de directheid kun je zo finetunen naar jouw voorkeur of omstandigheden. En dat kan allemaal binnen enkele seconden. Even kite naar beneden, wat knoopjes aanpassen en daar ga je weer. Leuk en nuttig om daar eens mee te experimenteren.

Future C Shape

De Future C Shape is gebleven, Deze shape geeft het typische ‘C-kite-vaargevoel’ met een soepele, lineaire drukopbouw en een drukpunt in het midden van de kite. Hierdoor voel je snel waar de sweetspot is van de kite. In de wingtips zit een hard latje om de stabiliteit van de tips te waarborgen. In de trailing edge zitten twee zachte latjes om het flapperen tegen te gaan. De leading edge is gemaakt van Exotex-dacron. Exclusief voor Core. Dit type dacron heeft vrijwel geen rek omdat de verstevigingsdraden in een radiaal patroon om de leading edge liggen. Daarnaast hebben ze een verstevigende en beschermende coating. Hierdoor kunnen de tubes van de kite harder worden opgepompt en in een kleinere diameter gebruikt worden zonder in te boeten aan vormvastheid en stevigheid. Hierdoor wordt ook de aerodynamica verbeterd.

Core GTS 6 - Review

Kiteloops maken is een lust

Qua springen heb je bij de Core GTS 6 iets meer techniek in huis nodig dan met Core’s big air kite de XR maar de precisie en controle zijn uitmuntend. Hierdoor is het maken van kiteloops een lust. Kleine of grote loops, het maakt de Core GTS 6 niet uit. De trekkracht die je krijgt in de loop is hoger dan bij zijn voorganger maar prima te doseren. Hierdoor is de kite ook geschikt voor beginnende loopers. Het hoofddoek is van Coretex. Een triple ripstop met ‘3 x 3’-draden. Ook weer exclusief voor Core. Hierbij lopen drie verstevigingsdraden door het doek. Deze draden hebben drie verschillende soorten coating. Hierdoor is volgens de fabrikant het doek sterker, scheurbestendiger, duurzamer, stijver en beter bestand tegen uv-straling.

Core GTS 6 - Review

In de bridle zitten vier katrollen en twee ringen zodat de kite altijd de meest aerodynamische positie aanneemt in de lucht. Het ventiel is de Speed Valve 2. Wederom exclusief voor Core. Hierbij kun je de standaard 20mm-bajonet-aansluiting van je pomp gebruiken (in plaats van een adapter) om een zo groot mogelijke opening te creëren zodat je de kite in no time oppompt. Voor het leeglopen pak je een kunststof clipje die in een neopreen vakje zit op de strut en die stop je vervolgens in het gat van het ventiel. Het hele systeem ligt mooi vlak op de LE en steekt slechts enkele millimeters uit. De Grintex-stukken op de leading edge beschermen de kite tegen schuren.

Verkrijgbare kleuren: wit/zwart en zwart/wit.

Eigenschappen van de Core GTS 6:

Core GTS 6 - Review

Maten, bereik en prijs van de Core GTS 6:

Core GTS 6 - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Core gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Core GTS 6‘ komt uit Access #3 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van