05-04-2011 - Kitesurfen, Nieuws

De beste kiteboardfreestylers ter wereld

Interview met de nummers 1 en 2 van de PKRA 2009.
Kevin Langeree & Youri Zoon.

Het onvoorstelbare werd waarheid. Omdat Aaron Hadlow vierde werd tijdens de laatste wedstrijd in New Caledonië is Kevin Langeree wereldkampioen freestyle geworden. Mede dankzij Youri Zoon die head-to-head Aaron Hadlow versloeg. Youri Zoon kwam terug van een knieblessure en baarde opzien door tweede te worden en jongens als Alex Pastor en Andy Yates achter zich te laten. Terug in Nederland werden de jongens opgewacht op het vliegveld en stonden vele mediakanalen in het teken van vooral wereldkampioen Kevin. Terwijl de jongens in Zuid-Afrika zitten spreekt Access met de nummers één en twee van de wereld.

Tekst: Stefan van der Kamp
Foto’s: Ydwer van der Heide

Kevin Langeree 
Leeftijd: 21 jaar
Favoriete spot in NL: Noordwijk
Vriendin: Nee
Favo trick: Onehanded tricks
Website: Kevinlangeree.com
Sponsors: Naish, O’Neill, USA Vision Eyewear, Holidaycars.com

 

 

Youri Zoon
Leeftijd: 20 jaar
Favoriete spot in NL: Brouwersdam
Vriendin: Angela Peral
Favo trick: Kiteloop7
Website: Yourizoon.com
Sponsors: Brunotti, Slingshot, Mystic, Koraal.org, Daarom.com

 

 

 

Gefeliciteerd Kevin, wat is er allemaal over je heen gekomen sinds je kampioen bent?

Kevin: Een hele hoop champagne *gelach*. Nee, er is veel veranderd. Veel mensen weten het en hebben het gezien. Ik heb een hoop meer media-aandacht gekregen en dat is wel echt te gek. Al mijn vrienden belden mij op, mijn familie, mijn sponsors. Ook veel mensen die ik helemaal niet kende hadden op mijn website en op mijn Facebook allemaal berichtjes gezet. Dat was wel heel erg cool. Het was megadruk met interviews. Het is nu iets minder aan het worden, maar daarvoor was het echt gekkigheid. Op een gegeven moment had ik in twee dagen tijd ongeveer driehonderd e-mails die ik even moest doen, maar dat is het allemaal waard.

Wanneer begonnen jullie met kiteboarden?
Youri: Nu ongeveer zeven jaar geleden, vroegah!
Kevin: Het voorjaar van 2000 ben ik begonnen met kiteboarden.

Wanneer besloten jullie je professioneel met kiteboarden bezig te houden?
Youri: Uiteraard was het altijd al mijn droom. Na de Siemens Mobile Challenge in het jaar 2004, haalde ik een vierde plek tussen de grote namen in die tijd. Daarna kreeg ik wat meer sponsors en ging het balletje rollen. In 2006 was ik net klaar met mijn opleiding. Toen ging ik PKRA-wedstrijden doen en werd ik de eerste twee wedstrijden meteen eerste. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk echt professioneel gegaan!

Kevin: Toen ik veertien was en mee mocht doen met het NK won ik meteen. Dat had ik eigenlijk helemaal niet verwacht. Ik ging er gewoon heen om ervaring op te doen en ik zag wel wat er zou gebeuren. Zoals gezegd won ik het tot mijn verbazing en heb ik het jaar daarna ook weer meegedaan. En ik won weer! Na een aantal andere wedstrijden ging ik naar de PKRA in Oostenrijk in 2004. Ik werd daar vijfde overall. Ik won wat prijzengeld en dacht ik: ‘Hey, dit gaat best wel goed.’ Mijn ouders hebben mij hier goed in gesteund. Die waren er bij.

 

Wanneer kreeg je het idee dat je wereldkampioen wilde worden?
Youri: Het idee is er altijd al geweest, waarbij de sport mij overigens niet uitmaakte *gelach*. Toen ik in 2006 het erg goed in de wedstrijden deed, dacht ik ook echt dat ik een kans zou maken.

Kevin: In 2006 werd ik voor het eerst tweede en dacht ik: ‘Ik ben eigenlijk best dicht bij die wereldtitel’. Het ging ieder jaar eigenlijk steeds beter en ik werd een paar keer tweede achter elkaar en dacht dat ik het best kon halen. Ik heb vervolgens alles op alles gezet en in 2009 werd het mijn jaar.

Youri, is de tweede plek ook bevredigend?
Youri: Ja, dit jaar zeker! Na twee jaar een knieblessure te hebben gehad en in mijn comebackjaar tweede worden! Daar ben ik echt super blij mee. Ik had niet verwacht dat het in New Caledonië zo close met Kevin zou worden voor de eerste plek. Dan heb je ook wel zoiets van: had ik die heat maar gewonnen…

Kevin, wanneer ben je begonnen met ’s winters trainen in het buitenland?
Kevin: We gingen al sinds 2002 met kerst en oud en nieuw weg. Mijn eerste kiteboardtrip was naar Tarifa en ik was een jaar of veertien toen ik voor het eerst naar Zuid-Afrika ging.

Hoe ziet jullie jaarschema er qua trainen en wedstrijden uit?
Youri: In de winter veel trainen. Dit jaar was dat in Zuid-Afrika. Vorige jaar zat ik in Tarifa en Venezuela. In maart beginnen de wedstrijden weer, dan ga ik er weer vol tegen aan. Veel reizen en tussendoor bikkelhard trainen.

Kevin: De competitie begint de tweede week van maart. In december ga ik meestal naar Zuid-Afrika en in maart ga ik weer terug. Dit jaar ga ik in één keer door vanuit Zuid-Afrika naar de competitie. De eerste wedstrijd is in Thailand. Vervolgens weer terug naar Zuid-Afrika en daarna naar huis in Nederland.

Wat zijn voor jou de beste condities om in te trainen?
Youri: Vlak en warm water. Zo’n vijfentwintig graden is wel goed *gelach*. En dan met een 10meter, lekker gepowerd. Maar aan de andere kant zijn slechte condities eigenlijk beter. Want als je het daar in kan, dan kan je het overal.

Kevin: Hier in Kaapstad is het best wel moeilijk om te trainen, maar als je het hier kan, kan je het bijna overal. Het is meestal het beste om te trainen met een negen vierkante meter op spiegelvlak water. Maar het slimste is wellicht om met meer choppy condities te trainen.

Wat vind je ervan dat Aaron uit de competitie is gestapt?
Youri: Een goede beslissing. Hij zou zeker nog wel een jaar mee kunnen, daar twijfel ik niet aan. Maar hij heeft geen motivatie meer. Dus dan is het een goede beslissing om te stoppen. Hij is nu vijf keer wereldkampioen geweest!

Kevin: Ja, ik weet niet wat ik ervan moet zeggen. Het wordt weer een apart jaar. Hij is vijf keer wereldkampioen geworden. Er was een goede rivaliteit tussen ons twee. Hij gaat er even tussenuit en ik weet niet wat er daarna gaat gebeuren. Youri zit lekker in zijn vel, die gaat het goed doen. Het wordt een leuk jaar. Youri is wel iemand die de wereldtitel nog niet gepakt heeft en hij is hongerig naar de titel. Die gaat er honderd procent voor. En ik wil mijn titel niet laten vallen. Mijn doelstelling is om de titel te behouden.

Heb je nog andere doelen gesteld dit jaar, Kevin?
Kevin: Ja, dat ik zoveel mogelijk ga genieten. Dat is een van mijn belangrijkste doelen. Als ik geniet, vaar ik ook goed. Als ik het niet naar mijn zin heb, vaar ik niet goed.

Op de één of andere manier raak jij niet geblesseerd? Wat is je geheim?
Kevin: Ik heb denk ik stalen botten ofzo. Nee, ik let altijd wel goed op tijdens trainingen. Ik neem geen nutteloze risico’s. Dat helpt ook wel heel erg. Sommige gasten gaan als dwazen varen tijdens trainingsessies en blesseren zich daarmee. Ik let goed op dat ik dat niet doe en dat helpt.

Wat zijn je doelstellingen voor het nieuwe jaar? Youri, ga je Kevin van zijn troon stoten?
Youri: Tuurlijk *gelach*. Uiteraard wil ik voor de titel gaan. Maar dat wil Kevin ook en dat wil iedereen eigenlijk. Maar we zullen zien. Er zijn heel veel goede gasten op het moment, denk aan Alex Pastor en Andy Yates. Maar er zijn er nog veel meer.

Hoe gaat het met je knie?
Youri: Knie is eindelijk weer helemaal goed, ik vaar nog wel met brace, maar dat is just in case zeg maar.

Wat zou je hebben gedaan wanneer je van de arts had gehoord dat kiten er niet meer in zou zitten?
Kevin: Dat is een hele goede, laaste tijd wel veel bezig met fotografie, misschien daar iets in doen. Anders voor mijn sponsoren proberen te werken. Rookies trainen lijkt me ook heel cool.

Wat zijn naast blessureleed andere nadelen van je kitecarriere?
Youri: Veel reizen, maar dat is ook weer een natuurlijk ook weer een pluspunt. Voor de rest heb ik niet veel te klagen.

Kevin: Eigenlijk niet echt. De meeste dingen zijn wel heel relaxt. Misschien is een nadeel dat je best wel veel van huis bent en je vrienden en familie niet ziet. Als dat het ergste moet zijn.

Youri is naast het kiteboarden bezig met fotografie.
Kevin: Ja klopt. dat heb ik opgepakt tijdens mijn blessure en vind ik super om te doen. Ik zou daar ook wel graag wat verder in willen doen.

Kevin, ben jij naast het kiteboarden nog met andere dingen professioneel bezig?
Kevin: Ik ben veel bezig met stand up paddelen en golfsurfen. Ik ben nu bezig met de boards van 2011. Ik geef feedback op de boards. Fotograferen, zoals Youri doet, is niet mijn ding. Dan moet ik nog meer spullen meeslepen.

Heb je ook de ambitie om in monstergolven bezig te zijn?
Kevin: Ja hoge bakken vind ik een van de mooiste dingen die er zijn. Dat geef je zo’n kick. Ik ben dit jaar hier ook met hoge bakken naar buiten geweest om te stand up peddelen. Met een dikke 5 meter naar buiten en dat is best wel spannend, maar wel echt heel cool. Ik golfsurf ook, ik doe het een beetje 50/50, beetje afhankelijk van de omstandigheden.

Tow-in surfen?
Kevin: Nee, dan moet ik weer een jetski hebben, en die heb ik niet. Maar ik zou het best wel willen doen hoor.

Kevin en Youri zijn beiden bezig met een serie. Kevin had in 2009 al de primeur door met een internetserie genaamd Capesessions te komen. Youri volgt Kevin in zijn voetsporen en komt ook met een serie voor op het internet en wellicht zelfs voor op televisie.

Kevin, Capesessions 2010, een tipje van het kitedoek?
Kevin: Eén sessie dat we op een markt zijn met Nick Jacobson op zoek naar dingen waar we op kunnen kiten, zoals een koffer, of een stuk hout. Dat wordt een heel leuk stukje. En gewoon hele mooie beelden van De Kaap. Het wordt echt heel vet. We zijn er nu bijna iedere dag mee bezig voor een maand lang en daar halen we dan vijf afleveringen uit.

Hoe vaak zijn de afleveringen van vorig jaar bekeken?
Kevin: Die zijn over de 100.000 keer bekeken.

Youri, hoe zit het precies met de serie die je nu aan het schieten bent in Zuid- Afrika? Hoeveel afleveringen? Vertel er eens wat over.
Youri: Jup, het is een serie van tien af leveringen, opgenomen in Tarifa, Brazilië, en in Zuid-Afrika (maar dan niet zoals Kevin rondom Cape Town). Dit alles wordt als het goed is in april uitgezonden. Maar de uitzenddata zijn nog niet honderd procent zeker. Als het goed is komt er ook wat op de tv, maar niet de hele serie. Ik kan wel vertellen dat er hele vette actie in zit vanuit Brazilië!

 

 van