18-09-2019 - Kitesurfen, Nieuws

De yogamat op

Of je nu toe bent aan je eerste handlepass of net de waterstart beheerst. Elke kitesurfer doet b z’n sessies een beroep op z n lichaam. Het is daarom essentieel dat je je lichaam zowel flexibel en sterk maakt én houdt. Dit is exact wat het beoefenen van yoga voor je doet. Daarnaast heeft yoga nog een aantal andere interessante voordelen. Na het lezen van dit artikel weetje waarom ook jíj die mat op moet.

1. Voorkom blessures

Voetballers lopen zich warm, voordat ze het veld op gaan. Turners doen het nodige rek- en strekwerk voordat zij aan hun vrije oefening beginnen. En, wanneer je de sportschool binnen loopt, is het bijna ondenkbaar om niet eerst even tien minuten op een crosstrainer of ander cardioapparaat te stappen. Voor ons kitesurfers is het ook verstandig op te warmen voor een sessie. Wanneer je opgewarmd het water op gaat, verklein je de kans op blessures

Om je lichaam voor te bereiden op serieuze actie zijn er een aantal yoga-oefeningen heel geschikt. Het is een misvatting, dat yoga alleen goed is om te relaxen of dat yoga alleen is om je spieren te stretchen na een kitesurfsessie. Je kunt yoga gebruiken als warming-up, door diverse poses achter elkaar in een ‘flow’ te doen. Bijvoorbeeld door het doen van de zogenaamde zonnegroet: een downward facing dog, gevolgd door een vinyasa plank naar een cobrapose.

2. Maximale kracht en balans

Bij het beoefenen van yoga, train je jouw core (rug- en buikspieren). Een sterke core is essentieel voor jumps en tricks. Je versterkt je core bij het aannemen van een bepaalde yogapose maar ook bij het veranderen tussen poses; hierbij zorgt je core voor stabiliteit. Yoga is een diverse en dynamische sport die wel duizend verschillende poses kent.

Yoga bevordert niet alleen de kracht en flexibiliteit, maar ook de balans. Je bouwt aan je grote spieren (borst-, rug- en buikspieren) en je kleine spieren zoals triceps en je kuiten) die je helpen lastige poses langer vast te kunnen houden. Een betere balans is dus iets, wat je kunt trainen. Deels doe je dit door te leren focussen en concentreren: ook een belangrijk onderdeel bij yoga. Hierdoor zul je uiteindelijk je tricks op het water ook beter landen.

3. Het geheime wapen van freestyle kitesurfers

Wanneer je een uitgehaakte trick wil doen met kitesurfen, draait het vaak om kracht. Je ziet dit terug in het feit dat de bar dichtbij het lichaam gehouden en naar de heup getrokken wordt. Toch hebben lang niet alle kitesurfers die (supergespierde) bouw van een Youri Zoon. Wat is hun geheime wapen? Flexibiliteit. Proriders als Paula Novotna zijn behalve sterk ook erg flexibel en hebben yoga een serieuze plek gegeven in hun trainingsprogramma: dat is niet voor niks.

Yoga heeft een breed scala aan poses, die alle ‘kitesurf’-spieren voorzichtig wat langer en veerkrachtiger maken. Doordat vrijwel elke pose uit te voeren is in diverse gradaties kun je altijd instappen op je eigen niveau en vanuit daar uitbouwen. Je zult al snel merken dat je na een paar yoga essen al wat verder kunt reiken. Dan lijkt die handle-pass ineens niet meer zo heel erg ver weg.

4. Spierpijn, wat is dat?

Rek- en strekoefeningen doen, na welke sport dan ook, is sowieso een goed idee. De pijn en de stijfheid in je spieren die je normaal gesproken na het kiten kan voelen, zal merkbaar minder zijn. Daarnaast bevordert het de flexibiliteit en de bloedsomloop waardoor je ook de volgende dag kan genieten van een kitesurfsessie. Yoga zorgt er namelijk voor, dat je spieren sneller herstellen. Spierpijn na een dag op het water kan dus verleden tijd worden wanneer je een yogasessie inbouwt voordat je gaat chillen op de bank. Dit hoeft niet lang te duren: een afterkite-yogasessie van tien tot vijftien minuten is al heel effectief.

5. Relaxen

Over chillen gesproken. Maak jij ook weleens tijd om te reflecteren en om dankbaar te zijn? Hoe is het gesteld met jouw innerlijke balans? Misschien zweef jij alleen onder je kite, maar sta er eens bij stil: wanneer je yoga beoefent, ben je met niets anders bezig dan met jezelf. Jouw eigen lichaam. Jouw kracht en flexibiliteit op dat moment. De mate waarin je op dat moment kunt focussen. Yoga draagt niet alleen bij, aan onze lichamelijke gezondheid, maar ook aan rust en daarmee ons geestelijk welzijn. Gun jij jezelf niet snel de tijd en de ruimte om even te bezinnen en te relaxen? Misschien is dit het zetje dat je nodig hebt.

Wanneer je verder wil komen met kitesurfen is er eigenlijk geen reden om niet aan yoga te doen. Dus, wanneer zien we jou op de mat?

Downward facing dog, lage plank en cobrapose

Sta rechtop en strek je armen uit boven je hoofd. Je schouders mogen hierbij laag blijven. Leun voorzichtig naar achteren zodat je buikspieren stretchen. Laat je vervolgens langzaam voorovervallen. Zet je handen op de grond. Wanneer je hiervoor je knieën licht moet buigen, is dat geen probleem. Stap of spring naar achter met beide benen. Je staat nu in een ‘driehoek’: Een downward facing dog.

Zorg dat je je rug zoveel mogelijk stretcht en je stuitje zo hoog mogelijk de lucht in brengt. Wanneer je hielen de grond niet raken, kun je voorzichtig proberen om deze om de beurt te stretchen. Zorg dat je hoofd ten alle tijden ontspannen hangt. Verdeel het gewicht voorwaarts en kom in een plankpositie. Probeer je zo lang mogelijk te maken met je handen onder je schouders. Laat jezelf vervolgens rustig zakken met je armen (ellebogen) langs je lichaam tot je borst de grond bijna raakt. Adem in en stretch je borst naar voren en laat de bovenkant van je voeten op de grond rusten om in de cobrapose te geraken. Vanuit deze pose kun je weer terug naar de downward facing dog, van waar je de hele sequens weer opnieuw doet. Voor een goede warming-up kun je hele serie een paar minuten lang doen in een wisselend tempo. Sneller is niet per se zwaarder, maar hoe sneller je de oefening doet, hoe warmer je het krijgt.


Voor meer Kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven en vijf keer per jaar het mooiste Kiteboard magazine op de mat hebben liggen? Klik dan nu hier en word abonnee van Access!

 van