21-08-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Duotone Jaime 2020 – Review

De Duotone Jaime 2020 twintip is vernoemd naar de Spaanse oud pro-rijder Jaime Herraiz. Het board en de man zijn inmiddels legendes in de kiteboardwereld. De Jaime is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: een met glasfiber-lagen en een met Textreme-carbon-lagen. Wij hebben ze met elkaar vergeleken zodat jij dat niet meer hoeft te doen. 

De Jaime zit in de Duotone line-up tussen het competitie freestyleboard (Team Series) en het freerideboard (Select). De Paulowna-houtkern heeft allerlei driedimensionale elementen (uitsparingen en verdikkingen). Zo kunnen de shapers, samen met de gebruikte materialen, de juiste flex en torsiestijfheid bepalen. Deze gebruikte materialen zijn bij de ‘gewone’ versie bi-axiaal georiënteerde glasvezellagen en, nieuw voor 2020, gebruik van een Carbon Web. Dit is geen carbonfiber laag maar een web van carbon stroken.  

Web van carbon stroken

Laatstgenoemde geeft niet alleen flex en torsiestijfheid maar zorgt ook voor een laag gewicht. De Duotone Jaime Textreme-versie heeft, in plaats van glasvezellagen, lagen van Textreme-carbon. Dit is net even anders dan gewoon carbon doordat de carbon vezels in een ander patroon liggen. Hierdoor is het board niet te stijf, absorbeert het chop beter en is het gewicht toch zeer laag. Op het deck zit een gepatenteerde Spread Tow Fabric-laag en op de onderkant een laag diagonaal Biax Carbon.

Duotone Jaime 2020 - Review

Double Diffusor shape

Beide versies van de Duotone Jaime 2020 hebben een Double Diffusor shape in de bodem waarbij het water wordt ‘gebroken’ bij landingen zodat je lekker zacht en makkelijk landt. Fijn voor de enkeltjes. Door deze bodemvorm ligt het board los op het water zonder in te boeten aan upwind kwaliteiten. De grip bij het springen is erg goed mede doordat er channels in de tips zitten. Een unieke eigenschap van de constructie van de Duotone Jaime is dat de scoop-rockerlijn relatief vlak blijft in underpowered omstandigheden zodat je snel planeert en makkelijk hoogte kunt houden. In overpowered omstandigheden wordt de lijm krommer wat meer controle en stabiliteit geeft.  

Duotone Jaime 2020 - Review

Textreme heeft een iets stijvere flex

Over het algemeen kan gezegd worden dat de Textreme een iets stijvere flex heeft en daardoor beter geschikt is voor rijders die een levendigere ride zoeken met wat meer pop bij het springen. Ook wat sterkere en zwaardere rijders profiteren van een wat stijver board. Al heeft de ‘gewone’ 2020 versie van de Duotone Jaime al wat meer kek gekregen ten opzichte van de 2019-versie door gebruik van het Carbon Web, blijft deze versie een meer mellow ride geven ten opzichte van de Textreme.  

Grabrails

Handig zijn verder de grabrails voor boardoffs. De grabhandle is van hard kunststof met grip en pakt lekker vast. De bindingen monteer je op een track (rail)systeem waardoor je makkelijk en snel van positie kunt veranderen. Met inserts doe je dat niet zo snel maar met tracks is het een fluitje van een cent. Handig om verschillende stances uit te proberen. Meegeleverd worden de S-Bend FS 4.5 centimeter carbon 30-vinnen (en 5 centimeter bij de twee langste versies). Getest met Entity-bindingen die super comfortabel zijn en makkelijk te verstellen door een ‘noppensysteem’ vergelijkbaar met dat van een baseballcap. 

Eigenschappen Duotone Jaime 2020:

Duotone Jaime 2020 - Review

Voor meer informatie over dit board kun je naar de website van Duotone gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘ Duotone Jaime 2020 ‘ komt uit Access #1 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van