10-08-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Duotone Rebel 2020 – Review

De Duotone Rebel is al veertien jaar een begrip in de kitewereld. Deze vijfstruts highperformance freeride en big air kite van Duotone is ontworpen door Ken Winner en uitvoerig getest door het grote Duotone Pro Team.  

Duotone Rebel 2020 - Review

Voor de Duotone Rebel 2020 is de leading edge wat dunner gemaakt zodat de kite nog sneller en efficiënter door de lucht vliegt. Daarnaast zorgt het dat de kite bij het sturen meer twist en daardoor sneller reageert. Het gedeelte bovenop de kite is iets vlakker gemaakt waardoor de kite meer power heeft en een langere airtime. De trailing edge heeft een wat smallere verstevigingsband gekregen om gewicht te besparen en een strakker profiel te verkrijgen zonder dat de trailing edge gaat flapperen.

De Duotone Rebel heeft Trinity TX-doek dat exclusief voor Duotone ontwikkeld is samen met degrootste kunststofvezel-fabrikant ter wereld, Teijin. Dit doek heeft een 3×2-verstevigingsdraad. Waarbij twee draden in de breedte zorgen voor flexibiliteit en drie draden in de lengte voor stijfheid van de kite. Daarnaast geeft het een hoge scheurbestendigheid. Trinity TX heeft een dubbele coating waarbij de verstevigingsdraden stuk voor stuk zijn gecoat en het doek als geheel ook. Zo is de kite bestendig tegen UV-straling, zoutkristallen en zand om zo lang mogelijk ‘crispy’ te blijven.  

Adaptive wingtips

De Duotone Rebel 2020 heeft Adaptive wingtips die je afstelt door de achterste stuurlijnen te bevestigen op een gele knoop voor een ‘soft’ setting met minder bardruk (ideaal voor lichtere rijders en voor het foilen) of de blauwe ‘hard’ setting voor hogere bardruk (ideaal voor zwaardere rijders en als je veel tricks doet tijdens het springen). In de bridle zitten twee katrollen zodat de kite altijd een optimale positie in het windvenster zoekt. Bij de leading edge zitten bij de verbinding van de struts extra panelen om de krachten te verdelen. Zo behoudt de kite goed z’n vorm.

Duotone Rebel 2020 - Review

Dacron leading edge

De dacron leading edge is afgesloten met Insignia-tape en dubbel gestikt. Hierdoor kun je de LE hard oppompen en is het beter bestand tegen crashes. De struts zijn met de leading edge verbonden door middel van Dyneema-stiksels om de krachten zo goed mogelijk te verdelen. Het Airport Valve II-ventiel is ook weer een exclusief Duotone-item. Bij dit ventiel kun je de bajonet-aansluiting van je pomp direct op het ventiel zetten. Er is geen adapter nodig. Voor het laten leeglopen draai je aan een schijfje binnenin het ventiel. Het geheel wordt afgedicht met een grote blauwe dop. Door de Maxi Flow-buisjes (9mm) kun je de Duotone Rebel 2020 kite snel oppompen en laten leeglopen. Op het einde van een van de wingtips zit een extra leegloopventiel. Hierdoor kun je heel handig de kite in een keer vanaf een wingtip helemaal oprollen terwijl je tegelijk alle lucht eruit drukt.  

Duotone Rebel 2020 - Review

De Rebel springt makkelijk

Op het water valt op hoe makkelijk de Rebel springt. Je timing hoeft niet perfect te zijn. Kite insturen, edgen en bar aantrekken en daar ga je. Hoe harder je dat doet hoe explosiever je gaat. Je kunt dat uitstekend doseren. De Duotone Rebel 2020 reageert sneller dan z’n voorganger, maar blijft uiterst voorspelbaar. Hij is ook goed stabiel in de lucht. Hij zal niet snel over je hoofd vliegen zodat je als een dode mus uit de lucht valt. Dat geeft vertrouwen zodat je snel vooruitgang boekt. In het bovenste windbereik heb je wel wat meer been – en armspieren nodig maar zelfs dan blijft de kite makkelijk te controleren.

Duotone Rebel 2020 - Review

Erg gaaf is dat je met de Duotone Rebel 2020 makkelijk een tweede of derde lift kunt bewerkstelligen door tijdens je sprong de bar weer aan te trekken. Niet veel kites doen dat zo goed als de Rebel. Zorg wel dat je buikspieren het aankunnen. Doordat je de lift zo goed kunt doseren kun je ook altijd zachtjes landen. 

Upwind is de Duotone Rebel 2020 een koning. Handig als je net meters downwind bent beland na een gigasprong. En hij is erg snel. Neem daarom geen langzaam board omdat je dan best wat trekkracht te verduren krijgt.  

Duotone Rebel 2020 - Review

Eigenschappen Duotone Rebel 2020:

Duotone Rebel 2020 - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Duotone gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘ Duotone Rebel 2020 ‘ komt uit Access #1 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van