15-02-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Bandit S4 – Kite Review

De F-One Bandit S4 is alweer de vierde versie sinds de afsplitsing van de reguliere Bandit. Beide hebben dezelfde voornaam maar de Bandit S4 is meer gericht op het golfrijden en foilen terwijl de ‘normale’ Bandit XVI meer allround is. Wij doken de golven in met de S4. 

F-One Bandit S4

F-One heeft alle nieuwe doekmaterialen onder de loep genomen en vindt dat Technoforce D2 (doek versterkt met twee draden) en dacron nog steeds de beste keus is op gebied van sterkte, stijfheid, duurzaamheid en gewicht. Wel wordt gebruik gemaakt van verschillende gewichten van beide doeksoorten voor een optimale duurzaamheid versus gewicht-ratio. Zo hebben ze de panelen bij de trailing edge van de F-One Bandit S4 in de maten 8 m2 en daaronder gemaakt van het nieuwe 66 grams Technoforce D2-doek. Dit is sterker en vervormt minder bij harde wind. Bij de maten 9 m2 en daarboven zijn deze panelen van 52 grams Technoforce D2-doek. Dit houdt de kite licht, maar sterk genoeg. F-One maakt gebruik van sail engineering: waarbij alle spanningen en krachten die in een kite komen geanalyseerd worden. Zo kunnen ze, door een juiste opbouw van de panelen en de constructie, zorgen dat de het drukpunt in de kite op dezelfde plek blijft zodat de kite efficiënt vliegt en goed controleerbaar blijft. F-One vindt dat je daar niet specifiek nieuwe doeksoorten voor nodig hebt. Nieuwe doekmaterialen maken de kite vaak alleen maar onnodig duurder vinden zij.  

De F-One Bandit S4 heeft een nieuwe panel layout en een meer aerodynamischer profiel gekregen waardoor hij nog efficiënter door de lucht vliegt. De bumpers op de struts bij de leading edge zijn vervangen door slijtvaste kevlar stroken. Dit zorgt voor minder turbulentie en maakt de kite nog meer gestreamlined. Wat ook nieuw is zijn de opvallende Staggered Seams. Dit zijn verspringende naden in de trailing edge. Deze staan niet haaks op de leading edge maar ietwat schuin zodat ze in de richting liggen van de trekkrachten en deze verdelen. Hierdoor gaan ze vervorming van de kite tegen. Dit samen met het Force Frame maken de hele kite erg vormvast. We moeten inderdaad zeggen dat de nieuwe Bandit er super strak op staat: windvlagen worden goed opgevangen en gelijkmatig verdeeld. Dit geeft een rustige en constante feedback op de bar met een lineaire druk op- en afbouw. Zelfs in harde vlagerige wind. Dit geeft je meteen een vertrouwd gevoel. De bardruk blijft licht en de trekkracht aan de trapeze blijft binnen de perken.  

De F-One Bandit S4 reageert snel op stuurbewegingen en de vliegsnelheid is redelijk hoog maar toch voelt de kite niet nerveus aan. Waveriders zullen deze directe stuureigenschappen waarderen. De kite drift uitstekend en blijft te besturen zelfs met minder spanning op de lijnen. De Bandit S4 is een kite die in beide wave-stijlen gevaren kan worden. Zowel driftend als actief sturend. Bij de laatstgenoemde heb je de hele rit controle over de power in de kite en kun je de druk geheel lozen bij de topturn mocht je dat willen. Hij zal je niet snel van je board trekken. Door de katrollen zoekt de kite altijd een aerodynamische hoek op waardoor windvlagen niet direct en hard worden doorgegeven wat weer bijdraagt aan de voorspelbaarheid en controleerbaarheid. Vooral met onshore omstandigheden is dit fijn en maakt dat golfrijden makkelijker. Niet elk foutje in de positionering van de kite wordt afgestraft. In vergelijking met de vorige versies is de F-One Bandit S4, door het stijvere profiel, wat stabieler en krachtiger geworden. Maar deze kracht laat zich prima controleren. Door dit stijvere profiel loopt de S4 erg goed hoogte. En dat is lekker als je net een flink stuk downwind bent na een lange golfrit. Je kan de S4 ook zeker een maat kleiner varen. Een kleinere kite is weer wendbaarder en beter te controleren. 

Doordat de F-One Bandit S4 zo rustig in de lucht blijft hangen en nog bestuurbaar blijft met weinig spanning op de lijnen is het ook een goede keuze voor de foilers. Neemt de wind toe dan blijft de kite prima te controleren door een voorspelbare druk op- en afbouw. Springen met de F-One Bandit S4 gaat prima. Niet zo hoog als z’n broertjes de XVI en de Trigger maar je behaalt een lekkere hoogte. Hoog genoeg voor strapless freestyle-tricks. Je hebt een prima controle over de kite in de lucht en de take-off is niet al te hard. Daarom is de F-One Bandit S4 ook geschikt voor de beginnende kitesurfer. Die zullen de algehele controleerbaarheid en vergevingsgezindheid waarderen alsmede de goede herstartbaarheid.  

De F-One Bandit S4 is uitgerust met twee katrollen en twee ringen in de bridle. Nieuw is dat de ringen van geanodiseerd aluminium zijn gemaakt waardoor ze licht en sterk zijn en weinig slijtage opleveren aan de bridle-lijnen. De kite is verder uitgerust met een SUP-ventiel dat netjes wordt afgedicht met een kunststof dop met daaroverheen een kapje. De bardruk kan worden ingesteld op de wingtips. De F-One Bandit S4 vaar je met een hoge V-splitsing op de bar. 

Verdeling 0 tot 5 

Bardruk: laag, hoog 3 

Trekkracht: laag, hoog 3 

Depower: weinig, veel 4 

Stuurgedrag: indirect, direct 4 

Vliegsnelheid: langzaam, snel 4 

Sheet and go: matig, uitstekend 4 

Lift: geleidelijk, explosief 3 

Spronghoogte: laag, hoog 3 

Airtime: kort, lang 3 

Low-end: matig, uitstekend 4 

High-end: matig, uitstekend 3 

Stabiliteit: matig, uitstekend 4 

Draaicirkel: klein, groot 3 

Trekkracht in loop: weinig, veel 3 

Positie in windvenster: voor achter 4 

Vaarsnelheid: laag, hoog 3 

Hoogtelopen: matig, uitstekend 4 

Herstarten: matig, uitstekend 3 

Driften: matig, uitstekend 5 

Sturen met slack lines: matig, uitstekend 4 

Pop: weinig, veel 3 

Kijk voor meer kitereviews en een overview van alle specs van alle kites op ridersguide.nl 

Maten windbereik gewicht prijs 

4 meter: 30 + knopen, 1,71 kg, prijs: € 1.359,- 

5 meter: 25 + knopen, 1,89 kg, prijs: € 1.399-  

6 meter: 23 + knopen, 2,09 kg, prijs: € 1.479,- 

7 meter: 20 + knopen, 2,25 kg, prijs: € 1.549,- 

8 meter: 16 – 28 knopen, 2,40 kg, prijs: € 1.629,- 

9 meter: 14 – 25 knopen,  2,61 kg, prijs: € 1.689,- 

10 meter: 12 – 22 knopen, 2,81 kg, prijs: € 1.789,- 

11 meter: 10 – 20 knopen, 3,02 kg, prijs: € 1.889,- 

Kijk voor meer info over de F-One Bandit S4  op: www.F-One.world


Dit artikel “ F-One Bandit S4  – Kite Review” komt uit Access #5 van 2022. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van