10-02-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Mitu Pro Carbon 2022 – Review

F-one Mitu Pro Carbon – review. Pro-rijder Mitu Monteiro is al meer dan tien jaar betrokken bij het ontwikkelen van de surfboards van F-One. En zijn eigen pro model, de Mitu Pro, is inmiddels door z’n unieke shape en bijbehorende vaareigenschappen een benchmark onder de surfboards. 

F-one Mitu Pro Carbon

Er zijn drie Mitu Pro-uitvoeringen: de Pro Bamboo, de Pro Flex en de nieuwe, door ons uitgeprobeerde, F-one Mitu Pro Carbon. Elk van deze modellen heeft z’n eigen flex-eigenschappen. Waarbij de F-one Mitu Pro Carbon het stijfst is en de Flex het flexibelst. Door deze hoge stijfheid stuurt de Carbon zeer direct. Elke kleine voetbeweging wordt directer vertaald in een beweging van het board waardoor het board lekker actief vaart en responsief is. Vandaar dat het board het meest geschikt is voor de gevorderde kitesurfer die weet wat hij doet. Die zal op de golf ook het meeste uit het board halen. De F-one Mitu Pro Carbon houdt van keiharde en scherpe bottomturns waarbij je met maximale snelheid weer naar de top van de golf knalt om daar weer vol tegen de lip te slashen.

F-one Mitu Pro Topdeck

De F-one Mitu Pro Carbon kan zowel lange als korte bottom- en topturns, maar dat vraagt wel om een iets gevorderde voet om deze perfect uit te voeren. Je kan ook niet cheaten met voetbanden want die kunnen er niet op, het is een kwestie van het board en kite goed plaatsen tijdens de rit. De Flex en de Bamboo zijn hierin wat vergevingsgezinder. Door de rondere rail voor en in het midden wordt het inzetten van bochten makkelijk. En dat het board iets meer breedte bij de voorste voet heeft zorgt ervoor dat je goed snelheid houdt tijdens de bottomturn. Zo kun je makkelijk om gebroken gedeelten van de golf heen om door te rijden op het ongebroken gedeelte. Dit is vooral fijn bij langzame, mushy Noordzee-golven die overal breken.

Voor 2022 is de shape iets aangepast. Zo is er een groter vlakker gedeelte onderop tussen de voeten voor meer snelheid. Aan de voorkant is er ook een vlak gedeelte onderop voor meer stabiliteit. Voorin is de rail ook dunner voor een snellere rail-to-rail-transitie. De rockerlijn is gefinetuned voor een meer surfy vaargevoel. 

F-one Mitu Pro

Voor strapless freestylers geeft deze Carbon-versie uit de Mitu-lijn de meeste pop. De rockerlijn is niet zo recht als bijvoorbeeld de Magnet of Slice maar het carbon geeft meer dan genoeg ‘spring’. Eenmaal in de lucht blijft het board goed aan de voeten plakken. Fijn is ook de bobbel op het dek bij de voorste voet. Dat geeft net even meer houvast tijdens tricks en is een goed algemeen referentiepunt tijdens het varen. Je hoeft niet eens te kijken waar je voeten staan, je voelt het.

De swallow tail maakt het inzetten van bochten makkelijk. De dunne rails achterin geven grip op de golf. Je kan de F-one Mitu Pro Carbon echt hard pushen zonder dat-ie wegglipt. Vooral in korte agressieve bochten is dat fijn. In heftige chop vraagt de Carbon een sterke voet en moet je je aandacht erbij houden. Wat dat betreft is daar de Flex iets comfortabeler, maar deze vaart wel minder direct.

F-one Mitu Pro Carbon Fins

De carbonvezels in de Mitu zijn kruislings (diagonaal) gelegd zodat er een optimaal flexpatroon is behaald over het board. Aan de zijkanten van het board zitten deck stringers gelamineerd zodat het board extra sterk en duurzaam is. De Carbon heeft een front- en backpad. Het geeft veel grib, maar een extra laagje wax voor strapless freestyle moves is aan te bevelen. De F-one Mitu Pro Carbon heeft Futures-vinboxen en je krijgt er speciaal voor kitesurfen ontwikkelde Flow XS of M-vinnen bij. Deze hebben een voorkant van carbon en achterkant en tip van glasfiber zodat ze stijf zijn maar wel de nodige twist kunnen geven. 


Maten: 

5’2” x 17.7” x 2.1” x 2,78 kg x 20,5 liter

5’4” x 18.1” x 2.2” x 3,03 kg x 22 liter

5’6” x 18.3” x 2.2” x 3,07 kg x 23 liter

5’8” x 18.5” x 2.2” x 3,16 kg x 24 liter

5’10 x 19.1” x 2.2” x 3,44 kg x 26 liter


Prijs: 

Carbon van € 1.349,- tot € 1.399,-

Flex van € 1.119,- tot € 1.179,-

Bamboo van € 889,- tot € 939,-

Bamboo Foil van € 989,- tot € 1.019,-


www.f-one.world


Dit artikel “F-One Mitu Pro Carbon” komt uit Access #5 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van