11-12-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Trax HRD Carbon 2022 – Board Review

De F-One Trax is een van de populairste twintips op de markt. Verkrijgbaar in drie verschillende constructies met elk hun eigen vaareigenschappen. De Trax is het meest op freeride gericht, de Trax HRD Lite op freeride/freestyle en de F-One Trax HRD Carbon 2022 op freestyle. Wij gingen het water op met de laatstgenoemde in de langste versie (140 x 45 cm).

Deze langste versie van de F-One Trax HRD Carbon 2022 is ontwikkeld voor de wat zwaardere rijders of voor rijders met een gemiddeld gewicht die met weinig wind willen varen. Ondanks dat 140 centimeter best kort is voor een lichtweerboard planeer je makkelijk en snel weg. De flinke breedte van 45 centimeter speelt hier samen met de vlakkere rockerlijn een grote rol. Eenmaal in plané trekt dit lichte boardje supersnel op en haalt-ie hoge topsnelheden. Fijn is dat je de F-One Trax HRD Carbon 2022 makkelijk onder controle houdt. Je moet hem wel actief varen en je benen aanspannen, maar zelfs beginners kunnen op dit board kiteboarden. Eenmaal op snelheid komt de HRD-rail in beeld. Deze railvorm loopt van dun bij de tips naar dik en rond onder de voeten naar weer dun tussen de pads. Dit zorgt ervoor dat het board veel grip heeft, maar (als je de druk van het board haalt) ook heel wendbaar is ondanks de breedte. Samen met de stijfheid van het carbon maakt dat het board superlekker carvet. Het is echt een lust om dit F-One Trax HRD Carbon 2022 op z’n rail te zetten en dikke sprays te slashen.

Door de brede tips, het stijve carbon en de dunne rails in de tips heeft de F-One Trax HRD Carbon 2022 een uitstekende pop. En deze pop is ook goed te controleren zodat ook beginnende springers ermee uit de voeten kunnen. De pop bouwt geleidelijk op en is goed te doseren zodat je niet snel ongecontroleerd de lucht in gaat. Bij landingen na snelle, lage sprongen moet je wel even je aandacht bij houden en goed doorveren met de benen omdat het board wat stijver is, maar bij echt hoge sprongen buigt het board dan weer niet te ver door zodat je de controle niet verliest en ‘door het board heen trapt’. De channels onderop zorgen ook voor soepele landingen. Nadat je hoog en ver bent gesprongen is upwind varen totaal geen probleem. De relatieve vlakke rockerlijn met scherpe rails tussen de benen en parallelle outline zorgen hiervoor. De F-One Trax HRD Carbon 2022 vaart, zeker voor een carbon board, nog comfortabel in ruig choppy water. Daarvoor is het board niet te stijf en te licht, maar precies goed qua flex.

De F-One Trax HRD Carbon 2022 is uitgerust met F-One eigen ontwikkelde vinbox-systeem en heeft 50 millimeter lange vinnen. De grabhandle is hard en heeft grip aan de binnenkant.

Verdeling 0 tot 5

Planeren: langzaam snel 4

Hoogtelopen: matig goed 4

Eindsnelheid: laag hoog 5

Controle: weinig veel 4

Vaargevoel: indirect direct 4

Comfort: weinig veel 4

Flex: flexibel stijf 4

Edge grip: weinig veel 4

Pop: weinig veel 4

Landingen: moeilijk makkelijk 3

Spray: veel weinig 4

Golfrijden: matig goed 3

Maten, ideale gewicht rijder

135 x 39   nb

136 x 40,5         nb

137 x 42   nb

140 x 45   nb

Prijs: € 799,- Plantium 3 bindingen + handle € 210,- vinnen € 55,-

kijk voor meer informatie op: f-one.world


Dit Review “F-One Trax HRD Carbon 2022” komt uit Access #2 van 2022. Kijk voor meer board-reviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van