29-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

F-One TX 134cm 2011

De TX4 is een freeride- en freestyleboard met een geschiedenis. Dit nieuwe model is gebaseerd op de technologie en structuur van de TrAX4. Het board is gemaakt van glasvezel en heeft een volledig houten kern. De TX4 is voorzien van een nieuw gepatenteerd vinsysteem, waarbij de vinnen smaller zijn en het board met meer snelheid is te varen.

De TX4 in het kort
Vanaf het moment dat ik op de TX4 stapte was ik onder de indruk. Onze eerste sessie was nu niet wat je noemt spiegelglad. Het was chop aan alle kanten en het schuim vloog me om de oren. Maar met dit board onder de voeten leek ik nergens last van te hebben. Met een mond vol zout water kon ik overal dwars doorheen snijden.

De TX4 op het water
Door de concaaf en de channel die in de lengte loopt, reageert het board heel snel en gaat upwind varen ook erg gemakkelijk. De tipchannel zorgt voor een snelle water afvoer en vermindert de druk op je achterstebeen zodat dit board je niet snel vermoeit. De pad is zacht en comfortabel. Vanwege het feit dat de voetbanden niet helemaal aansloten kreeg ik last van de zijkant van mijn voet. De voetband kan horizontaal en verticaal worden verschoven. Het lukte daarbij niet meteen om de ideale positie te vinden (red: dit blijkt te zijn gekomen door levering van te kleine straps bij dit testboard).

Conclusie
Het board is flexibel, dynamisch en makkelijk te controleren. pop kost niet veel moeite. Ik denk dat de gevorderde kiteboarder er nog veel meer uit kan halen, maar voor een beginner die snel wil leren is dit ook een uitstekend model. Ik ben erg enthousiast en denk dat de TX4 mij zeker kan helpen snel vooruitgang te boeken. Met de zin dat de TX4 is ontworpen voor rijders die een toegankelijk allround en highperformance board zoeken slaat F-One de spijker op zijn kop.

Door: Ofra Bosma.

 van