09-02-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Francesca Maini: de eerste vrouw die een dubbele loop land in een wedstrijd

Francesca Maini heeft al internationaal gekite voor Groot-Brittannië op junior niveau, en is altijd enthousiast geweest om ook verschillende disciplines te proberen. Ze ontdekte Big Air in 2019, en werd de eerste vrouw die een dubbele loop landde in een wedstrijd in januari 2023 op slechts 20-jarige leeftijd.

Francesca Maini


De passie voor kitesurfen zit in de familie van Francesca Maini. Haar vader, al meer dan 20 jaar kitesurfer, heeft haar en haar broer als kind leren vliegeren. De sport is nu een typische gezinsactiviteit geworden, ongeacht het weer of hoe koud het water in Groot-Brittannië wordt.

Hoe ben je begonnen met kitesurfen en wat is je favoriete discipline?

Francesca Maini: Door mijn vader ben ik begonnen met kitesurfen. Hij kitesurft altijd en leerde het mijn broer en mij. Ik probeerde voor het eerst te kitesurfen toen ik ongeveer 10 was. Daarna begon ik het consequenter te doen toen ik ongeveer 12 of 13 was. Ik geniet van alle aspecten van kitesurfen, dus het is zo moeilijk om te zeggen dat ik een favoriet heb! Ik hou wel van Big Air en golfsurfen, maar ik kan nog steeds niet kiezen tussen die twee!

Wat doe je voordat je het water in gaat?
Francesca Maini: Normaal gesproken probeer ik zo snel mogelijk mijn wetsuit aan te trekken, mijn oordopjes in te doen en dan te gaan. Ik probeer meer te stretchen vlak voordat ik ga, maar als de omstandigheden er geweldig uitzien, heb ik haast om te gaan!

Vertel ons je beste kitesurfherinnering.

Francesca Maini: Ik heb er zoveel! Een van mijn beste herinneringen was toen ik mijn eerste echte kitesurf run kon maken. Ik was zo blij en wilde het gewoon blijven doen! Ook kitesurfen in Platboom, Zuid-Afrika, een paar jaar geleden. Het is zo’n prachtige plek, en ik kite met honderden zeehonden en twee enorme walvissen! Ik heb zoveel geweldige herinneringen, ik kan ze niet allemaal opschrijven!

Ergste wipeout?

Francesca Maini: Een van mijn ergste uitvallen was eigenlijk bij het foil racen. Ik crashte zo hard, maakte veel karrewielen op het water en ik raakte de onderkant van mijn foil board met mijn kite bar en slaagde erin mijn board te beschadigen! Een paar jaar geleden had ik ook een zware crash van Big Air, waarbij de kite me niet opving en ik super hard op mijn borst landde. Ik dacht dat er iets gebroken was, maar gelukkig niet, hoewel ik nu nog steeds last heb van mijn borst door die crash!

Wie wil je graag bedanken?

Francesca Maini: Ik zou graag mijn ouders willen bedanken omdat ze me in de eerste plaats aan het kitesurfen hebben gekregen en me naar verschillende plekken hebben gebracht om te kunnen kiten. Mijn vader steunt mijn broer en mij altijd. Hij helpt ons vooral bij race foiling wedstrijden en heeft ons in de eerste plaats leren kiten! Ik wil ook mijn broer bedanken die soms mijn “Big Air coach” is. Hij pusht me om nieuwe trucs te doen, ook al geloof ik soms niet dat ik het kan, of als het super eng is. Hij zorgt ervoor dat ik het doe en hij heeft altijd gelijk!

Wat is je favoriete F-ONE uitrusting?

Francesca Maini: Ik zou over elke kite afzonderlijk kunnen praten, maar twee kites waar ik met veel plezier op heb gevaren zijn de TRIGGER en de BANDIT S4.


Kijk voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van