02-09-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Fresh Access #1 2021

Cabrinha Contra

De populaire lichtweer freeride-kite van Cabrinha is er in 2021 in twee versies. Een met drie struts en een met één strut. Dedriestrutter is er in 13, 15 en 17 m2 en is meer gericht op detraditionele vorm van lichtweer kiteboarden op een twintip.De éénstrutter is er in 3, 4, 5, 7, 9 en 11 m2 en is meer gerichtop het foilen. Die laatste is superlicht, heeft veel kracht pervierkante meter, drift uitstekend en is erg wendbaar zodat jeeerder met een kleinere kite het water op kan. Hierdoor ishij ook geschikt in combinatie met een twintip of surfboard.Natuurlijk hebben deze kites Cabrinha’s top-off-the-line con-structie met Nano Ripstop als hoofddoek en een leadingedge van High Tenacity Dacron zodat de kite sterk, vormvasten duurzaam is. De Pure Profile Panels zijn stroken doek dielopen van de LE naar de TE en zorgen voor een mooi aerody-namisch profiel. Prijzen van € 1.049 tot € 1.999,-.

www.cabrinhakites.com

Core SLC Foil

Ja eindelijk komt Core met een foilset. Uitgebreid getest voor het Core Team. Geschiktvoor de beginnende tot expert foilers. De wing heeft een schuimkern met daaromheenlagen carbonfiber. De uiteinden hebben wat meer flex zodat er minder weerstand is enje foil-ervaring verbeterd. Het ontwerp is zo gemaakt dat het wier doormidden snijdt.Daarnaast geeft deze wing je een voorspelbare lineaire lift en stabiliteit. Verkrijgbaar ineen 1000 en 1250 cm2. De mast en fuselage zijn van 6063 luchtvaart-aluminium omdatde buiging naar alle kanten hetzelfde is. Iets dat niet het geval is bij carbon, terwijl ditaluminium net zo licht is. Je kunt kiezen uit een 71 of 92 centimeter lange mast. Alles isCNC-geshapet en past naadloos in elkaar. De mastplaat is standaard zodat je de foil opelk board kunt varen. Het SLC-board is super licht en stijf door gebruikt van carbon. Hier-door reageert het board snel op voetsturing. Het board heeft afgeschuinde rails, flinkechannels en hoge rockerlijn zodat je makkelijk uit het water komt maar ook weer soepelop het water neerkomt. Verkrijgbaar in de lengtes 115 x 46 (11,5 liter), 125 x 47 (15,3liter) en 135 x 49 (21,1 liter). Prijs voor de hele set is € 2.599,- voor de foilset is € 1.400,-.

www.corekites.com

Slingshot RPX

De Slingshot RPM heeft een opvolger en deze heet de RPX. De X staat zeker voor cross-over want deze kite is van alle markten thuis. Freestyle, freeride, wave, big air, foil, de RPXstaat z’n mannetje. Het design is compleet veranderd. Zo is de trailing edge onder handengenomen zodat de turbulentie, luchtweerstand en geklapper verminderd is. Hierdoor gaatde kite sneller door de lucht en reageert-ie directer op stuurimpulsen. De RPX heeft 88 pa-nelen minder dan z’n voorganger en is daardoor een stuk aerodynamischer geworden. Denieuwe gestroomlijnde bridle-lijnen zijn 25 procent dunner, lichter en sterker. Gebleven ishet door Slingshot uitgevonden Open C Canopy: door de vlakkere arc-vorm heeft de kitemeer windrange, depower en loopt-ie makkelijker hoogte. Voeg daaraan toe een uitste-kende handling en directe stuureigenschappen en je hebt een Slingshot-kite. Verkrijgbarematen van 4.5 tot 14 m2. Prijzen van € 1.080,- tot € 1.730,-.

www.slingshotsports.com

NeilPryde Combat

De Combat is het top-off-the-line-wetsuit uit de collectie van NeilPryde. Met maximalewarmte en bescherming tegen windchill. Dat laatste hebben ze weten te bereiken doorgebruik te maken van Armor Skin G2-Yamamoto-neoprenen panelen op plekken waarje die het meeste nodig hebt zoals op de borst, middel, bovenbenen en rug. Dezedelen moeten goed beschermd zijn tegen kou zodat je warm blijft. Het nadeel vanglad mesh-neopreen (ook wel single lined neopreen genoemd) is dat het kwetsbaarderis. Hiervoor heeft NeilPryde een tweede generatie mesh-neopreen ontwikkeld die eenstuk sterker en duurzamer is. Waar mesh-neopreen helpt om de kou buiten te houden,houdt de Techzag-voering warmte vast heeft grotere lussen. Deze voering droogt snel,voelt zacht aan en is heel flexibel. De Silvadur antibacteriële behandeling zorgt ervoordat het pak niet zo snel stinkt. Verder is het wetsuit uitgerust met MLS Muscle LockSystem in de onderbenen. Deze compressie-technologie ondersteunen de spieren enbevorderen de bloedsomloop waardoor je langer kunt doorvaren. Een zelfde soorttechniek, de EFX Expansion Flex Panels, zit er bij de onderarmen. De Combat is ver-krijgbaar met een rits aan de voor-of achterkant en heeft neopreen diktes van 5/4/3millimeter. Prijs € 499,95. Er is ook nog een 6/5/4 Hooded FZ-versie voor € 529,95.

www.neilpryde.com

Ozone Infinity V2

Dat je niet alleen kunt foilen bij weinig wind bewijst de Ozone Infinitytwintip. Dit performance freeride board blinkt met name uit als hetniet zo hard waait, maar ook als de wind toeneemt hoef je niet naar dekant om een kleiner board te pakken. Dit komt doordat het board le-vendiger, lichter en kleiner aanvoelt dan andere vergelijkbare lichtweerboards. De tweede versie van de Infinity heeft een nieuwe 3D-shapebij de tips en flexpatroon zodat je makkelijker door de chop heenvaart.De dubbele concaafbodem die vlak wordt bij de tips zorgen ervoordat je snel planeert en een hoge eindsnelheid haalt. De channels in detips geven grip voor maximale sprongen. De inserts voor de bindingenstaan meer naar de hielkant zodat je eenvoudig kunt hoogtelopen.Dus: blijf niet zitten op de kant bij weinig wind, ga het water op met deOzone Infinity V2! Maten: 144 x 47 en 148 x 48. Verkrijgbare kleurenoranje transparant (houtkern zichtbaar) en lichtblauw dekkend (hout-kern niet zichtbaar). Prijs € 749,- (inclusief bindingen).

www.ozonekites.com

North Scoop en Sense

De kite foilboard-lijn van North is te verdelen in twee modellen, de Scoop en deSense. De laatste heeft een twintip-bouwwijze met Paulownia-houtkern met fiber-glas-lagen eromheen De Sense is meer gericht op beginnende kitefoilers maa ook gevorderde kitefoilers zullen dit board waarderen. Door het lage volume is het makkelijk om te starten. Voor 2021 is de Sense stijver geworden om zo directerestuur eigenschappen te geven. Daarnaast kunnen de voetbanden nu ook in eenV-opstelling worden gemonteerd. Maten 135 bij 47 centimeter. Prijs € 729,-. DeScoop is er voor de gevorderde tot expert kitefoilers. Het dek heeft een concaaf zodat je stabiel en comfortabel staat en het board direct reageert op voetsturing.Voor 2021 is het board stijver gemaakt door gebruik van carbon. Hierdoor ‘pomp’je het board makkelijker en stuurt het directer. De nieuwe spine in de neus van het board en dubbele concaaf bodem zorgen samen met de afgeschuinde rails dat je niet meteen van het board valt als je het water raakt. De nieuwe Max Grip-dek-pad geeft maximale grip. De foilbox zit nu in het board gelamineerd met twee pvc-stringers ernaast zodat die muurvast zit. Bij de 2021 kun je de straps nu ook inV-opstelling monteren. Maten 120 bij 46 centimeter. Prijs € 999,-.

www.northkb.com

North Sonar Reflexed

De nieuwe North Sonar Reflexed-wings hebben een camber-profiel op de ach-terkant van de vleugel. Dit gaat de neiging van het omhooggaan van de wingtegen. Het werkt zo goed dat je niet meer met je lichaam naar balans hoeft tezoeken: dat doet de wing zelf automatisch. Dit geeft meer stabiliteit en controlezodat je jij je alleen hoeft te focussen op het varen. De Reflexed wings zijn ietsgroter dan normaal, maar omdat je de wing in een lagere hoek op de fuselagekunt zetten zijn ze net zo snel en reageren ze net zo direct als een kleinere wing.De Sonar-vleugels zijn gemaakt van stijd en licht pre-preg carbon. Verkrijgbarematen 1800 en 1500 cm2. Prijzen respectievelijk € 579,- en € 529,-.

www.northkb.com

Duotone Evo SLS

Na vorig seizoen hun wave-kite de Neo in SLS-editie te hebben gepresenteerdkomt Duotone nu met de Evo SLS, hun one for all kite: freeride, freestyle en wave.SLS staat voor strong light & superior. Deze Evo SLS is een Evo on steroids. Doorgebruik van Penta TX in de leading edge is de kite niet alleen een stuk lichter (15%,tot 500 gram) maar stuurt het ook een stuk directer. Dit komt doordat Penta TXstijver materiaal is waardoor de leading edge vormvaster is. Om de kite toch soepelte laten sturen zitten er in de wingtips Flex-struts. Doordat de Evo SLS zo’n vorm-vast frame heeft en zo direct stuurt zijn sprongen explosiever en is de windrangegroter. Het lagere gewicht geeft ook een betere drift waardoor golfrijden en foilenmakkelijker gaat. Daarnaast is Penta TX vijf keer sterker en duurzamer dan gewoondacron. Verkrijgbaar in de maten 7 t/m 12 m2. Prijzen van € 1.539,- tot € 1.939,-.

www.duotonesports.com

Cabrinha X:Caliber

De Cabrinha X: heeft een re-design gehad en is nu weer helemaal up to date voor defanatieke big air en freestyle fans. Met nieuw ontworpen radicale rail- en tip-channelszodat je maximale grip hebt bij een take-off voor een sprong. Hoe agressiever jeedget hoe explosiever je loskomt van het water. Hoe hardcore de sprongkwaliteitenook zijn, de nieuwe dubbele concaaf bodem zorgt voor zachte landingen. De Pau-lownia-houtkern met fiberglas lagen geven het board toch een comfortabele rideover het water. Er is ook een carbon-versie, die meerdere lagen van exclusief Toraystructuur carbon uit Japan heeft. Dit maakt het board lichter en stijver. Dit geeft nogmeer pop bij springen en een levendiger vaargevoel. Verkrijgbare maten 133 x 40,135 x 41, 138 x 42 en 141 x 43. Prijzen: Wood € 699,- Carbon €1.049,-.

www.cabrinhakites.com

Ozone Alpha V2

Ozone heeft een tweede versie gemaakt van de Alpha. En ze doen dat alleen als er echtiets verbeterd is. De grootste verandering is het gebruik van Ozone’s nieuwe doeksoor-ten Technoforce triple ripstop en dacron. Beide doeksoorten zijn verstevigd met driedraden. Hierdoor is de kite alleen sterker, duurzamer en vormvaster. Een vormvastekite geeft directere stuureigenschappen, soepelere drukopbouw, meer controle en eengrotere windrange. Allemaal voordelen dus voor deze lichtweer freeride en foilkite.Door gebruik van deze nieuwe doeksoorten kon er ook wat getuned worden met hetdesign om tot optimale vaareigenschappen te komen. Verder is de ééns trutter onge-looflijk licht van gewicht en compact zodat je er makkelijk mee kunt reizen. Hiervoorkrijg je er ook een compressietas bij. Nieuw is ook de Variable Bridle Geometry waarbijje de bridle kunt instellen op freestyle /onshore, freeride of wave/foil. Verder zit de lijnwaar je je achterlijnen aan vastknoopt in een V splitsing aan de wingstip vast. Dit omde stuurkrachten beter te verdelen en een mooie lineaire barbruk te bewerkstellingen.Verkrijgbaar in tal van kleuren en in de maten 4, 6, 8, 10, 12, 14 en 16 m2.

www.ozonekites.com

F-One Mitu Pro Carbon

De Mitu Pro-surfboards van F-One zijn inmiddels wel legendarisch. En met recht. Dezeboards laten zich makkelijk bevaren zonder in te leveren aan radicale vaareigenschappen.Daarnaast zijn ze overal inzetbaar. Van vlak water tot hoge steile en snelle bakken. De lijn iste verdelen in een bamboo-, flex- en een carbon-versie. En dat in vijf verschillende matenmaakt dat je kunt kiezen uit vijftien boards. De carbon edities zijn de stijfste en lichtste uithet rijtje waardoor deze het meest uitblinkt in strapless freestyle moves. De pop is super enhet gewicht in de lucht laag waardoor je het board makkelijk kunt rondgooien. De carbonheeft geen inserts voor voetbanden om het gewicht zo laag mogelijk te houden. De nieu-we tailrockerlijn samen met de scherpe rails geven het board maximale grip bij het edgenvoor een sprong of tijdens een bottom-en top-turn. Hij planeert snel door de single con-caaf op de bodem en doordat ie iets breder is bij de voorste voet. Ook fijn bij langzameregolven om toch op volle snelheid de lip te kunnen raken of om het schuim heen te sturenen de golf verder door te rijden. De Mitu Pro Carbon komt met een volledige dekpad.Verkrijgbare maten: 5’2” x 17.7” x 20.2 liter, 5’4” x 18.1” x 21.8 liter, 5’6” x 18.3” x 22.8liter, 5’8” x 18.5” x 23.9 liter en 5’10” x 19.1” x 25.4 liter. Prijs € 1.349,-.

www.f-one.world

NeilPryde Evo Flexcore

De NeilPryde Evo Flexcore is een soepele lichtgewicht trapeze die jedoor een laag ruggedeelte maximale bewegingsvrijheid geeft r metvoldoende steun in de rug. De SS-spreaderbar met EZ Release klikje in no time in en uit. Met de roestvrij stalen haak kun je zowel kite-surfen als windsurfen. Verkrijgbaar in zwart en blauw en in een blauwmet roze dames-model. Prijs € 179,95 (inclusief SS-spreaderbar).

www.neilpryde.com

Duotone Mono

De nieuwe one strut Duotone Mono is 15 procent lichter dan andere klassiekekites. Een laag gewicht is belangrijk bij lichtweer kitesurfen. Maar als de windtoeneemt is de Mono nog makkelijk te controleren. Dit maakt dat deze kite eengrote windrange heeft. Door de uitgekiende shape, constructie en gebruikte ma-terialen maakt dat de kite niet snel klappert in de wind. Iets dat je vaak snel zietbij kites met één strut. De drukopbouw is lekker progressief en dat maakt heteen makkelijke vlieger voor iedereen. Door de lage aspect ratio is de kans opbackstallen geminimaliseerd. Dit alles maakt de Mono bij uitstek geschikt voorfreeriders die op zoek zijn naar lichtweer-kite, foilers die op zoek zijn naar eensimpele foil-kite en waveriders die op zoek zijn naar een lichtweer-wave kite

www.duontonesports.com

F-One Bandit S2

De Bandit S2 is de wavekite van F-One. Maar deze kite is breder inzetbaar danalleen op de golven. Het is ook een erg fijne freeride-kite met een lage bardruken trekkracht aan de trapeze. Toch stuurt de S2 erg direct is de power goed tecontroleren. Springen doet-ie ook goed, al boost ie niet zo hoog als z’n big air /performance freeride-broertje de Bandit 2021. De S2 shinet natuurlijk het meest opde golf met z’n uitstekende drift, stabiliteit en nauwkeurige besturing. Voeg daareen goede low-end aan toe en de kite voelt zich ook thuis in combinatie met eenfoilboard. Al met al een prima kite voor beginners tot experts. Verkrijgbaar in dematen 4 t/m 10 m2. Prijzen van € 1.199,- tot € 1.529,-.

www.f-one.world

Ozone Custom kites

Ben je creatief? Altijd al met een eigen ontworpenprint op je kite willen varen? Wil je je onderschei-den? Of wil je je sponsor blij maken? Bij Ozone kunje je eigen kite ontwerpen. Op elk model uit de Ozo-ne-lijn je eigen ontwerp op laten maken. En dat kostniet eens de hele wereld. Voor een prijsopgave eneen sjabloon opvragen kun je mailen naar

office@h2osportstech.nl

North Reach

Voor 2021 heeft de North Reach een kleine update gekregen. Het was lastig voor Northom hun meest verkochte en succesvolle kite te verbeteren maar deze alleskunner istoch een tikje beter geworden. Zo is de kite lichter geworden door gebruik van minderdacron en lichtere bladders. En dat zonder in te boeten aan sterkte en duurzaamheid.Een lichtere kite vergroot de windrange en geeft betere drift-eigenschappen. De brid-le-lijnen zijn vernieuwd en nu dunner (aerodynamischer) en stijver (directer sturen). DeReach heeft een constante trekkracht en lineaire bardruk. Voeg daarbij een sportievedirecte handeling en dit alles maakt dat de Reach uitstekend geschikt is voor freeri-den, springen, kiteloopen, waveriden, freestylen en foilen. En dat voor beginners totexpert-kiteboarders. De Reach heeft het allemaal. Verkrijgbare maten: 3 t/m 17 m2.Prijzen van € 999,- tot € 1.949,-.

www.northkb.com

Slingshot Formula 1

Het doel van Slingshot voor de ontwikkeling van hun nieuwste board, de Formula 1,was het maken van het lichtste high performance freeride board dat Slingshot ooitgemaakt heeft. En met twee kilo (voor de 136) is dat gelukt. Maar een laag gewichtheb je er niks aan als het niet sterk is. Daarom heeft het board Carbon2-matten. Hierbijliggen hoge modulus carbon-vezels in een hoek van dertig graden ten opzichte van el-kaar waardoor het board extreem sterk is. Voeg daar een Textreme-carbon stringer vantip tot tip aan toe en je krijg een explosieve pop. Een dubbele concaaf loopt over dehele bodem zodat het board goed te controleren is in ruig water en soepele landingengeeft. Om nog meer gewicht uit te sparen zijn er minder inserts gebruikt voor bevesti-gen van je bindingen en is er een 0.2 millimeter dunne boven- en onderlaag gebruikt.Verkrijgbaar in de maten 136 x 41, 140 x 42 en 144 x 42,5. Prijs € 1.090,-.

www.slingshotsports.com

Cabrinha Moto V2

De Cabrinha Moto heeft een grote update gehad. De freeride crossover kite draaitdoor een nieuwe shape en profiel sneller door de lucht en heeft meer voorwaartsekracht. Hierdoor stuurt de kite dynamisch en direct en loop je er goed hoogte mee.Daarnaast is ook het windbereik vergroot. De bridle-setup is aangepast zodat hetgeheel een mooie balans heeft tussen bardruk en controle. Al met al maakt het deMoto een jack of all trades, inzetbaar als freeride-, surf-, freestyle- en foil-kite voorrijders van elk niveau. Natuurlijk heeft de Moto ook de top-off-the-line constructievan Cabrinha met Nano Ripstop als hoofddoek en een leading edge van High Ten-acity Dacron zodat de kite sterk, vormvast en duurzaam is. De Pure Profile Panelszijn stroken doek die lopen van de LE naar de TE en zorgen voor een mooi aerody-namisch profiel. Verkrijgbare maten 5 t/m 14m2. Prijzen van € 1.249,- tot € 1.749,-.

www.cabrinhakites.com

Ion Graphene

De Select wetsuits van Ion hebben nu een grafeen afwerking. Ditmateriaal ligt als een net over de voering van het pak. Een voeringmet grafeen houdt de warmte goed vast zodat het tot 20 procentwarmer is dan een Plasma Plush-voering. Daarnaast is het super lichtqua gewicht en zeer rekbaar zodat het de beweegbaarheid niet in deweg zit. Het droogt ook anderhalf keer zo snel. De Select Graphenewetsuits zijn verkrijgbaar in een back- of frontzip en in de diktes 3/2,4/3, 5/4 en 6/5. Prijzen liggen tussen de € 539,- en € 579,-.

www.ion-products.com

Ion Graphene

De Select wetsuits van Ion hebben nu een grafeen afwerking. Ditmateriaal ligt als een net over de voering van het pak. Een voeringmet grafeen houdt de warmte goed vast zodat het tot 20 procentwarmer is dan een Plasma Plush-voering. Daarnaast is het super lichtqua gewicht en zeer rekbaar zodat het de beweegbaarheid niet in deweg zit. Het droogt ook anderhalf keer zo snel. De Select Graphenewetsuits zijn verkrijgbaar in een back- of frontzip en in de diktes 3/2,4/3, 5/4 en 6/5. Prijzen liggen tussen de € 539,- en € 579,-.

www.ion-products.com

North Focus

De North Focus is het board waarmee Jesse Richman de King of the Air won.Dat geeft meteen al aan wat voor type board het is. Dit big air freestyle-boardheeft een controleerbare explosieve pop, een dynamische flex en stuurt superdirect. De twee stroken carbon tape op bodem en dek zorgen hiervoor. Denieuwe meer naar binnen afgeschuinde tips met channels creëren grip en pop.De progressieve rocker, quad concaaf bodem en flexende tips zorgt ervoor datlandingen soepel worden geabsorbeerd. Jesse heeft niks aan een giga sprongals hij de landing niet stickt. Door de flexende tips vaar je ook makkelijk doorheftige chop heen. Nieuw zijn ook de vier centimeter lange composiet vinnenvoor meer tractie. De Focus kan gevaren worden met boots of bindingen. Ver-krijgbare lengtes: 133 x 40, 136 x 41, 139 x 42 en 142 x 43. Prijs € 649,-.

www.northkb.com

Manera Meteor X10D

In het voorjaar kan het water best nog lang fris zijn. Een goed wetsuit is danbelangrijk voor een fijne sessie. Een mooi voorbeeld is de Meteor X10D van Manera. Dit pak combineert flexibiliteit met warmte. De X10D-fleecevoering geeft comfort, warmte en flexibiliteit. Het Airfoam-neopreen houdtde kou buiten. De Re-flex-buitenlaag verhoogt de duurzaamheid. De na-den zijn verlijmd en blind gestikt. Aan de binnenkant zit SD2 Tape 2.0 opzodat je de naden niet voelt, het pak waterdicht is en het verhoogt deduurzaamheid. Deze tape is niet gelijmd maar met hitte bevestigd. Door-dat het pak drie dimensionaal is ontworpen en gesneden heeft het eenuitstekende pasvorm. Verkrijgbaar in 5/4/3 (prijs € 349,-) en 4/3 (€ 329,-)millimeter dik neopreen. En in het grijsblauw of zwart.

www.manera.com

Ozone Ignition V3

De Ozone Ignition is ontworpen om de kiter in je los te maken. Dezedrie-lijns-trainerkite stuur soepel en is stabiel. De Ingition is uitgerust metOzone’s unieke start- en landings-systeem waarbij je zelf kunt veilig startenen landen zonder hulp van anderen. Heeft de kite te veel kracht of voel je jeonzeker, dan kun je de bar gewoon loslaten. De kite zal met minimale krachtnaar beneden vallen en automatisch weer klaar staan om te starten. Hier-door heb je geen vlieger-ervaring nodig om met deze matras-kite te vliegen.Verkrijgbaar in de maten 1.5, 2, 2.5 en 3 m2. Prijzen van € 219,- tot € 299,-.

www.ozonekites.com

Deze dit artikel ‘’Fresh” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van