02-09-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Fresh Access #1 2021

Cabrinha Contra

De populaire lichtweer freeride kite van Cabrinha is er in 2021 in twee versies. Een met drie struts en een met één strut. De driestrutter is er in 13, 15 en 17 m2 en is meer gericht op de traditionele vorm van lichtweer kiteboarden op een twintip. De één strutter is er in 3, 4, 5, 7, 9 en 11 m2 en is meer gericht op het foilen. Die laatste is superlicht, heeft veel kracht per vierkante meter, drift uitstekend en is erg wendbaar zodat je eerder met een kleinere kite het water op kan. Hierdoor is hij ook geschikt in combinatie met een twintip of surfboard. Natuurlijk hebben deze kites Cabrinha’s top-off-the-line constructie met Nano Ripstop als hoofddoek en een leadingedge van High Tenacity Dacron zodat de kite sterk, vorm vasten duurzaam is. De Pure Profile Panels zijn stroken doek die lopen van de LE naar de TE en zorgen voor een mooi aerodynamisch profiel. Prijzen van € 1.049 tot € 1.999,-.

www.cabrinhakites.com

Core SLC Foil

Ja eindelijk komt Core met een foilset. Uitgebreid getest voor het Core Team. Geschikt voor de beginnende tot expert foilers. De wing heeft een schuimkern met daaromheen lagen carbonfiber. De uiteinden hebben wat meer flex zodat er minder weerstand is en je foil ervaring verbeterd. Het ontwerp is zo gemaakt dat het wier doormidden snijdt. Daarnaast geeft deze wing je een voorspelbare lineaire lift en stabiliteit. Verkrijgbaar in een 1000 en 1250 cm2. De mast en fuselage zijn van 6063 luchtvaart aluminium omdat de buiging naar alle kanten hetzelfde is. Iets dat niet het geval is bij carbon, terwijl dit aluminium net zo licht is. Je kunt kiezen uit een 71 of 92 centimeter lange mast. Alles is CNC geshapet en past naadloos in elkaar. De mastplaat is standaard zodat je de foil op elk board kunt varen. Het SLC board is super licht en stijf door gebruikt van carbon. Hier door reageert het board snel op voetsturing. Het board heeft afgeschuinde rails, flinke channels en hoge rockerlijn zodat je makkelijk uit het water komt maar ook weer soepel op het water neerkomt. Verkrijgbaar in de lengtes 115 x 46 (11,5 liter), 125 x 47 (15,3liter) en 135 x 49 (21,1 liter). Prijs voor de hele set is € 2.599,- voor de foilset is € 1.400,-.

www.corekites.com

Slingshot RPX

De Slingshot RPM heeft een opvolger en deze heet de RPX. De X staat zeker voor crossover want deze kite is van alle markten thuis. Freestyle, freeride, wave, big air, foil, de RPX staat z’n mannetje. Het design is compleet veranderd. Zo is de trailing edge onderhanden genomen zodat de turbulentie, luchtweerstand en geklapper verminderd is. Hierdoor gaat de kite sneller door de lucht en reageert ie directer op stuurimpulsen. De RPX heeft 88 panelen minder dan z’n voorganger en is daardoor een stuk aerodynamischer geworden. De nieuwe gestroomlijnde bridle lijnen zijn 25 procent dunner, lichter en sterker. Gebleven is het door Slingshot uitgevonden Open C Canopy: door de vlakkere arc vorm heeft de kite meer windrange, de power en loopt ie makkelijker hoogte. Voeg daaraan toe een uitstekende handling en directe stuureigenschappen en je hebt een Slingshot kite. Verkrijgbare maten van 4.5 tot 14 m2. Prijzen van € 1.080,- tot € 1.730,-.

www.slingshotsports.com

NeilPryde Combat

De Combat is het top-off-the-line-wetsuit uit de collectie van NeilPryde. Met maximale warmte en bescherming tegen windchill. Dat laatste hebben ze weten te bereiken doorgebruik te maken van Armor Skin G2-Yamamoto-neoprenen panelen op plekken waar je die het meeste nodig hebt zoals op de borst, middel, bovenbenen en rug. Deze delen moeten goed beschermd zijn tegen kou zodat je warm blijft. Het nadeel van glad meshneopreen (ook wel single lined neopreen genoemd) is dat het kwetsbaarder is. Hiervoor heeft NeilPryde een tweede generatie meshneopreen ontwikkeld die een stuk sterker en duurzamer is. Waar mesh neopreen helpt om de kou buiten te houden, houdt de Techzag voering warmte vast heeft grotere lussen. Deze voering droogt snel, voelt zacht aan en is heel flexibel. De Silvadur antibacteriële behandeling zorgt er voordat het pak niet zo snel stinkt. Verder is het wetsuit uitgerust met MLS Muscle LockSystem in de onderbenen. Deze compressie technologie ondersteunen de spieren en bevorderen de bloedsomloop waardoor je langer kunt doorvaren. Een zelfde soort techniek, de EFX Expansion Flex Panels, zit er bij de onderarmen. De Combat is verkrijgbaar met een rits aan de voor of achterkant en heeft neopreen diktes van 5/4/3millimeter. Prijs € 499,95. Er is ook nog een 6/5/4 Hooded FZ versie voor € 529,95.

www.neilpryde.com

Ozone Infinity V2

Dat je niet alleen kunt foilen bij weinig wind bewijst de Ozone Infinity twintip. Dit performance freeride board blinkt met name uit als het niet zo hard waait, maar ook als de wind toeneemt hoef je niet naar de kant om een kleiner board te pakken. Dit komt doordat het board levendiger, lichter en kleiner aanvoelt dan andere vergelijkbare lichtweer boards. De tweede versie van de Infinity heeft een nieuwe 3D-shape bij de tips en flexpatroon zodat je makkelijker door de chop heen vaart. De dubbele concaaf bodem die vlak wordt bij de tips zorgen er voordat je snel planeert en een hoge eindsnelheid haalt. De channels in de tips geven grip voor maximale sprongen. De inserts voor de bindingen staan meer naar de hiel kant zodat je eenvoudig kunt hoogtelopen. Dus: blijf niet zitten op de kant bij weinig wind, ga het water op met de Ozone Infinity V2! Maten: 144 x 47 en 148 x 48. Verkrijgbare kleurenoranje transparant (houtkern zichtbaar) en lichtblauw dekkend (hout-kern niet zichtbaar). Prijs € 749,- (inclusief bindingen).

www.ozonekites.com

North Scoop en Sense

De kite foilboard lijn van North is te verdelen in twee modellen, de Scoop en de Sense. De laatste heeft een twintip-bouwwijze met Paulownia houtkern met fiberglas lagen eromheen De Sense is meer gericht op beginnende kitefoilers maar ook gevorderde kitefoilers zullen dit board waarderen. Door het lage volume is het makkelijk om te starten. Voor 2021 is de Sense stijver geworden om zo directere stuur eigenschappen te geven. Daarnaast kunnen de voetbanden nu ook in een V opstelling worden gemonteerd. Maten 135 bij 47 centimeter. Prijs € 729,-. De Scoop is er voor de gevorderde tot expert kitefoilers. Het dek heeft een concaaf zodat je stabiel en comfortabel staat en het board direct reageert op voetsturing. Voor 2021 is het board stijver gemaakt door gebruik van carbon. Hierdoor ‘pomp’je het board makkelijker en stuurt het directer. De nieuwe spine in de neus van het board en dubbele concaaf bodem zorgen samen met de afgeschuinde rails dat je niet meteen van het board valt als je het water raakt. De nieuwe Max Grip dekpad geeft maximale grip. De foilbox zit nu in het board gelamineerd met twee pvc stringers ernaast zodat die muurvast zit. Bij de 2021 kun je de straps nu ook in V-opstelling monteren. Maten 120 bij 46 centimeter. Prijs € 999,-.

www.northkb.com

North Sonar Reflexed

De nieuwe North Sonar Reflexed wings hebben een camber profiel op de achterkant van de vleugel. Dit gaat de neiging van het omhooggaan van de wing tegen. Het werkt zo goed dat je niet meer met je lichaam naar balans hoeft te zoeken: dat doet de wing zelf automatisch. Dit geeft meer stabiliteit en controle zodat je jij je alleen hoeft te focussen op het varen. De Reflexed wings zijn iets groter dan normaal, maar omdat je de wing in een lagere hoek op de fuselage kunt zetten zijn ze net zo snel en reageren ze net zo direct als een kleinere wing. De Sonar vleugels zijn gemaakt van stijd en licht prepreg carbon. Verkrijgbare maten 1800 en 1500 cm2. Prijzen respectievelijk € 579,- en € 529,-.

www.northkb.com

Duotone Evo SLS

Na vorig seizoen hun wave kite de Neo in SLS editie te hebben gepresenteerd komt Duotone nu met de Evo SLS, hun one for all kite: freeride, freestyle en wave. SLS staat voor strong light & superior. Deze Evo SLS is een Evo on steroids. Door gebruik van Penta TX in de leading edge is de kite niet alleen een stuk lichter (15%,tot 500 gram) maar stuurt het ook een stuk directer. Dit komt doordat Penta TX stijver materiaal is waardoor de leading edge vormvaster is. Om de kite toch soepel te laten sturen zitten er in de wingtips Flexstruts. Doordat de Evo SLS zo’n vormvast frame heeft en zo direct stuurt zijn sprongen explosiever en is de windrange groter. Het lagere gewicht geeft ook een betere drift waardoor golfrijden en foilen makkelijker gaat. Daarnaast is Penta TX vijf keer sterker en duurzamer dan gewoon dacron. Verkrijgbaar in de maten 7 t/m 12 m2. Prijzen van € 1.539,- tot € 1.939,-.

www.duotonesports.com

Cabrinha X:Caliber

De Cabrinha X: heeft een redesign gehad en is nu weer helemaal up to date voor de fanatieke big air en freestyle fans. Met nieuw ontworpen radicale rail en tipchannels zodat je maximale grip hebt bij een take off voor een sprong. Hoe agressiever je edget hoe explosiever je loskomt van het water. Hoe hardcore de sprong kwaliteiten ook zijn, de nieuwe dubbele concaaf bodem zorgt voor zachte landingen. De Paulownia houtkern met fiberglas lagen geven het board toch een comfortabele ride over het water. Er is ook een carbon versie, die meerdere lagen van exclusief Toray structuur carbon uit Japan heeft. Dit maakt het board lichter en stijver. Dit geeft nog meer pop bij springen en een levendiger vaargevoel. Verkrijgbare maten 133 x 40,135 x 41, 138 x 42 en 141 x 43. Prijzen: Wood € 699,- Carbon €1.049,-.

www.cabrinhakites.com

Ozone Alpha V2

Ozone heeft een tweede versie gemaakt van de Alpha. En ze doen dat alleen als er echt iets verbeterd is. De grootste verandering is het gebruik van Ozone’s nieuwe doek soorten Technoforce triple ripstop en dacron. Beide doek soorten zijn verstevigd met driedraden. Hierdoor is de kite alleen sterker, duurzamer en vormvaster. Een vormvaste kite geeft directere stuureigenschappen, soepelere drukopbouw, meer controle en een grotere windrange. Allemaal voordelen dus voor deze lichtweer freeride en foilkite. Door gebruik van deze nieuwe doek soorten kon er ook wat getuned worden met het design om tot optimale vaareigenschappen te komen. Verder is de ééns trutter ongelooflijk licht van gewicht en compact zodat je er makkelijk mee kunt reizen. Hiervoor krijg je er ook een compressietas bij. Nieuw is ook de Variable Bridle Geometry waarbij je de bridle kunt instellen op freestyle onshore, freeride of wave foil. Verder zit de lijnwaar je je achterlijnen aan vastknoopt in een V splitsing aan de wingstip vast. Dit om de stuurkrachten beter te verdelen en een mooie lineaire barbruk te bewerkstellingen. Verkrijgbaar in tal van kleuren en in de maten 4, 6, 8, 10, 12, 14 en 16 m2.

www.ozonekites.com

F-One Mitu Pro Carbon

De Mitu Pro surfboards van F-One zijn inmiddels wel legendarisch. En met recht. Deze boards laten zich makkelijk bevaren zonder in te leveren aan radicale vaareigenschappen. Daarnaast zijn ze overal inzetbaar. Van vlak water tot hoge steile en snelle bakken. De lijn is te verdelen in een bamboo, flex en een carbon versie. En dat in vijf verschillende maten maakt dat je kunt kiezen uit vijftien boards. De carbon edities zijn de stijfste en lichtste uit het rijtje waardoor deze het meest uitblinkt in strapless freestyle moves. De pop is super en het gewicht in de lucht laag waardoor je het board makkelijk kunt rondgooien. De carbon heeft geen inserts voor voetbanden om het gewicht zo laag mogelijk te houden. De nieuwe tailrocker lijn samen met de scherpe rails geven het board maximale grip bij het edgen voor een sprong of tijdens een bottom en top turn. Hij planeert snel door de single concaaf op de bodem en doordat ie iets breder is bij de voorste voet. Ook fijn bij langzamere golven om toch op volle snelheid de lip te kunnen raken of om het schuim heen te sturen en de golf verder door te rijden. De Mitu Pro Carbon komt met een volledige dekpad. Verkrijgbare maten: 5’2” x 17.7” x 20.2 liter, 5’4” x 18.1” x 21.8 liter, 5’6” x 18.3” x 22.8liter, 5’8” x 18.5” x 23.9 liter en 5’10” x 19.1” x 25.4 liter. Prijs € 1.349,-.

www.f-one.world

NeilPryde Evo Flexcore

De NeilPryde Evo Flexcore is een soepele lichtgewicht trapeze die je door een laag ruggedeelte maximale bewegingsvrijheid geeft voldoende steun in de rug. De SS spreader bar met EZ Release klikje in no time in en uit. Met de roestvrij stalen haak kun je zowel kite surfen als windsurfen. Verkrijgbaar in zwart en blauw en in een blauw met roze dames model. Prijs € 179,95 (inclusief SS spreaderbar).

www.neilpryde.com

Duotone Mono

De nieuwe one strut Duotone Mono is 15 procent lichter dan andere klassieke kites. Een laag gewicht is belangrijk bij lichtweer kitesurfen. Maar als de wind toeneemt is de Mono nog makkelijk te controleren. Dit maakt dat deze kite een grote windrange heeft. Door de uitgekiende shape, constructie en gebruikte materialen maakt dat de kite niet snel klappert in de wind. Iets dat je vaak snel ziet bij kites met één strut. De drukopbouw is lekker progressief en dat maakt het een makkelijke vlieger voor iedereen. Door de lage aspect ratio is de kans op backstallen geminimaliseerd. Dit alles maakt de Mono bij uitstek geschikt voor freeriders die op zoek zijn naar lichtweer kite, foilers die op zoek zijn naar een simpele foil kite en waveriders die op zoek zijn naar een lichtweer wave kite.

www.duontonesports.com

F-One Bandit S2

De Bandit S2 is de wavekite van F-One. Maar deze kite is breder inzetbaar dan alleen op de golven. Het is ook een erg fijne freeride kite met een lage bar druk en trekkracht aan de trapeze. Toch stuurt de S2 erg direct is de power goed te controleren. Springen doet ie ook goed, al boost ie niet zo hoog als z’n big air performance freeride broertje de Bandit 2021. De S2 shinet natuurlijk het meest op de golf met z’n uitstekende drift, stabiliteit en nauwkeurige besturing. Voeg daar een goede lowend aan toe en de kite voelt zich ook thuis in combinatie met een foilboard. Al met al een prima kite voor beginners tot experts. Verkrijgbaar in de maten 4 t/m 10 m2. Prijzen van € 1.199,- tot € 1.529,-.

www.f-one.world

Ozone Custom kites

Ben je creatief? Altijd al met een eigen ontworpen print op je kite willen varen? Wil je je onderscheiden? Of wil je je sponsor blij maken? Bij Ozone kun je je eigen kite ontwerpen. Op elk model uit de Ozone lijn je eigen ontwerp op laten maken. En dat kost niet eens de hele wereld. Voor een prijsopgave en een sjabloon opvragen kun je mailen naar.

office@h2osportstech.nl

North Reach

Voor 2021 heeft de North Reach een kleine update gekregen. Het was lastig voor North om hun meest verkochte en succesvolle kite te verbeteren maar deze alleskunner is toch een tikje beter geworden. Zo is de kite lichter geworden door gebruik van minder dacron en lichtere bladders. En dat zonder in te boeten aan sterkte en duurzaamheid. Een lichtere kite vergroot de windrange en geeft betere drift eigenschappen. De bridle lijnen zijn vernieuwd en nu dunner (aerodynamischer) en stijver (directer sturen). De Reach heeft een constante trekkracht en lineaire bardruk. Voeg daarbij een sportieve directe handeling en dit alles maakt dat de Reach uitstekend geschikt is voor freeriden, springen, kiteloopen, waveriden, freestylen en foilen. En dat voor beginners tot expert kiteboarders. De Reach heeft het allemaal. Verkrijgbare maten: 3 t/m 17 m2.Prijzen van € 999,- tot € 1.949,-.

www.northkb.com

Slingshot Formula 1

Het doel van Slingshot voor de ontwikkeling van hun nieuwste board, de Formula 1, was het maken van het lichtste high performance freeride board dat Slingshot ooit gemaakt heeft. En met twee kilo (voor de 136) is dat gelukt. Maar een laag gewicht heb je er niks aan als het niet sterk is. Daarom heeft het board Carbon2 matten. Hierbij liggen hoge modulus carbon vezels in een hoek van dertig graden ten opzichte van elkaar waardoor het board extreem sterk is. Voeg daar een Te xtreme carbon stringer van tip tot tip aan toe en je krijg een explosieve pop. Een dubbele concaaf loopt over de hele bodem zodat het board goed te controleren is in ruig water en soepele landingen geeft. Om nog meer gewicht uit te sparen zijn er minder inserts gebruikt voor bevestigen van je bindingen en is er een 0.2 millimeter dunne boven en onderlaag gebruikt. Verkrijgbaar in de maten 136 x 41, 140 x 42 en 144 x 42,5. Prijs € 1.090,-.

www.slingshotsports.com

Cabrinha Moto V2

De Cabrinha Moto heeft een grote update gehad. De freeride crossover kite draait door een nieuwe shape en profiel sneller door de lucht en heeft meer voorwaartse kracht. Hierdoor stuurt de kite dynamisch en direct en loop je er goed hoogte mee. Daarnaast is ook het windbereik vergroot. De bridle setup is aangepast zodat het geheel een mooie balans heeft tussen bardruk en controle. Al met al maakt het de Moto een jack of all trades, inzetbaar als freeride, surf, freestyle en foil kite voorrijders van elk niveau. Natuurlijk heeft de Moto ook de top-off-the-line constructie van Cabrinha met Nano Ripstop als hoofddoek en een leading edge van High Tenacity Dacron zodat de kite sterk, vormvast en duurzaam is. De Pure Profile Panels zijn stroken doek die lopen van de LE naar de TE en zorgen voor een mooi aerodynamisch profiel. Verkrijgbare maten 5 t/m 14m2. Prijzen van € 1.249,- tot € 1.749,-.

www.cabrinhakites.com

Ion Graphene

De Select wetsuits van Ion hebben nu een grafeen afwerking. Dit materiaal ligt als een net over de voering van het pak. Een voering met grafeen houdt de warmte goed vast zodat het tot 20 procent warmer is dan een Plasma Plush voering. Daarnaast is het super licht qua gewicht en zeer rekbaar zodat het de beweegbaarheid niet in de weg zit. Het droogt ook anderhalf keer zo snel. De Select Graphene wetsuits zijn verkrijgbaar in een back of frontzip en in de diktes 3/2,4/3, 5/4 en 6/5. Prijzen liggen tussen de € 539,- en € 579,-.

www.ion-products.com

North Focus

De North Focus is het board waarmee Jesse Richman de King of the Air won. Dat geeft meteen al aan wat voor type board het is. Dit big air freestyle board heeft een controleerbare explosieve pop, een dynamische flex en stuurt superdirect. De twee stroken carbon tape op bodem en dek zorgen hiervoor. De nieuwe meer naar binnen afgeschuinde tips met channels creëren grip en pop. De progressieve rocker, quad concaaf bodem en flexende tips zorgt ervoor dat landingen soepel worden geabsorbeerd. Jesse heeft niks aan een giga sprong als hij de landing niet stickt. Door de flexende tips vaar je ook makkelijk door heftige chop heen. Nieuw zijn ook de vier centimeter lange composiet vinnen voor meer tractie. De Focus kan gevaren worden met boots of bindingen. Verkrijgbare lengtes: 133 x 40, 136 x 41, 139 x 42 en 142 x 43. Prijs € 649,-.

www.northkb.com

Manera Meteor X10D

In het voorjaar kan het water best nog lang fris zijn. Een goed wetsuit is dan belangrijk voor een fijne sessie. Een mooi voorbeeld is de Meteor X10D van Manera. Dit pak combineert flexibiliteit met warmte. De X10D fleecevoering geeft comfort, warmte en flexibiliteit. Het Airfoam neopreen houdt de kou buiten. De Reflex buitenlaag verhoogt de duurzaamheid. De naden zijn verlijmd en blind gestikt. Aan de binnenkant zit SD2 Tape 2.0 op zodat je de naden niet voelt, het pak waterdicht is en het verhoogt de duurzaamheid. Deze tape is niet gelijmd maar met hitte bevestigd. Door dat het pak drie dimensionaal is ontworpen en gesneden heeft het een uitstekende pasvorm. Verkrijgbaar in 5/4/3 (prijs € 349,-) en 4/3 (€ 329,-) millimeter dik neopreen. En in het grijsblauw of zwart.

www.manera.com

Ozone Ignition V3

De Ozone Ignition is ontworpen om de kiter in je los te maken. Deze drie lijns trainerkite stuur soepel en is stabiel. De Ingition is uitgerust met Ozone’s unieke start en landingssysteem waarbij je zelf kunt veilig starten en landen zonder hulp van anderen. Heeft de kite te veel kracht of voel je je onzeker, dan kun je de bar gewoon loslaten. De kite zal met minimale kracht naar beneden vallen en automatisch weer klaar staan om te starten. Hierdoor heb je geen vlieger ervaring nodig om met deze matras kite te vliegen. Verkrijgbaar in de maten 1.5, 2, 2.5 en 3 m2. Prijzen van € 219,- tot € 299,-.

www.ozonekites.com

Deze dit artikel ‘’Fresh” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van