24-06-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Fresh Access #1 2022

Airush Unit

Fresh Access #1 2022

Fresh Access #1 2022: de Airush Unit is een premium bar met een enkele depower-lijn met PU-omhulsel. De power-lijn en safety-lijn lopen door dit PU-omhulsel zodat ze beschermd zijn tegen slijtage. De enkele depower-lijn geeft de bar een strakke uitstraling. De quickrelease is Airush’s eigen beproefde IQR-quickrelease met easy click in & click out. De lichtere in breedte instelbare bar-uiteinden zijn nieuw ontwikkeld. Je kunt kiezen tussen 50 en 60 centimeter breedte van de bar. De bar heeft nieuwe lichtgewicht en zachte EVA-floaters zodat-ie goed blijft drijven. De bar heeft een groot gat voor het depowerkoord zodat slijtage wordt tegengegaan en je maximale ruimte hebt bij het sturen.

Voorste lijnen 9 + 10 + 4 meter. Achterste lijnen 19 + 4.

Prijs € 639,-.

www.airush.com


F-One Bandit XV

Fresh Access #1 2022

Fresh Access #1 2022: de nieuwe F-One Bandit XV is zeer allround. Zo kun je er prima mee freeriden, freestylen, golfrijden en springen. In de big air discipline gooi je met deze kite al snel hoge ogen. Het springen gaat zo intuïtief dat het je veel vertrouwen geeft om hoger te springen en meer complexe trick uit te voeren. De XV  is zeer stabiel in de lucht en windvlagen worden uitstekend geabsorbeerd. De kiteloop gaat dit jaar ook sneller: de draaicirkel ss korter zonder haperingen. Door de feedback van de kite, de lineaire drukopbouw en de directe stuureigenschappen hou je alles makkelijk onder controle. De hangtime is verbeterd zodat je alle tijd hebt om je trick tot een goed einde te brengen. De leading edge is opnieuw ontworpen en is dunner en heeft meer segmenten waardoor de XV makkelijk manoeuvreert en stabieler is in de lucht. Dat laatste wordt ook veroorzaakt door de nieuwe dubbele verticale panel-layout in de trailing edge en het gebruik van lichter dacron. Al met al is de Bandit XV de ultieme big air-kite.

Verkrijgbare maten: 7, 8, 9, 10, 11, 12 en 14 m2.

Prijzen van € 1.399,- tot € 1.899,-.

www.f-one.world


Flysurfer Radical 7

Fresh Access #1 2022

Fresh Access #1 2022: Flysurfer brengt alleen een nieuwe versie van een product op de markt als het product echt verbeterd is. Na drie jaar de Radical 6 allround twintip is het nu tijd voor versie 7. Deze heeft channels in de tips waardoor de edge grip en controle op hoge snelheden is verbeterd. Het vernieuwde dubbele concaaf onderwaterschip maakt dat het board comfortabel over ruig water vaart en zorgt voor soepele en makkelijke landingen. Inkepingen in het midden van het board maken dat je het board goed vast kunt houden bij boardoffs. Overall is de nieuwe Radical sportiever geworden zonder in de boeten aan comfort. Het board planeert nog steeds snel en loopt erg goed hoogte. Gebleven is ook de asymmetrische outline met een iets langere rail met meer vierkante vorm aan de hielkant voor meer grip. De Radical 7 is geschikt voor zowel beginners als expert kiteboarders. Elke lengte van het board heeft z’n eigen design van een kunstenaar met als thema ‘Veranderende tijden’.

Verkrijgbare maten: 128 x 39, 133 x 40, 138 x 42,5 en 144 x 46.

Prijs € 699,-, met Squad-bindingen € 799,-.

www.flysurfer.com


Slingshot Ghost V2

Fresh Access #1 2022

Fresh Access #1 2022: de one strut-kite Slingshot Ghost V2 heeft een nieuwe aspect ratio en geometrie die in elke maat anders is. Elke maat heeft een ander gebruik en daar moet de kite op worden aangepast. Zo is ook het profiel aangepast. De strut is daarom dikker geworden en op een iets andere plek gezet. Daarbij is-ie nu ook voor een deel los van het hoofddoek. Dit alles geeft een betere aerodynamica met minder weerstand. De bridle-lijnen zijn 25% minder dik geworden; ook weer voor een betere aerodynamica met minder weerstand. Verder zitten er meer bevestigingspunten op de Ghost V2 zodat de kite beter te tunen is.

Verkrijgbare maten: 2,5, 4, 6, 8, 10, 12, 15 en 17 m2.

Prijs van € 972,- tot € 1.790,-.

www.slingshotsports.com


Mystic Majestic X

Fresh Access #1 2022

Fresh Access #1 2022: de nieuwe Mystic Majestic X heeft een Bionic Core Frame waarbij de trapeze horizontaal stijf is (stijfheid 9 uit 10) maar toch nog wel voldoende kan twisten in de torsie (stijfheid 6 uit 10) om de contouren van je lichaam te volgen. Door deze stijfheid blijft de trapeze z’n vorm behouden ongeacht de windkracht. Er is minder dik materiaal gebruikt aan de voorkant van de trapeze zodat de pasvorm beter is geworden met meer bewegingsvrijheid. De binnenkant van de trapeze is afgewerkt met Flexagon Drytech die zorgt dat de trapeze goed op z’n plaats blijft zitten gedurende de hele sessie. De zachte neopreen randen voelen comfortabel aan tijdens het varen. Overtollige banden kun je netjes achter de Flexcover verstoppen zodat ze niet rondflapperen. Daar aan de zijkant zit overigens ook een vakje voor je kitemesje. De ring om je safety leash aan te bevestigen kun je zowel links als recht aan te trapeze bevestigen.

Verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties.

Prijs € 399,95.

www.mysticboarding.com


Duotone Evo / Evo SLS

Fresh Access #1 2022: de 2022 Evo SLS heeft een nieuwe geometrie meegekregen. Zo is de arc-vorm van de kite wat wijder geworden. Dit geen een directer vaargevoel met iets meer bardruk en trekkracht. Daarnaast is het bovenste windbereik hetzelfde gebleven, maar het onderste windbereik is verbeterd. De leading edge en middelste strut zijn van Penta TX. Dit materiaal is stijven en lichter dan gewoon dacron waardoor de Evo SLS direct reageert op stuurimpulsen en het een levendig vaargevoel geeft. De nieuw ontworpen Flex-struts geven de kite een soepele drukopbouw in bochten, meer voorwaartse snelheid en een betere lowend. Er is een 13 en 14m2 toegevoegd aan de line-up. De ‘gewone’ Evo heeft ook upgrades gehad. Zo zijn er design-elementen van de SLS in de kite verwerkt. De projected area is vergroot en de kite heeft een andere aspect ratio. Daarnaast is de spanning van het doek verhoogd. Verder is de bridle geometrie van de Dice verwerkt in de Evo. Dit alles geeft een meer direct vaargevoel met meer feedback van de kite waardoor je met meer vertrouwen vaart.

Verkrijgbare maten: 5, 6, 7*, 8*, 9*, 10*, 11*, 12*, 13* en 14* m2 *ook in SLS.

Prijzen: € 1.229,- tot € 1.909,- SLS € 1.609,- tot € 2.169,-.

www.duotonesports.com


North Prime

Fresh Access #1 2022: op de nieuwe North Prime freeride twintip voel je je snel thuis. De progressieve enkelvoudige concaaf geeft je een smooth ride over het water en de ronde outline maakt dat je makkelijk kunt edgen. Het board heeft een zachte tot gemiddelde stijfheid zodat je comfortabel over ruig water vaart en soepel kunt landen na een sprong. De kleur rood is bewust gekozen zodat je het board makkelijk kunt terugvinden.

Verkrijgbare maten: 133 x 39, 136 x 40, 138 x 41, 141 x 42, 144 x 43, 148 x 44 en 152 x 45.

Prijs € 529,-.

www.northkb.com


Ride Engine Lyte

Fresh Access #1 2022: de Ride Engine Lyte is met een gewicht onder de één kilo ook echt licht. Dit komt onder andere doordat de buitenste laag van Curv is gemaakt. Dit materiaal is niet alleen heel licht, maar ook supersterk en duurzaam. De uitstekende pasvorm wordt gewaarborgd door Ride Engine’s Lumbar Lock. Deze ergonomische pasvorm is bereikt nadat er maar liefst duizend proto’s zijn gemaakt. Hierdoor zit de trapeze als gegoten. Het lage profiel van de trapeze geeft de nodige bewegingsvrijheid. Het gebruikte Cell Lock-schuim neemt geen water op en geeft het nodige comfort zodat je makkelijk de hele dag op het water kunt staan. De Lyte is uit te rusten met de lichte Unity-spreaderbar die werkt met een click-in-systeem zonder banden.

Prijs € 319,-.

www.rideengine.com


North Reach

Fresh Access #1 2022: de 2022-versie van de performance freeride-kite de North Reach is op een aantal punten aangepast. Zo is er lichter N-Dure-dacron gebruikt en lichtere bladders waardoor de kite direct stuurt en levendiger vaart. De naad op de leading edge is nu gestikt met een sterkere en stijvere draad. De arc-vorm is opnieuw ontworpen voor soepele en stabiele kiteloops. De Hyper Flow-ventielen hebben een nieuw, meer ergonomisch ontwerp. Een extra paneel is toegevoegd tussen de leading edge en het doek daarachter zodat er een aerodynamische overgang is.

Verkrijgbare maten: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15 en 17m2.

Prijzen van € 1.129,- tot € 1.999,-.

www.northkb.com


F-One Pocket

Fresh Access #1 2022: de F-One Pocket foilboard-lijn is onder handen genomen. De foilboards uit Pocket-serie zijn kort, dun en licht voor een makkelijke handling en directe stuureigenschappen. De serie bestaat uit drie verschillende constructies. De Pocket, de Pocket Carbon en de Pocket Carbon Custom. De eerste heeft een Slimtech-constructie met een dunne, supersterke en lichte PU-schuimkern met daaromheen een glasfiber-laag en als laatste weer een dunne, supersterke en lichte buitenlaag. Deze worden gegoten en met hitte samengedrukt. Het voordeel van een dun foil-board is dat je beter voelt wat het board doet. Daarnaast stuurt het directer. De Pocket Carbon heeft Slimtech Carbon-constructie die naast een glasfiber-laag ook een bamboe-laag en een carbon-laag. Dit wordt vacuüm gezogen waardoor de Pocket Carbon niet alleen lichter is maar ook stijver. Hierdoor reageert het board supersnel op voetsturing. De Pocket Carbon Custom is iets dikker en heeft daardoor wat meer volume, ideaal voor meer drijfvermogen in zoetwater.

De Pocket is er in 120 x 46 x 3,3 kg x 9,8 liter, 130 x 47 x 3,7 kg x 10 liter en 145 x 50 x 4,1 kg x 11 liter.

De Pocket Carbon en *Custom zijn er in 110 x 44 x 2,7 kg x 8,7 (*15) liter (zonder inserts), 120 x 46 x 2,8 kg x 9,8 (*16,8) liter en 130 x 47 x 2,9 kg x 10 (*18,6) liter.

Prijzen Pocket vanaf € 569,-, Pocket Carbon vanaf € 799,-, Pocket Carbon Custom vanaf € 1.279,-.

www.f-one.world


Ion Riot Curv

Fresh Access #1 2022: de Ion Riot Curv-heuptrapeze heeft een verwisselbare Ergo Pad (een soort kussen) aan de binnenkant zodat je de ondersteuning kunt instellen tussen twee opties gemiddeld of veel. De gehele trapeze heeft een gemiddelde stijfheid (flex index 14) en heeft daardoor een goede balans tussen directheid, flex en ondersteuning. De buitenkant van de Riot is van super licht, sterk en duurzaam Curv-materiaal met 3D-pasvorm. Materiaal dat ook gebruikt wordt in luxe koffers. Het gebruikte Hyper-schuim neemt geen water op en zorgt voor een comfortabele ergonomische pasvorm. De lichte Spectre-bar met aluminium haak maakt de trapeze helemaal af.

Verkrijgbaar in vier verschillende kleurencombinaties.

Prijs € 379,99.   

www.boards-more.com


Cabrinha FX2

Fresh Access #1 2022: de nieuwe Cabrinha FX2 heeft twee gezichten: een freestyle-kant en een big air-kant. Zo kun je de kite door middel van drie bridle-setups afstellen als freestyle-kite of big air-kite. Je kan er zelfs een zes-lijns afstelling op zetten voor de pure freestyler. Dit geeft meer snelheid, pop en ‘slack’. Daarnaast zorgt het dat de kite niet snel in het water valt na een trick. Deze zes-lijns configuratie wordt apart verkocht. In beide afstellingen zijn de kiteloops krachtig en vangt de kite je goed op. Er zitten geen katrollen in de bridle om zo direct mogelijke stuureigenschappen te geven. Natuurlijk is de FX2 ook gemaakt van Cabrinha’s sterke, duurzame en stijve Nano Ripstop-doek en High Tenacity Dacron in de leading edge.  De Pure Profile Pannels (banen doek die in rechte banen van de leading edge naar de trailing edge lopen) geven een aerodynamisch profiel.

Verkrijgbaar in de maten: 7, 8, 9, 11 en 13 m2.

Prijzen van € 1.449,- tot € 1.799,-.

www.cabrinha.com


Ozone Code V3

Fresh Access #1 2022: Allround freerider de Code was het eerste board dat Ozone maakte. Nu zijn we aanbeland bij de derde versie. Die heeft een nieuwe hybride constructie gekregen met biax fiberglas en ud (uni directional) carbon. Deze nieuwe constructie maakt het board tien procent lichter en een stuk stijver. Samen met de gemiddelde flex en rocker maakt dat de Code V3 klappen goed absorbeert. En dat is een plus bij snelle en harde landingen na big airs en kiteloops. Het onderwaterschip is ge-update en heeft nu een dubbele concaaf die overgaat in tri-spine channels in de tips. Dit geeft maximale grip zodat je met vertrouwen op hoge snelheden vaart en makkelijk kunt hoogtelopen. De ronde freeride outline met naar binnen lopende tips maakt dat je eenvoudig en hard kunt carven. De swallow tips geven je het gevoel dat je op rails vaart met maximale controle.

Verkrijgbare maten: 129 x 38, 132 x 39, 135 x 40, 138 x 41, 141 x 42 en 144 x 43.

Prijs € 699,- (inclusief bindingen).

www.ozonekites.com


Duotone Dice

Fresh Access #1 2022: na de introductie van de Dice SLS is de ‘gewone’ Dice weer ge-upgrade. Zo is bij deze freestyle-, big air- en wave-kite de katrolloze bridle aangepast om het profiel van de kite meer te ondersteunen zodat deze direct reageert op stuurimpulsen. De nieuwe dunne Flite-99-bridle-lijnen geven ook minder weerstand waardoor de kite efficiënter door de lucht vliegt. Beide zorgen ervoor dat de kite versneld in de kiteloop waardoor de Dice een ultieme kiteloop-kite is. Dit geeft je vertrouwen om tricks tot een goed einde te brengen. Op de wingtip is de Dice in te stellen naar golfrijden, big air of freestyle. Nieuw is het doek in de trailing edge met een dubbele coating. Elke draad van dit doek is gecoat voordat het geweven wordt en daarna krijgt het hele doek nog een keer een coating. Hierdoor is er meer spanning op het achterlijk waardoor de kite snel reageert op stuurimpulsen en is de kite beter bestand tegen flapperen op het strand.

Verkrijgbare maten: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 en 13 m2.

Prijzen van € 1.299,- tot € 1.829,-.

www.duotonesports.com


Ozone Edge V11

Fresh Access #1 2022: de Edge V11 – de high performance freeride / big air-kite van Ozone –   heeft nieuw doek gekregen. Zo is de kite nu gemaakt van triple ripstop met 3 x 3-verstevigingsdraden en een flex coating. Dit maakt het doek sterker en duurzamer, maar geeft het ook de juiste flex waardoor windvlagen soepel worden opgevangen. Dit geeft een constante bardruk en drukopbouw. De leading edge is nu gemaakt dan triple dacron met 3 x 3-verstevigingsdraden waardoor deze ook sterker en duurzamer is en de juiste flex heeft. Ozone heeft ook de Fast Flow-ventielen aangepast zodat je de kite nog sneller oppompt. Het overall design is verder gefinetuned en maakt van de Edge V11 een gebruiksvriendelijke powerhouse; geschikt voor iedereen die van snelheid, hoge sprongen (met of zonder kiteloops) en adrenaline houdt.

Verkrijgbare maten: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 15, 17 en 19 m2.

Prijzen van € 1.469,- tot € 2.399,-.

www.ozonekites.com


Slingshot Formula V2

Fresh Access #1 2022

Fresh Access #1 2022: de Slingshot Formula V2 is de lichtste en meest high-tech twintip die ze gebouwd hebben. De over hele lengte lopende dubbele concaaf geeft zachte landingen na een sprong en zorgt er ook voor dat er tijdens het varen geen water in je gezicht komt. De Carbon2-constructie met Textreme Carbon-stringer maakt het board supersterk en lichtgewicht, maar geeft ook maximale pop bij het springen. De tips kunnen door deze sterke bouwwijze extra dun worden gemaakt zonder in de boeten aan pop. De Dura-Light-onderkant en de, uit het skateboarden afkomstige, Fusion-zijkanten maken het board bestand tegen stoten. Niet voor niets is de Formula een teamfavoriet.

Verkrijgbare maten: 136 x 41, 140 x 42 en 144 x 42,5.

Prijs € 1.049,-.

www.slingshotsports.com


Airush Session

Fresh Access #1 2022

Fresh Access #1 2022: de Airush Session is een veelzijdige kite. Niet alleen op de golf staat hij z’n mannetje maar je kan er ook nog lekker meer freeriden en springen. Dat laatste komt goed uit als je van strapless freestylen houdt. Je kunt de bridle in een handomdraai met of zonder katrollen varen. Zonder katrollen geeft meer directe stuureigenschappen krijgt en de mogelijkheid om de druk helemaal te lozen. Met katrollen geeft een meer constante drukopbouw en een lichtere bardruk. Door de lage aspect ratio roteert de Session beter in de bochten en drift hij makkelijk met je mee terwijl je de golf ript. En ook met weinig spanning op de lijnen reageert de kite snel en intuïtief.

Verkrijgbaar in de maten: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 12 m2.

Prijzen van € 1.129,-.

www.airush.com


Dit artikel “Fresh Access #1 2022” komt uit Access #1 van 2022. Kijk voor meer foilreviews en een overview van alle specs van alle foils of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van