02-10-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Herstarten van een vier lijns SLE kite

Bar van je af! Waarschijnlijk ken je deze spreuk wel. Is het niet van je eerste kite les, dan wel van de lesgroepjes op het water terwijl jij lekker heen en weer aan het cruisen bent. Het valt soms niet mee om je kite te herstarten, want welke techniek moet je nou toepassen en waarom herstart de kite soms sneller dan anders? Iemand die zijn kite waarschijnlijk vaker op het water parkeert dan de gemiddelde kiter is professioneel kiteboarder Bas Koole. Access vroeg daarom aan hem hoe je het beste een 4 lijns SLE kite kan herstarten.

Rijder: Bas Koole, Tekst: Bas Koole, Foto: Ydwer van der Heide

Handen op de juiste plek
Voordat je hard begint te trekken aan je bar is het belangrijk dat je de bar op de juiste manier vast hebt. Je wil namelijk niet dat de kite opeens omhoog schiet zonder dat je er controle over hebt. Dan kan je namelijk binnen no-time weer opnieuw beginnen.

Nadat je hebt gecontroleerd of je de bar goed vast hebt kijk je in welke positie je kite op het water ligt. Mocht deze aan de zijkant van de klok (windvenster) op het water liggen, in de buurt van negen of drie uur, dan kan je soms door snel hard aan de juiste stuurlijn te trekken de kite weer herstarten.

Om een gecontroleerde herstart uit te voeren is het raadzaam om te wachten totdat je kite op 12 uur voor je op het water ligt. Dit zie je op de eerste foto. Vanuit deze positie is het de keuze aan jou aan welke kant je de kite wil herstarten, wordt het negen (links) of drie (rechts) uur. Omdat mijn kite vanzelf al een beetje richting negen uur gaat kies ik ervoor om hem aan die kant ook op te laten.

Duw de bar zo ver mogelijk van je af, zodat alle spanning van je stuurlijnen afgaat en pak met je rechterhand de rechterstuurlijn boven de floater (rubberen omhulsels). Begin niet direct als een gek aan de stuurlijn te trekken, maar doe dit met beleid en kijk hoe de kite reageert.

Spelen met de stuurlijn
Houd de rechter stuurlijn nu vast en probeer er spelenderwijs achter te komen hoe hard je moet trekken om de kite geleidelijk in de juiste positie te laten komen. Mocht het nou zo zijn dat je kite haast niet reageert en vast op één plek op het water blijft liggen, dan komt dit doordat je te hard trekt. Laat dan de stuurlijn wat vieren en je zal zien dat de kite direct weer in beweging komt.

Nu is te zien dat de rechter tip van de kite langzaam steeds verder van het water omhoog komt en de kite geleidelijk zijn startpositie inneemt. Voor een gecontroleerde start is het belangrijk dat je de kite helemaal naar de zijkant van het windvenster laat komen. De kite kan vaak al eerder gestart worden, alleen zal hij kan dan nog een stuk door de powerzone vliegen. Dat zorgt er voor dat er veel voorwaartse druk komt en je een stuk downwind mee wordt getrokken. Zie je dat de kite al voordat hij op negen uur staat los wil komen van het water? Laat dan de stuurlijn iets vieren en de kite zal direct weer rustig op het water komen te liggen.

Gecontroleerd langs de rand van het windvenster
De kite staat nu op het punt om van het water los te komen en de lucht in te gaan. De bedoeling is dat dit gecontroleerd gaat. Op het moment dat de kite los is van het water dat hij langs de zijkant van het windvenster langzaam naar twaalf uur vliegt.

Nu ga je de bar weer vastpakken. Dit kan je doen door met je linker hand alvast even de rechterkant van de bar beet te pakken, om te voorkomen dat je niet te veel druk verliest op de rechter stuurlijn.

Veel voorkomende fout:
Pak de bar vast voordat de kite van het water af komt. Een veel voorkomende fout is dat men met de stuurlijn in de hand de kite oplaat en hierdoor de kite te ver doorstuurt. Omdat je niet genoeg controle over de kite kan krijgen stuur je hem vaak ongewild door de powerzone heen met een crash aan de andere kant van het windvenster. Dit kan voorkomen worden door de bar vast te pakken voordat de kite van het water komt.

Met de kite nog op het water en je rechter hand aan de rechter kant van de bar sta je nu klaar om de kite langs de zijkant van het windvenster op te laten. Blijf langzaam aan je rechterhand trekken zodat het water dat aan de binnenkant van de kite op de linker tip ligt eruit kan stromen. De kite zal nu rustig loskomen van het water. Omdat je de kite langs de rand van het windvenster oplaat kan je blijven staan en de kite gecontroleerd naar twaalf uur sturen.

Trek vooral met de kite op negen uur nog op het water bij weinig wind niet te hard aan de rechterkant van de bar, dit kan er namelijk toe leiden dat de kite achterover valt (stallen) op de trailing edge (achterkant van de kite) en je het hele opstart proces weer opnieuw kan uitvoeren. “Alleen rust kan u redden”.

 van