16-11-2020 - Kitesurfen, Tips & Tricks

How to: Inverted front roll met tail grab

Deze old school trick blijft leuk om te doen en ziet er spectaculair uit. zeker als de sprong stijlvol wordt uitgevoerd! De front roll is iets lastiger dan de back roll, maar met wat de adviezen van Finn de Rooij moet de inverted front roll met tail grab lukken.

STAP 1: DE AANLOOP

Voor een goede afzet is het belangrijk om op een goede snelheid te maken vóór de Inverted front roll en stukje ruime wind te gaan. Gelijktijdig stuur je je kite richting 12 uur.

STAP 2: DE AFZET

Als de kite een klein beetje voorbij 12 gaat kant je je board hard upwind en trek je je bar aan. Voor de perfecte pop bij de inverted front roll moet je dit snel en met veel kracht uitvoeren.

STAP 3: DE ROTATIE

Direct na de afzet buig je je voorste been en gooi je je hoofd als het ware in de vaarrichting naar beneden om de rotatie in te zetten. Het lichaam volgt het hoofd. Je moet je buikspieren flink aanspannen om je benen en je board recht omhoog te tillen.

STAP 4: DE GRAB

Als de rotatie goed op gang is en je board ongeveer op het hoogste punt, dan grijp je met je achterste hand de tail van het board. Hoe meer je daarbij je voorste been strekt en je achterste been buigt hoe meer stylish het er uitziet. En hoe meer applaus je zult ontvangen van het publiek voor je inverted front roll met tail grab. Met je voorste hand nog aan je bar, stuur je de kite langzaam weer naar voren.

STAP 5: STOP DE ROTATIE

Probeer je tail zo lang mogelijk vast te houden. Om de rotatie te stoppen helpt het om je benen weer te strekken en je kite hard naar voren te sturen met je voorste hand. De pull aan je trapeze trekt je in de vaarrichting en uit de rotatie. Je achterste hand heb je daarbij niet nodig, dus die kun je nonchalant langs je lichaam laten hangen.

STAP 6: DE LANDING

Spot je landing, span je buikspieren aan en absorbeer de impact van de landing door je knieën te buigen. Als je ruime wind land moet je full speed door kunnen varen.

Tekst & Rider: Finn de Rooij
Beeld: Mascha van den Hoek


Dit artikel ”How to: Inverted front roll met tail grab” komt uit Access #3 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricksleesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van