06-11-2019 - Kitesurfen, Leesvoer

Interview Alex Maes

De sympathieke Belg Alex Maes (23) is Cabrinha-rijder die vooral furore maakt in het kitepark. Hij was de eerste kitesurfer die een driedubbele handlepass (TS BS 9) op een kicker deed. Samen met vriendin en Triple S-champ Annelous Lammerts reist hij de wereld rond op zoek naar kickers en sliders. En als die er niet zijn, bouwt hij ze zelf.

Interview Alex Maes

Wanneer ben je begonnen met kiteboarden? ‘In 2005, op mijn negende. Mijn vader leerde me vliegeren op de Brouwersdam. Grappig feitje is dat mijn huidige verloofde Annelous daar op slechts een paar kilometer van mij vandaan woonde.’

Wat vind je zo verslavend aan kiteboarden? ‘Het gave vind ik dat je zoveel verschillende dingen achter een kite kan doen. Foilen, parkrijden, freestylen. De vrijheid als je aan je kite hangt is fantastisch.’

Wat trekt je zo aan in het park? ‘Het is zoveel fun. Deze discipline is heel jong en er valt nog superveel te ontdekken. Je kunt al je creativiteit erin kwijt. Ik zou momenteel niets anders willen doen.’

Interview Alex Maes

Wat zijn je favoriete moves? Met welke ben je nu bezig? ‘Rewinds. Ik hou van het gevoel dat je eerst ene kant op spint en daarna de andere kant. Zo gaaf. Ik kan het haast niet uitleggen.’

Wat is de radicaalste move die je ooit hebt gedaan? ‘De TS BS 9 is zeker de allermoeilijkste move die ik ooit heb gedaan. Het is een driedubbele handlepass.’

Hoe ziet je dagelijks leven er normaliter uit? ‘Ik reis heel veel voor Cabrinha en doe mee aan de Kite Park League. Ik organiseer ook de laatste stop bij de Kite Mansion in Brazilië samen met Lous. Als ik niet reis werk ik in de kitesurfshop van mijn ouders in Brussels.’

Wat zijn je ambities in de sport? ‘Ik ga voor het podium. Mijn beste prestatie is de vijfde plek op de Triple-S Invitational van vorig jaar. Dit jaar gaat het misschien niet lukken, maar in 2020 wil ik de Triple-S winnen. Heel graag zelfs. Daar train ik voor.’

Kun je een of twee van je mooiste herinneringen beschrijven? ‘Oh, er zijn zoveel herinneringen. Bijvoorbeeld toen ik mijn lief in 2019 de Wind Voyager Triple-S invitational in Amerika zag winnen. Dat was haar eerste Triple-S titel. Ik weet hoe hard ze daarvoor heeft gewerkt dus het was heel speciaal. Ik denk dat mijn tweede favoriete herinnering het moment is dat ik een TS BS 9 op een kicker stond. Dat was in Hood River, Amerika. Het was de eerste dat een kiter zoiets deed. Al vanaf kind af aan wilde ik de grenzen van onze sport pushen. Op dat moment voelde het als een bevestiging van die oude droom.’

En je meest heftige herinnering? ‘De tweede keer dat mijn schouder uit de kom schoot was ik serieus van slag. Dat was een donkere periode in mijn leven. Ik had net een schouderreconstructie en een lang jaar rehabiliteren achter de rug en na een paar sessies ging het meteen weer mis. Ik was kapot. Ik heb zo’n twee jaar niet op mijn volle potentieel kunnen kiten. Heel frustrerend, maar ik kwam er twee keer zo gemotiveerd en sterk uit en geniet nu meer van elke sessie dan ooit. Nog een moeilijk moment: mijn vader had een hartaanval toen ik 13 was. Wonderlijk genoeg kwam hij er weer helemaal bovenop, maar ik kan me niet voorstellen wat ik zonder hem had gemoeten, vooral op die leeftijd. Ik ben enig kind en destijds was mijn pa zowel mijn grote held als mijn beste vriend. Nog steeds, maar ik heb inmiddels meer vrienden gemaakt die als familie voelen.’

Interview Alex Maes

Wat zijn jouw sterke punten? ‘Ha, goede vraag. Misschien kun je dat beter aan mijn vrienden vragen, maar ik denk dat ik heel gemakkelijk out of the box denk. Dat is nuttig bij projecten, trucs of video’s. Ik breng graag iets nieuws en origineels in. Een ander sterk punt? Ik geef heel veel om mijn dierbaren en zou alles voor ze over hebben.’

En je mindere? ‘Ik zou wel een beetje aan mijn geduld kunnen werken, haha.’

Kun je een paar dingen noemen die jou het meeste ergeren in deze wereld? ‘Plastic en milieuvervuiling in het algemeen, files, arrogante lui, een lege telefoonbatterij en een wijde stance, haha.’

Wie zijn je voorbeelden binnen en buiten de sport? ‘Mmm, mijn ouders, Annelous, Brandon Scheid, Quinn Silverlane en Wesley Mark Jacobsen. Mijn ouders begonnen hun eerste kiteshop met bijna niets. Ze werken keihard en zijn een supergoed team. Annelous is nu al een tijdje mijn wederhelft: de meest fantastische persoon die ik ken. Brandon is de meest dominante parkrider op dat moment en hij is al 32 jaar oud. Quinn and Wes hebben de wakeboard scene enorm beïnvloedt. Twee van de meest interessante mensen die kunt ontmoeten.’

Kun je wat vertellen over The Kite Mansion? Ja, dat is de pousada (een hotel, red.) van twee van mijn beste vrienden in Icapui, in Brazilië. We hebben daar een kitepark gebouwd, twee jaar geleden en samen met Sam, Nico en Annelous organiseren we sinds vorig jaar The Kite Mansion Open. Dat is de laatste stop van de Kite Park League. Het project is er ook op gericht om de mangrovebossen daar te beschermen en die schoner achter te laten dan we ze vonden.’

Stel dat je niet zou kunnen kiteboarden: waarmee zou je je dan bezighouden? ‘Surfen, skateboarden, wakeboarden of snowboarden. In ieder geval iets met een board dus, haha. Ik hou ontzettend van wakeboarden. Door die sport te doen en veel video’s te zien ben ik minder eenzijdig gaan kiten. Ik put daar veel inspiratie uit.’

Waar put je buiten de sport om inspiratie uit? ‘Reizen met Lous is fantastisch. Samen met je geliefde en je kitesurfspulletjes deze prachtige wereldbol ontdekken: beter wordt het leven niet.’

Volg Alex op Instagram en op Facebook!

Tekst: Marcelino Lopez

Dit artikel komt uit Access #3 van 2019. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van