03-09-2016 - Kitesurfen, Nieuws

Kevin Langeree’s herstelprogramma

En toen ging het fout. Kevin kwam verkeerd terecht en voelde dat het niet goed was. Hij keek naar zijn knie en begon om hulp te roepen. Als eerste kwam Andy Yates langsvaren. Dat weet Kevin nog omdat Andy gewoon doorvoer. De vraag is of Andy de ernst van de situatie kon inschatten, maar het klinkt als een vreemde actie van de Australiër, die uiteindelijk de PKRA-titel mee naar huis nam in 2010.

Door: Stefan van der Kamp

Ik kom Kevin in januari tegen op een zondagavond in een club te Campsbay, Kaapstad. De plek waar de kitescene zich verzamelt om naar het populaire Goldfish te kijken en om elkaar te ontmoeten. Kevin komt er naar eigen zeggen niet elke zondag, maar nu hij net in Kaapstad is geland, is het de plek om iedereen weer te zien. Hij oogt opgewekt, groet links en rechts mensen met zo nu en dan een danspas tussendoor.

In plaats van zijn kitespullen heeft Kevin zijn mountainbike en stand-up paddleboard meegenomen. Dan maar geen downwinder van Sunset naar Haakgat. Ik stel voor om te gaan mountainbiken. Dat deed Kevin sowieso al, maar meer op de lange rechte stukken. Samen gaan wij op zoek naar een smal mountainbikepad in de buurt van Kaapstad om toch een beetje de spanning in het revalidatieproces terug te brengen.

Het herstelproces oogt vanaf de zijlijn nog niet zo vervelend. Voordat we gaan mountainbiken wordt er gesupt met drie dames: internationale backpackers die Kaapstad bezoeken. Kevin biedt aan een lesje in stand-up paddling te geven. De golven zijn amper een halve meter, waardoor het voor Kevin relatief veilig is om met zijn knie het water op te gaan. Als hij de golf afkomt demonstreert de voormalig wereldkampioen een kruislingse overstaptechniek, die hij soepel doet.

Op onze mountainbiketocht gaat fietsexpert Ruben Versluis mee, die de nodige trucjes op een fiets kan. Het eerste pad dat we vinden is op het terrein van een kerncentrale, waar we bij binnenkomst gewaarschuwd worden voor slangen. Uiteindelijk komen we gelukkig alleen zebra’s tegen. Met moeite kan ik Ruben Versluis en Kevin Langeree bijhouden. De heren hebben duidelijk een betere conditie. Helaas verstoort een reeks naalden onze tocht. De fietsband van Kevin wordt genadeloos doorboord. Kevin is dan wel weer zo iemand die zich daarop heeft voorbereid en in een mum van tijd hebben we de band geplakt. Althans dat dachten we. Na een korte stukje fietsen loopt de band weer leeg. We dachten te snel dat de band volledig geplakt was. Wijze les: niet gaan fietsen voordat de band volledig geplakt is.

Kevin spreekt vol enthousiasme over de dag dat hij het water weer op kan. Enthousiaster nog dan over het uitdagende mountainbikeparcours dat we op een kwartier rijden van Table View vonden. Nog enkele maanden en dan mag Kevin zijn chickenloop weer inhaken. Tot die tijd veel in de sportschool, op de mountainbike en op rustige dagen op de supplank. Revalideren hoeft helemaal niet vervelend te zijn.

In 2011 zal Kevin waarschijnlijk halverwege het seizoen weer meedoen aan de PKRA. Een ding is zeker. Hij zal fit op het strand verschijnen.

Blijf het herstel van Kevin volgen op: www.kevinlangeree.com

 van