17-08-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Twee onontdekte kite-paradijsjes – Kiteboarden in Brazilië

Over kiteboarden in Brazilië in de herfst zullen velen je vertellen dat het een veilige ‘gok’ is. Elke dag staat er wind en kun je in shorts of bikini varen. Bovendien is het leven er goedkoop. Er zijn niet veel bestemmingen die concurreren met de Braziliaanse spots.Nu het steeds bekender wordt is het de kunst een plek te vinden die niet te druk is. Na al enkele plekken ten noorden van Fortaleza te hebben bezocht, zoals Paracuru en Atins, besloot ik dit jaar het zuiden van Fortaleza te verkennen.

Kiteboarden in Brazilië : het stond al lang op mijn lijstje maar ik kreeg vaak te horen dat er ten zuiden van Fortaleza minder wind stond dan ten noorden. Na de statistieken van Windguru eens uit te pluizen, realiseer ik me dat dit gerucht fake news is. Nog steeds in een pandemie, reis ik het liefst via een reisbureau. Ik neem contact op met Fun and Fly, de Franse specialist in kitesurf-, windsurf- en wingfoil-reizen. Deze beveelt twee plekken aan, Parajuru en Pontal de Maceio: ze zijn amper een paar kilometer van elkaar verwijderd, maar ze hebben een heel andere ligging. De kitesurfplek Parajuru ligt aan de monding van de Rio Pirangi, die de bijzonderheid heeft parallel aan de kust te eindigen. Je komt dus uit op een enorme zandbank die het water daar mooi vlak maakt. Posada Maré Alte en de KBC-kitesurfschool zijn direct ter plaatse. De pousada (een soort hostel) heeft een zeer gezellige sfeer omdat er slechts acht kamers zijn gerangschikt rond een zwembad en een groene tuin. 

kiteboarden in Brazilië

De spot is meer geschikt om met vloed te varen omdat bij eb het water zich terugtrekt en je de rivier op moet om genoeg water te vinden om te varen. Het KBC-team kan je er in een buggy naartoe brengen. Sterker nog: ze zetten er zelfs een enorme tent op voor schaduw en voorzien je van een volle koelbox om bij te tanken. De andere optie bij eb is om te gaan kiten op zee. De wind is sideshore en de zee, afhankelijk van de kracht van de wind, ruw. Als je een goed kiteboard-niveau hebt, kun je er ook plezier hebben in de golven. Om kiteboarden of wingfoilen te leren, is het het beste om te wachten op vloed en te varen in de lagune die wordt gevormd door de monding van de Rio Pirangi. Een van de andere voordelen van deze plek is dat je geen auto hoeft te huren en je naar het dorp kunt lopen om boodschappen te doen of naar een restaurant te gaan. Het dorp is heel schattig. Er zijn verschillende mini-markets, restaurants, een dorpsplein en een kerk. We zijn er een week en hebben veel plezier op deze plek.  Wat ik helemaal mooi vind is dat het nog weinig bekend is en dat er nooit meer dan tien vliegers op het water zijn. Een van de rijders vertelde me dat hij alle kitespots in Brazilië had verkend en dat hij voorlopig geen betere plek had gevonden. We gingen vaak te voet langs de rivier de Rio Pirangi met al onze spullen op onze rug en we kwamen uit bij een spot met kleine houten hutjes van vissers. Het was heel bijzonder om deze plek voor onszelf te hebben. Het water was er niet diep maar voor freestyle en unhooked varen was het echt top omdat zo extreem vlak was. De tijd ging razendsnel voorbij door de vele kite- en wingfoil-sessies.  

Pontal de Maceio kiteboarden in Brazilië

Tijd om naar onze tweede plek, Pontal de Maceio, te reizen. Nou ja reizen… het duurt minder dan een uur. Valber, de baas van KBC, is zo vriendelijk ons af te zetten bij de Jaguaribe Lodge. We komen aan het einde van de dag bij zonsondergang aan en het is schitterend. Wat ons verbaast is dat er zo’n dertig vliegers in het water zijn. Lang geleden dat we zoveel vliegers hadden gezien. We zijn eraan gewend geraakt om praktisch alleen te varen. De Jaguaribe Lodge is prachtig, direct aan het strand bestaat het uit een dertigtal houten bungalows op palen die door loopbruggen met elkaar zijn verbonden. Je bent dus omringd door zandduinen, kokospalmen en mangroven en ligt net aan de monding van de Rio Jaguaribe en direct op de kitespot! Je kunt vanuit je kamer naar de wind en kites kijken. Er zijn meer kites dan in Parajuru omdat er meer scholen zijn. Nog steeds is er genoeg ruimte.

kiteboarden in Brazilië

Voor de uitgang van de Rio Jaguaribe breken leuke golven waar je lekker mee kunt spelen. Voor echt mooie golven raad ik je aan om naar de plek te gaan die aan het strand van het dorp ligt. Ik rijd daar de beste golven van mijn leven (voor mijn beginnersniveau). Aarzel niet om David te vragen die een kite- en wingfoil-school runt die direct naast de Jaguaribe Lodge ligt. Hij is Frans en hij is een van de eersten die de Pontal-plek heeft ontdekt. Hij kent echt alle plekjes uit zijn hoofd. Hij kan ook een buggyrit naar de spots voor je regelen. Het strand is zeer pittoresk en je wordt ondergedompeld in het lokale leven met de vissers in Jangadas die de vis terugbrengen, kinderen die voetballen en de bars waar je met je voeten in het water kokosnoten kunt nippen. We brengen twee magische dagen door op dit strand.  

Om deze twee weken in het zuiden van Fortaleza samen te vatten: de spots maakte al hun beloften waar. Er waren minder mensen dan in het noorden en er is evenveel wind! We hadden bijna altijd zo’n twintig knopen. Ik denk dat het de perfecte wind is om te leren freestylen of op de golven te rijden. 

Routebeschrijving kiteboarden in Brazilië

Je komt aan in de luchthaven van Fortaleza. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die deze stad aandoen, maar Tap blijft een van de bekendste en vooral een van de goedkoopste. Vanuit Nederland moet je dan via Lissabon (korte of lange tussenstop afhankelijk van of je de stad een beetje wilt bezoeken) en reken dan op ongeveer 7 uur vliegen naar Fortaleza. Maar als je de keuze hebt, raad ik je aan om voor KLM/Air France te kiezen, de service is beter en je betaalt niet voor je boardbag. 

Als je eenmaal in Fortaleza bent aangekomen, moet je nog 125 kilometer over de weg (ongeveer 1 uur en 40 minuten rijden). Je kunt een auto huren op de luchthaven of een taxi nemen. We hebben de keuze gemaakt om geen auto te huren en dachten aan het huren van een buggy ter plaatse omdat die geschikt zijn voor he rijden over zand. Maar pas op: de buggy begint in Pontal de Maceio gereguleerd te worden: je mag niet meer overal over het strand crossen. 

Wanneer te gaan? kiteboarden in Brazilië

De wind waait van juli tot januari, maar als je elke dag wind wilt, zijn september en oktober de beste maanden. Een waardevolle tip is om goed naar de getijden te kijken voordat je je data vaststelt. Het is beter om bij vloed te gaan in Parajuru en bij eb in Pontal de Maceio. 

Waar te verblijven? kiteboarden in Brazilië

In Parajuru, de posada Maré Alta en in Pontal de Maceio, de Jaguaribe-lodge 

De tekst “Kiteboarden in Brazilië” is geschreven door Charlotte Consorti 


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van