15-03-2022 - Mountainbiken, Leesvoer

Kona Bicycles verwelkomt Tito Tomasi

Het 2022 Kona Factory Team-programma heeft een nieuw gezicht in de Fransman Tito Tomasi, die zijn unieke mix van kunst, wereldreizen en avontuur naar het team zal brengen!

Kona Bicycles Tito

“Of ik nou op mijn fiets, op mijn splitboard, op mijn surfplank of in mijn werkplaats schilder, ik probeer te leven met mijn ogen open en deel mijn passie graag met anderen. Ik fiets al sinds een jonge leeftijd en het bracht me veel meer dan ik me kon voorstellen! MTB avontuur is mijn al 10 jaar lang mijn werk, hierdoor kan ik projecten verkennen en bouwen. Ik ben dankbaar voor de ontmoetingen, de emoties en nog veel meer. Vandaag de dag heb ik minder solo avonturen. Er wordt nog een pagina geschreven die ik mag begeleiden en waar ik veel mensen kan ontmoeten, ik houd ervan. Tussen kunst en sport, maak ik mijn leven nu als vader. Ik laat graag de sport, de liefde en het leven aan mijn kind zien.”

Tito Tomasi

5 minuten met Tito…

Waar kom je vandaan en waar woon je nu?

Tito Tomasi: Ik kom uit Nice in het zuiden van Frankrijk en uit liefde voor de grote bergen woon ik nu in Thones. Een splitboard/mtb paradijs, perfect voor het opvoeden van een kind en een veel kaas!

Wat is je favourite Kona en waarom?

Tito Tomasi: De Agassiz neongroen Stinky in 2013 of 2014. Ik heb het uiterste gevraagd van zijn achterste wiel. Het markeerde zeker een freeride gebied en Kona was hierin leidend. Deze keer was een enorme bron van inspiratie voor mij, en zelfs wanneer mijn rijstijl totaal anders is, hielp het me om mezelf te pushen.

Waar kijk je dit seizoen het meest naar uit?

Tito Tomasi: Dit seizoen wordt ongelooflijk! Fiets-gerelateerd en het leven in het algemeen. Natuurlijk ben ik enthousiast om terug te gaan naar Nepal voor de verschillende projecten die we daar hebben. Maar ik ben ook super blij om aan dit verhaal te beginnen samen met Kona, de evenementen, de fietsen en de mediaprojecten! Maar ook mijn gidsseizoen ziet er onwerkelijk uit met bikepacking en extreme ebike-avonturen. Dit jaar ben ik ook een boerderij aan het verbouwen tot een basiskamp en een huis met werkplaats. Mijn kind wordt snel groot, dus ik heb al een paar avonturen ingepland voor ons!

Wat was je favourite circuit en race van 2021?

Tito Tomasi: Mijn favoriete rit van 2021 was een solo-verkenning op de Franse en Italiaanse grens. Het doel was om niet-toegewezen paden op bergkammen te verkennen en dit boven 3000 meter hoog. Om hutten op de berg te verbinden en een nieuwe route te ontwerpen voor een reis in 2022. Het was ruw en gek, koud en hard maar ook handig om weer contact te maken met mijn innerlijke zelf.

Kona Bicycles Tito

Wie heeft jou het meest beïnvloed?

Tito Tomasi: Er is niet één naam die naar voren komt, maar in de kunst ben ik altijd van de energie van schilders als Pollock en Basquiat. In de sport, de big-wave riders zoals Noll of Lang zijn van de zuiverste aanpak. Ramon Navarro vocht voor zijn carrière en de oceaan. Ik ben geïnspireerd door legendes als Berrecloth en Zink die er voor gaan en nooit meer los laten. Bruni bezorgt me zeker kippenvel met zijn fiets skills. In MTB moet mijn grootste inspiratie Nico Vouilloz zijn voor de carrière en passie voor de sport.

Wat is het laatste cadeau dat je hebt ontvangen?

Tito Tomasi: Het nieuwe album van Thorgal.

Als je een ontbijtgraan was, welke zou je dan zijn en waarom?

Tito Tomasi: Ik zou zeggen de Kiwicha, die vredig groeit in de zon van de heilige vallei in de buurt van Cuzco.

Hoe zou je lokale koffie barista je in drie woorden omschrijven?

Tito Tomasi: Ik heb geen barista in de buurt, ik heb koeien en boeren. De enige man die ik weekelijks zie is mijn pizza bezorger. En hij zou mij waarschijnlijk omschrijven als: Op tijd. Snel. Hongerig.

2021 begon weer normaal te voelen, kun je een highlight en lowlight met ons delen?

Tito Tomasi: Nou, ik heb altijd problemen met het beschrijven van mijn highlights en lowlights, omdat na een tijdje alles veranderd in iets positiefs, maar ik heb extreme vreugde met mijn zoon en familie ervaren. Ik heb mooie gevoelens gehad bij het behalen van nieuwe prestaties op mijn toffe fietsreis. Lowlight moet die keer zijn dat ik crashte in een super riskante sectie en mijn schouder ontwrichtte. Ik moest hem alleen terugdraaien en de rest van de berg af rijden, een enorme 1200 meter naar beneden met +40 strakke haarspeldbochten… drie weken later werd ik geopereerd. Taai.

Wat is de laatste belofte die je hebt gemaakt?

Tito Tomasi: Waarschijnlijk enkele dingen over het leven en sommige bergen, aan mijn zoon Marin.

Wat is de laatste podcast of audioboek die je geluisterd hebt?

Tito Tomasi: Waarschijnlijk iets met kinder psychologie of iets met fietsen!

Wat is de beste quote die je laatst hebt gehoord/gelezen?

Tito Tomasi: “You can always explain an avalanche, but you cannot explain why it didn’t break. Becareful”

Welke foto heb je als laatst gemaakt?

Tito Tomasi: Een gave sneeuwrit op een e-bike in de Aravis berg na een skimo sessie! Geweldige dag.

Wanneer was je voor het laatst bang?

Tito Tomasi: Snel tegen een muur aan fietsen, of in een sloot crashen. Waarschijnlijk vanwege mijn kleine demon fietsen!

Kona Bicycles Tito

Alles over de 2022 Kona Factory team

De Kona Factory Team 2022 is klaar om ‘s werelds meest uitdagende tracks aan te gaan, van de technische rotsen van de Zwitserse Alpen tot de wortels van Noord-Vancouver en leem. Er kan ook een beetje Schotse slordigheid in de mix zitten. Ze begint haar derde jaar bij Kona met voormalig DH-wereldkampioen Miranda Miller en staat aan het hoofd van het Facory Team en zal het opnemen tegen geselecteerde Enduro World Series-evenementen van 2022, de vreemde DH-race en zelfs een beetje grind als onderdeel van een nieuw media gedreven programma. Caleb Holonko keert terug als een kracht op de ‘freeride’ kant van het spectrum, met grote projecten in de maak en een bodemloze pool van talent. Het gerucht gaat dat we hem zelfs op een EWS-startlijn kunnen zien.

Instagram Tito: @titotomasi

Voor meer informatie over de Kona Factory Team klik hier.


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl.  Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram! Up/Down magazine #1 2022 is uit, deze is te bestellen in de Soulwebshop!

 van