Manera draagt bij aan het verduurzamen van de wetsuit handel

Watersporten vervuilen de natuur niet wanneer ze uitgeoefend worden, maar de materialen die gemaakt worden en de manier waarop het gemaakt wordt heeft wel degelijk impact op de natuur. Manera heeft daarom besloten om de nodige maatregelen te nemen waardoor producten bij elke nieuwe collectie duurzamer worden, zonder dat de prestatie van de producten af zal nemen.

Volgens Manera moet elk bedrijf er naar streven om minder schadelijke producten aan te bieden: ‘dit moet de norm worden’. Daarom heeft Manera besloten om hun geïmplementeerde acties voor verduurzaming uit te leggen.

Neoprene

alle wetsuits van Manera worden geproduceerd bij hun partner SHEICO, een Taiwanees familie bedrijf. Zij zitten achter meerdere technologieën die Manera gebruikt:

  • Composteerbare / biologisch afbreekbare verpakkingen

De wetsuits worden beschermd tegen vochtigheid en de zon zodat de kwaliteit behouden blijft wanneer de wetsuits in de shop aankomt. Daarvoor gebruiken ze:

  1. Een recyclebare “pizzadoos” gemaakt van 70% gerecycled karton.
  2. Een composteerbare / recycleerbare bioplastic zak (PLA).
  3. Composteerbare / recyclebare bioplastic (PLA) antikreukbuizen.

  • De wetsuits worden niet meer gemaakt van petrochemicaliën maar van kalksteen
  • Gerecycled carbon black

Roet is een belangrijk ingrediënt voor het maken van neopreen. Bij SHEICO wordt het gepyrolyseerd van gebruikte banden, wat het energieverbruik vermindert en 200 g CO²- uitstoot per wetsuit bespaart.

  • Gerecycled neopreen

Materiaalafval wordt in het productieproces gerecycled tot eindproducten, waardoor er geen afval naar de stortplaats wordt gestuurd.

  • Lijm op waterbasis

De lijm die de stoffen aan het interne neopreenschuim bindt, is nu gemaakt van water in plaats van oplosmiddel. Dit verwijdert vluchtige organische stoffen (VOCs) en zorgt voor een gezondere werkomgeving voor werknemers.

  • Spinbad-geverfd garen (Alleen op zwarte wetsuits)

Verven van de stof verbruikt veel water, dus de draden waaruit de stoffen bestaan, worden geverfd voordat ze worden geweven, wat het waterverbruik aanzienlijk vermindert en het energieverbruik en de watervervuiling vermindert. Voor andere kleuren heeft SHEICO geïnvesteerd in een nieuwe generatie verfmachines die 60% minder water verbruiken.

  • Zonne-energie

De fabrieken van SHEICO zijn uitgerust met zonnepanelen om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken.


Het tweede leven van de wetsuits

Momenteel is er nog geen manier om neopreen goed te recyclen. Daarom worden de niet-verkoopbare wetsuits verzameld (fabricagefouten, prototypes, enz.) Om ze een tweede leven te geven via partners die gebruikte wetsuits transformeren tot een compleet ander eindproduct: Manera werkt met name samen met Captain Neo, dit zijn op neopreen gebaseerde modeontwerpers.

Dit is een voorbeeld van een gerecyclede 543 mm X10D

Meer informatie over manera en het verduurzamen van de wetuit handel kun je hier vinden!

Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van