14-12-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Naish Pivot S25 – Review

De Naish Pivot is inmiddels een legendarische kite. Meervoudig winnaar van de King of the Air en geliefd voor z’n allround vaareigenschappen. Voor 2021 is de Naish Pivot S25 iets aangepast. Ook is er een zwarte limited edition met doodskop om Naish’s 25ste seizoen als kitemerk te vieren. Robby had vroeger als windsurfer ook zo’n piratendoodskop op z’n boards staan.

Er zijn aan aantal dingen aan de Naish Pivot S25 veranderd. De grootste verandering is dat de bridle instelbaar is zodat je de positie van de kite in het windvenster kunt aanpassen. Ook al is het maar een paar centimeter verandering op de bridle, de gevolgen zijn zeker voelbaar. Bij één van de instellingen zit de kite meer voorin het windvenster en daardoor is-ie in harde wind beter te handelen met minder trekkracht. Het voelt alsof je bijna een maat kleiner vaart. Het hoge windbereik is daardoor een stuk uitgebreid.

In het midden van het windbereik is deze instelling ook fijn bij het strapless freestylen omdat je dan minder snel van je board wordt afgetrokken. Verder zijn de Shark Teeth in de trailing edge wat verder uit elkaar geplaatst voor een betere verdeling van de spanning van het doek. Het trilt minder snel en is stabieler. Sowieso is de lay-out van de panelen iets aangepast om de Naish Pivot S25 vormvaster te maken. Wat ook erg vormvast is is de leading edge. Door gebruikt van een stijve HT+ (hightensile)-draad in de leading edge, kan de kite keihard worden opgepompt. Naish adviseert zelf tussen de 7 en 9 psi. In tests kan de kite zelfs 60 psi aan. Een hard opgepompte kite geeft een vormvaster geheel met directere stuur-eigenschappen en meer stabiliteit.

Naish Pivot - Review

Naish Pivot S25 op het water

Op het water voelt de Naish Pivot S25 meteen vertrouwd aan. Een mooi lineair powerverloop zorgt daarvoor. Van veel druk tot bijna geen druk binnen één armlengte. En de Naish Pivot S25 is zeer stabiel met zowel weinig als veel wind. Beginners kunnen daardoor makkelijk binnen hun comfortzone blijven en expert kiteboarders kunnen de limiet opzoeken. Met springen kun je de hoogte van de sprong goed doseren waarbij goede kiteboarders flink kunnen boosten met een explosieve afsprong. Al moet je wel wat meer skills hebben wil je echt het maximale eruit halen.

Naish Pivot - Review

In de lucht is de controleerbaarheid van de kite opvallend. En dat komt dan weer mede door het lineaire powerverloop. De Naish Pivot S25 laat zich precies sturen en kiteloops zijn een lust. In loops met een grote of kleine draaicirkel is de kite nog uitstekend voelbaar en bij te sturen zodat je makkelijk weer op je pootjes terecht kunt komen. Hierdoor is de Naish Pivot S25 ook geschikt voor beginnende kiteloopers. Maar de Naish Pivot S25 is niet alleen een goede loop-kite, je kunt er ook prima mee ‘sheet&go’ freeriden. De kite gaat niet supersnel en nerveus door de lucht waardoor je comfy kunt rondcruisen. Golfrijden gaat de Naish Pivot S25 ook goed af. De kite drift prima met je mee. Het is eerder een ‘park&ride’ kite dan een die actief gestuurd wil worden.

Naish Pivot - Review

SUP-ventiel

De Naish Pivot S25 heeft een SUP-ventiel van negen millimeter doorsnee zodat oppompen en laten leeglopen snel gaat. Dit ventiel ligt mooi vlak op de leading edge en lekt geen lucht. Naish is afstapt van het Octopus-oppompsysteem waarbij de struts van binnenuit de leading edge wordt opgepompt en heeft buisjes buitenom bij de struts. Reden hiervoor is dat dit makkelijker te repareren is. De Pivot S25 is opgebouwd uit Quad-tex-doek die is ontwikkeld is in samenwerking met Teijin (grootste fabrikant ter wereld in kitedoek). Hierbij heeft het doek 4×4 verstevigingsdraden. Dit is niet alleen sterker en duurzamer, maar zorgt ook voor een vormvaste en daardoor directer reagerende kite.

Naish Pivot - Review

Verder heeft de Naish Pivot S25 flinke thermo-gevormde bumpers zodat-ie goed bestand is tegen crashes. De leading edge bestaat uit meerdere stukken om zo een zo constant mogelijke ronding te krijgen. Op de naden op deze leading edge zitten stukken van aramide tegen het schuren. In de wingtips zit een stuk gaas zodat het water makkelijk kan wegstromen bij waterstarts. De Naish Pivot S25 heeft drie afstelmogelijkheden op de wingstips (voor de bardruk) en er zitten twee ringen in de bridle.

Eigenschappen van de Naish Pivot S25:

Naish Pivot - Review

Maten, bereik & prijs van de Naish Pivot S25:

Naish Pivot - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Naish gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.


Deze review van de ‘Naish Pivot S25‘ komt uit Access #4 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van