30-03-2018 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Op pad met een professioneel plaatjesschieter

Reis ik de hele wereld over. wat begon als hobby is nu uitgegroeid tot een echt beroep waarbij ik natuurlijk niets te klagen heb. Tenslotte zit ik op de mooiste stranden die je maar kunt bedenken om de veste actie van de beste kiteboarders vast te leggen. De weg daar naartoe is alleen niet altijd de makkelijkste. helemaal niet als je met te veel kilo’s bij de incheckbalie aankomt, je beste glimlach op moet zetten en moet doen alsof het allemaal reuze meevalt. Wat gaat er dan allemaal mee op reis vraag je je waarschijnlijk af?

Tekst: Ydwer van der Heide Beeld: Bas Koole, Ydwer van der Heide, Toby Bromwich en Tom Brendt

Wat neemt surffotograaf Ydwer van der Heide mee op reis?


01. Aquatech waterbehuizing

‘Dit is een solide gebouwde waterbehuizing gemaakt voor de Canon 5D. Zelfs als de camera in de behuizing zit kan ik al mijn instellingen aanpassen. Afkomstig uit Californië, gemaakt door surfers voor surfers. Voor mij is dit op het moment de beste behuizing op de markt. Om verschillende lenzen te kunnen gebruiken heb ik een aantal poorten. De langste poort is voor m’n 70-200mm en de dome (ronde) poort is voor de 16-35mm of de fi sh-eye lens. Onlangs heb ik nog een grote platte poort aangeschaft, erg mooi voor de 16-35 en de 50mm.’

02. Canon 400mm 2.8

‘Dit is mijn grootste lens. Ja, inderdaad, de lens waar mensen altijd even kijken wat voor lens dat is. Het is een mega toeter en daarom erg onhandig om mee te nemen. Omdat hij erg gevoelig is en ook behoorlijk duur zit hij in het midden van m’n fototas en gaat hij altijd mee de cabine in. De lens is lang niet altijd nodig omdat de actie al snel te dichtbij is. Maar zodra je onderwerp ver weg is, bijvoorbeeld in de golven, is hij echt heel goed.’

03. Manfrotto 055 Tripod

‘Mijn statief gaat al aardig wat jaartjes mee en ziet er daarom ook niet meer uit. De poten zijn heel dik omdat hij dan lekker stevig staat, een must voor een goed statief. Om gewicht te besparen zijn de poten van carbon. Op het statief zit een videokop waar de lens op bevestigd wordt. Een videokop werkt op olie en beweegt daardoor heel gelijkmatig. Je kunt hierdoor veel beter je onderwerp volgen, helemaal met een lange lens.’

3 manfrotto 055 tripod

04. Bandana

’Een bandana is ideaal en multifunctioneel. Meestal gebruik ik hem om m’n nek te beschermen tegen de felle zon. Maar hij dient ook als muts of bivak tegen een zandstorm of zelfs als beschermhoes voor m’n lens tegen zand en zout.’

05. Elinchrom ELB400

‘Elinchrom heeft een paar hele kleine, lichtgewicht fl itsers ontwikkeld. Ze zijn relatief sterk als je ze met de gewone fl itsers vergelijkt die je op je camera plaatst. Afhankelijk van de opdracht neem ik vaak een setje van twee mee die mooi in m’n kleine pelicase passen en mee de cabine in kunnen.’

06. Pelicase

‘Ik heb tweeverschillende formaten pelicase-koffers. Beide hebben wieltjes voor transport. De grootste is gevuld met alle spullen die ik nodig heb voor in het water. Dus: waterbehuizing, vinnen, wetsuit en helm. Daarnaast vul ik hem voor het vliegen op met alles wat ik niet kwijt kan in m’n andere tas. De kleine pelicase is gemaakt volgens de standaard afmetingen voor cabinebagage. Hierin zitten vaak mijn fl itsers en nog wat andere camera-onderdelen. Deze neem ik mee de cabine in en in het ergste geval, als ze moeilijk doen kan hij toch in het bagageruim.’

07. SubTech tas

‘Deze tas is voorzien van een stevige rits die de tas 100% waterdicht afsluit. Ideaal voor als je spullen over het water moet vervoeren. Binnenin zit een tweede tas die je op kunt blazen. Hierdoor is de tas ook nog eens shockproof. Hij heeft een inhoud van 45 liter en op dit moment zijn ze bezig met een tweede versie van 100 liter. Subtech is een klein bedrijf, dat onlangs gestart is maar de moeite waard om in de gaten te houden.’

08. F-Stop Satori EXP

‘Dit is een van de beste fototassen die ik tot nu toe heb gehad. Hij draagt comfortabel, is makkelijk in te delen en erg robuust. In de tas zit een zogeheten ICU. Deze ICU is verkrijgbaar in verschillende maten waardoor je, als je niet al je camera gear bij je hebt ook andere spullen in je tas kunt stoppen. Je kunt de hele ICU met je gear in zijn geheel in en uit de tas schuiven. In de tas zitten standaard de volgende camera’s en lenzen: Canon 1DX MKII, Canon 5D MKIV, Canon 16-35mm 2.8, Canon 50mm 1.2, Canon 70-200mm 2.8, Canon 400mm 2.8 eneen 1.4 extender. Daarnaast zijn er nog een aantal andere lenzen die ik mee neem afhankelijk van de opdracht.’

09. Hike-schoenen

‘Een paar stevige hike-schoenen is voor een trip onmisbaar. Als het warm is zul je ze niet altijd gebruiken, maar als je op een paar rotsen moet klimmen of door bosjes met stekels moet ploeteren om dat ene shot te krijgen, ben je ze erg dankbaar. Ook als er langere stukken gelopen worden zijn schoenen echt wel aan te raden. Wondjes aan voeten zijn zacht gezegd vervelend tijdens een shoot en bovendien gaan ze in vochtige omstandigheden niet snel dicht waardoor de kans op een infectie snel verhoogt. Voorkomen is beter dan genezen.’

10. O’Neill wetsuit

‘Er gaat eigenlijk altijd een wetsuit mee. Het land en de omstandigheden bepalen welke dat is. Ook al is het warm water, een extra laagje ter bescherming is bijna altijd lekker. Daarnaast moet je rekening houden met lang in het water liggen waarbij je minder beweegt dan bij het kitesurfen. Je krijgt het veel sneller koud en dat kost energie. Een goed wetsuit is daarom erg belangrijk. Als het echt koud water is zoals bijvoorbeeld in Kaapstad, dan is het ook fi jn om een extra cap mee te nemen, nog beter, een pak met cap er aan vast.’

11. Bose noice cancelling headphone

‘Onmisbaar in de categorie reisartikelen. Ik draag deze headphones gedurende de hele vliegreis en kom veel rustiger aan op mijn bestemmen. Je kunt eindelijk die fi lm zonder ondertiteling verstaan en heerlijk genieten van je muziek. Soms gebruik ik hem alleen om het vliegtuiggeluid te onderdrukken. Pas als je hem uitzet hoor je duidelijk verschil. Neem voor de zekerheid een extra batterijtje mee aan boord. Niets is vervelender dan je favoriete serie halverwege af te moeten breken.’

12. Gath-helm

‘Als ik vanuit het water fotografeer of fi lm draag ik vaak een helm. Het is niet altijd nodig, afhankelijk van anderen om je heen en de omstandigheden. Dat het er wat sullig uitziet maakt me niet uit. Met de fel gele kleur ben ik wel extra goed zichtbaar, ook voor de atleten waar je mee werkt.’

13. DaFin-vinnen

‘Als je fotografeert vanuit het water waarbij je moet zwemmen, dan doe je dat met vinnen. Zonder hou je het misschien wel even uit, maar op den duur wordt het zwaarder en krijg je je waterbehuizing niet meer zo makkelijk boven water. Het zorgt er ook voor dat je wendbaarder bent zodat je je object kunt volgen. In de golven is het een must om onder de golven door te kunnen duiken en om tegen de stroming in te kunnen zwemmen. Vaak draag ik ook nog een impact vest voor iets meer drijfvermogen. Te veel drijfvermogen is ook niet goed. Je wilt tenslotte wel naar beneden kunnen als er een dikke set golven aan komt.’

14. F-Stop ICU

‘Dit zijn twee kleine varianten van de ICU’s. Ik gebruik ze voor m’n drone die er naast ligt en voor kleine, losse accessoires die ik nergens kwijt kan. Ik heb namelijk een hekel aan allemaal losse dingen in m’n tas. Als ik alles bij elkaar stop, raak ik het ook niet kwijt.’

15. DJI Mavic Pro

‘Onlangs heb ik deze drone toegevoegd aan mijn gear. Ik was blij verrast toen DJI met deze drone op de markt kwam. Ik wilde er altijd al een hebben maar het formaat maakte het voor mij onmogelijk. Deze drone neemt niet veel ruimte in, is gemakkelijk te vliegen en geeft een acceptabele kwaliteit vanuit een hoek die ik normaal nooit had. Wie weet dat er ooit nog eens ruimte is voor een grotere drone, maar vooralsnog is dit een uitstekende middenweg.’

16. Kite en board

‘Het komt bijna nooit voor, maar soms neem ik een kitesurfsetje mee. Een aantal dingen zijn hierbij voor mij van groot belang. Omdat ik al zo veel bagage hebt moet het zo licht mogelijk zijn. Airush heeft onlangs een nieuwe kite op de markt gebracht onder de naam Ultra. De kite is niet alleen ultra licht, maar is ook nog eens ultra klein op te vouwen en vaak heb ik aan één maat voldoende. Het surfboard moet voor mij multifunctioneel zijn. Ik wil er mee kunnen kitesurfen maar ook mee kunnen golfsurfen. De Airush AMP geeft mij net voldoende volume om beide te kunnen doen. Dit alles moet in een niet al te grote boardbag passen.’

17. Surf leash en trapeze

‘Een leash neem ik altijd mee, ook als ik geen surfboard bij me heb. Het komt zo vaak voor dat je even een reserve-boardje kunt lenen of dat een van de atleten z’n leash breekt of vergeten is. Dit geldt ook voor de trapeze, alhoewel hier niet altijd ruimte voor is. Als het lukt, neem ik hem mee voor de ene korte sessie aan het einde van de shoot.’


Dit artikel is afkomstig uit Access #4 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen, word dan abonnee!  Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 

 van